Старата топлоцентрала на НДК става артфабрика
20 Септември 2020370

Ще е първата с

резидентска програма

за чужди творци

Старата топлоцентрала на НДК в Южния парк догодина ще се превърне в дом на свободните артисти. През есента на 2021 г. там ще започне да функционира първият по рода си у нас Център за съвременно изкуство.

Преустройството тече по график, стана ясно при проверката на кмета на София Йорданка Фандъкова преди дни. Общината инвестира в новия артцентър около 5 млн. лв.

“Това е чакан и дълго подготвян проект. Надяваме се през есента на 2021 г. София и страната ни най-сетне да имат Център за съвременно изкуство. Обявихме международен конкурс, за да изберем най-добрия архитектурен проект. От над 60 участници, включително от цяла Европа, журито избра българско бюро - млади хора с реализирани проекти в Бургас”, разказа шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева, която е сред основните двигатели на проекта.

Преди обявяването на конкурса, спечелен от екипа на архитектите Мариана Сърбова, Адриана Сърбова и Десислава Стоянова, са направени срещи със свободни творци от различни жанрове.

“Искахме да знаем какви са очакванията и потребностите им. Така заедно подготвихме заданието на проекта. Почти цяла нощ журито дебатира кой проект ще отговори в най-голяма степен на функциите, които предполага да има един такъв Център за съвременно изкуство”, обясни Едрева.

Основната дейност на центъра ще е свързана със сценичните и визуални изкуства.

В него ще има една голяма зала. Тя е проектирана така, че

за 1 час да може да

се трансформира от

зала за събития в

такава за сценични

изкуства

При единия вариант тя ще разполага с около 350 седящи места, а при другия - с около 550 правостоящи.

На втория етаж ще е разположена друга, по-малка зала със 150 седящи места. Ще бъдат направени гримьорни и съблекални, както и задължителните помещения за подготовка на сценични представления. Към центъра ще има и специална резидентска програма. Тя ще предоставя 6 резидентски места. Става дума за помещения, в които чужди творци ще могат да живеят, докато творят в центъра.

“Така ще дадем възможност на чужди творци от цял свят да гостуват в София, да работят тук и да създават копродукции с наши артисти. Това прави центъра уникален не само за София, но и за цяла България”, подчерта Едрева.

По настояване на общината в “Топлоцентралата” ще има и ателиета за работа с деца.

“Образователният елемент е много важен за нас, за да въвличаме младите и талантливи хора от най-ранна възраст да работят с професионалисти. Идеята е “Топлоцентралата” да действа като мултижанров център", добави Едрева.

В момента се подготвя и обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители за озвучаването, осветлението и обзавеждането на Центъра за съвременно изкуство. Процедурите ще са отделни, за да се гарантира по-високото качество на изпълнението. “При подготовката на процедурите и срещите ни със сдружение “Топлоцентрала”, част от което са съвременни артисти от различни области, стана ясно, че ако заложим за осветлението

специална техника

за изработване на

светлинни спектакли -

нещо, което липсва в София за разлика от Лион и Берлин например, които са известни с фестивалите си на светлината, не само ще можем да правим тук такива фестивали, но и ще се отвори възможност за обучения и развиване на уменията на творците, работещи със светлината. Готова съм да защитя тази възможност, защото това е нова писта за работа на тези творци”, уточни Едрева. Тя смята, че заради ограниченията, наложени от пандемията, именно светлинен спектакъл може да е един от първите продукти на центъра. Така през есента на 2021 г. столицата ще има своята артфабрика, в която ще се подготвят светлинни спектакли, театър, музика, пантомима и визуални изкуства. Те ще дадат нов живот на построената през 1982 г. сграда, която е оградена с три изкуствени хълма, а от едната страна граничи с Перловската река. До края на годината общината ще обяви и конкурс за мениджър на центъра.

Намеренията на общината са центърът да действа като регионален. Така той ще се издържа от собствени приходи, които ще формират около 30-40% от нужния бюджет, и от субсидия от държавата и общината. Как да функционира мястото, ще е сред основните теми, които кандидатите да оглавят най-новата артзона на София ще трябва да опишат в концепция.

“Кризата като възможност” - нова

програма в подкрепа на творците 

 

Специална програма, която ще подкрепя създаването на дигитални продукти и различните общности в София, ще обяви Столичната община.

Програмата “Кризата като възможност” ще финансира проекти в две направления. Първото е за дигиталните продукти.

“За да може дигиталният продукт да е качествен, ще осигурим менторска програма от IT специалисти. Искаме да предоставим и други възможности за срещи на публиката и творците, ако отново наесен има ограничения за закритите пространства. Второто направление е насочено към общностите. При извънредното положение видяхме колко важни бяха социалните връзки, солидарността и съпричастността. Доброволците, които имаха знанията и опита, се включиха веднага и подпомогнаха местните и националните власти да достигнат по-бързо до най-уязвимите групи. От друга страна, бяха общностите на родители на деца с увреждания. Дигиталното образование не беше подготвено за тази ситуация, затова през подобни програми ще подкрепим тези общности, за да може всички деца да са равнопоставени, ако се наложи отново обучението да е онлайн. Неправителствени организации от сферата на дарителството и връзките между общностите могат да кандидатстват по програмата. По първото направление максималната стойност за проект ще е 20 000 лв., а за второто - 10 000 лв.”, обясни шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева.

Програмата ще стартира с 500 000 лв. бюджет. Това са парите на общинските съветници от надзорните съвети на общински структури. От април те се отказаха да получават възнаграждения. С част от тях още при извънредното положение общината стартира кризисната програма “Солидарност в културата”. По нея подкрепа получиха 232 проекта за над 407 000 лв. Сред тях са и 17 артпространства, които запазиха дейността си - галерии, театри, сцени и др.

Сред проектите, подкрепени от “Солидарност в културата”, са онлайн куклен театър, най-новата песен на “Атлас” “Отключете душите си”, акустичната версия на песента “Сагапао” на Дара, онлайн проектът на актрисата Елена Петрова - “Българска любовна лирика в изолация”, и др.

“Започваме поредица от срещи, за да чуем от културните оператори и продуценти какво научихме от тази година. Какво трябва да имаме предвид при подготовката на Столична програма “Култура” и културния календар на София за 2021 г. Ясно е, че ни очаква различна година. Искаме този разговор с гилдията, за да подготвим максимално гъвкави и адаптивни програми, които наистина ще са от полза за сектора”, уточни Едрева.

Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Алексис Оханян се отказа от собствената си компания, за да бъде заместен от чернокож кандидат “Той седна на масата ми. Помолих го да си тръгне. Той отказа. Намерих това за секси. Попитах го дали обича трюфели. Той каза “да”. В крайна сметка аз казах “да”.” Така е запомнила непобедимата Серина Уилямс мига

Гимнастичка дава милото за Лондон

Гимнастичка дава милото за Лондон

Животът в Лондон е хубав и може и да е доходоносен без особени усилия, е установила бившата руска гимнастичка Каролина Севастянова. Грацията спечели титла именно в английската столица през 2012 г. и от тогава си харесва града до устието на река Темза. Английски таблоиди изразяват съмненията си, че красивата рускиня се е върнала към най-древната

Братът на принцеса Даяна: Детството ни беше мъчително и ужасно

Братът на принцеса Даяна: Детството ни беше мъчително и ужасно

Всяка година детайли около покойната принцеса Даяна стават все по-ясни, а съдейки по тях със сигурност можем да кажем, че животът ѝ не е бил лесен. Наскоро брат ѝ Чарлз Спенсър даде интервю за „The Sunday Times“, чрез което разкри травма, която е оставила белег върху двамата, предава dariknews.bg

Хубавата Анахид Тачева на 80, посреща ги зад океана

Хубавата Анахид Тачева на 80, посреща ги зад океана

Дикция, външност, стил и излъчване - заради всички тези черти, изпипани до съвършенство, зрителите на БНТ помнят и до ден днешен Анахид Тачева. Красивото ѝ лице е изключително обичано от камерата, но именно професионализмът ѝ я превръща в легенда. Тачева влиза в БНТ след конкурс през 1962 г

Жан Клод Ван Дам зове българските власти да спасят чихуахуа (Видео)

Жан Клод Ван Дам зове българските власти да спасят чихуахуа (Видео)

Известният екшън актьор Жан Клод Ван Дам зове българските власти за спасяването на чихуахуа, заловена в Норвегия, която ще бъде убита, ако Българската агенция за безопасност на храните не се задейства. Ван Дам моли БАБХ да даде разрешение сладкия домашен любимец да се прибере в България във видео, излъчено на живо в социалните мрежи и дори

Синът на Михаил Белчев събира най-големите звезди да пеят за метрото

Синът на Михаил Белчев събира най-големите звезди да пеят за метрото

“Третият лъч” - под такова мото ще се съберат най-големите ни музикални звезди на едно място. Те ще излязат на сцената в зала 1 на НДК и ще пренесат публиката си на метро пътешествие. Такъв е концертът - посветен на метрото, и по-точно - на третия му лъч, който бе открит в края на септември. Организира го синът на барда Михаил Белчев - Константин

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След над 21 г. по терените едно от явленията в българския футбол през ХХI век - Емил Гъргоров-Бадема, приключва кариерата си, разбра от него “24 часа”. За последно 39-годишният техничар бе част от състава на втородивизионния “Витоша” (Бистрица). Гъргоров остава в този клуб и във футбола, но вече като част от състава на ветераните

Делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5 души ще продължи в съда. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд по протест на прокуратурата срещу решението на първата инстанция от края на юли да го прекрати и да го върне за допълнително разследване

Ако Европейската комисия изпълни задълженията си по действащото законодателство и върне временно визите за гражданите на САЩ, Вашингтон ще възстанови изискването за визи за всички граждани на ЕС. Това заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, предаде БТА

Крис Браун тайно посетил дома на Адел в Лондон

Австралийски пожарникари се снимаха голи до кръста с животни (Снимки, видео)

Австралийските пожарникари продължават страхотната си традиция да се снимат голи до кръста с животни за календар. Изданието за 2021 г. обещава да е още по-горещо и любопитно

Пиърс Броснан изля в картини мъката от рака на жена си

Първата специалност на екранния Джеймс Бонд е художник, продаде платно за $ 1,4 млн. Оплескан в бои, Пиърс Броснан размахва четка и палитра в ателието на живописната си крайбрежна вила в Хавай

Банкси призна, че е автор на творба в Нотингам (Снимки)

Световноизвестният стрийт-арт художник Банкси призна, че той е авторът на творба, изобразяваща младо момиче, въртящо около кръста си гума от велосипед вместо обръч, предаде Ройтерс

Ивет Лалова се готви усилено за Олимпийските игри в Токио (Снимки)

Ивет Лалова тренира усилено за предстоящите Олимпийски игри в Токио. Най-добрата ни атлетка сподели кадри в инстаграм от момента на тренировката си. „Обратно към тренировките… 290 дни до Олимпийските