Младите музи на зрелите творци - и 40 години разлика не е грях
20 Септември 20201790
Автор: Мила Вачeва

Ицхак Финци, Любен Чаталов, Иван Лечев, Иван Попйорданов, Милчо Левиев срещат късно любовта

В жанра дамски романи, където се изявяват авторки като Даниел Стийл и Нора Робъртс, през последните години се забелязва тенденция. Героините са успели жени, с благополучен на пръв поглед брак. Но съпрузите им влизат в кризата на средната възраст и се оглеждат за по-млади. Те тежко преживяват раздялата, но задължително получават втори шанс да намерят любовта и щастието.

И у нас на живо се случват подобни истории, а между тях има нещо много общо. Мъжете са по-възрастни, уважавани и ценени творци. Жените са по-млади, понякога доста, но също са изявени в театъра, киното, поезията, музиката. А с човека, с когото намират нов шанс да споделят живота си, стават успешен творчески тандем. И да станат млади музи.

Лиза Боева -

Ицхак Финци

“Говорихме си сега с Ицко. Оказва се, и двамата не вярваме в това, което се нарича “втори шанс”, “трети шанс”. Всеки път е различно, всяка ситуация... Такива мисли! Поздрави!”, каза ни Лиза Боева (42 г.). Тя е жената до големия актьор и музикант Ицхак Финци (87 г.).

Двамата поеха заедно към разгадаването на загадката кой е Шекспир. След почти половин век двамата се намериха. И сега са... не смеем да кажем кой е Шерлок Холмс и кой д-р Уотсън в интригата Шекспир. Те си знаят!

Историята тръгва от амбициозния студентски проект на Лиза, чийто ментор е проф. Георги Дюлгеров. “Мегаломански беше”, шегува се Лиза. Тя включила в него дузина известни актьори. Дюлгеров прегледал листата и се пошегувал: “Е, можеше да включиш и Ицко Финци!”, за да ѝ даде знак да не се увлича. Знайно е, че Финци е изключително внимателен към ангажиментите, които поема.

Но Лиза се амбицирала. И наистина поканила Финци за своя студентски проект - нещо, което никой дотогава не бил успял да постигне. Защо Финци приема? Споделя, че сценарият го е заинтересувал.

След много клюки, интриги и след много години разлика сега са заедно. Лиза е до Финци, Финци е до Лиза и между тях е прекрасната Матилда - тяхната дъщеричка. Кръстена е на майката на Финци.

“Когато Сами беше хлапе, аз бях денонощно зает със снимки, със спектакли. Не успях да споделя детството му, израстването му. Сега с Матилда виждам как едно човече навлиза в живота и аз му помагам, доколкото мога”, споделя Ицко Финци. (Синът му Самуел от пианистката Гина Табакова е световноизвестен актьор, с изключителна кариера в Германия, роден 1966 г.). Разделят се с Гина, когато Сами е на 13 г.

Лиза харесва много сегашния си начин на живот. "Всичко, за което съм мечтала като условия за работа, днес имам: близостта на морето, зеленината на градината, голяма библиотека, истинска тишина, възможност да пътувам, възможност да общувам с хората, които искам...” Традицията е режисьорката да бере билки и диви плодове. Всяка сутрин прясно изцеден плодов фреш, а вечер горещ чай - това е една от традициите, които споделят помежду си Ицко Финци и 45 години по-младата му половинка Лиза Боева.

Диана Андреева -

Иван Попйорданов

Тогава той е бил на 76 години. А тя - на 34. Движат се в общи среди, но чак през 2014 г. решават да заживеят заедно. И за двамата киното, културата са обща съдба. Общ става и пътят им. Мнозина биха се смутили - 42 години разлика! Те не я крият. Просто срещата им е закъсняла. Важното е, че се е случила... Не я приемат като новина.

Иван Попйорданов си направи фейсбук и официализира връзката им, публикувайки техни общи снимки, за които заяви: “Това е моята жена.”

Попйорданов (82 г.) е режисьор, директор на Киноцентъра, на БНТ и Сатиричния театър, потомък на стар македонски род. Диана Андреева е съосновател и директор на Обсерваторията по икономика на културата, създадена през 1988 г. Ако има някой, който знае колко струва културата в България, това е Диана Андреева. Красива и ефектна, с екстравагантни бижута и леко разрошена коса. Не обича да прилича на никого! Тя е на 81-о място в класация за 100-те най-влиятелни българки, правена през 2012 г. Дядо ѝ е известният икономист Стефан Стоилов, работил в СИВ в Москва, член на ВС на БСП, директор на Икономическия институт към БАН.

Попйорданов преживя най-страшното - първо изгуби съпругата си, с която бяха отбелязали златна сватба. (С майката на бъдещия “хъш” Чочо се запознали в Прага. Иван следвал там филмова и телевизионна техника, а Катя Веселинова била студентка в Медицинския факултет на Карловия университет (по-късно се посвещана на педиатрията). През 1962 г. се оженили.) Тя в последните си години беше зле със здравето, парализирана и той предано се грижеше за нея. Дни след края ѝ изпрати и сина си - известния актьор и любимец на публиката Петър Попйорданов - Чочо. Той загина нелепо, падайки на гробищата, където беше отишъл да посади цветя на гроба на майка си, пред очите на приятелката си Даниела, с която заедно осиновиха дъщеричка. Но Даниела категорично отказва да коментира връзката на Иван Попйорданов с Диана. Това си е само тяхна лична работа, коя съм аз да се изказвам", не скри тя.

Режисьорът е запален потомствен планинар. Диана признава, че си почива с “градинарски труд”, и казва, че природата я прави щастлива, вълнува се от нейното опазване. Ето още една обща тема, която да ги направи щастливи заедно!

Камелия Кондова -

Любен Чаталов

Актьорът и поетесата са от хората, убедени, че животът предлага втори шанс, че и трети, и тяхната история го доказва. “Само да може човек да го хване като птичето на късмета. Ние го хванахме, но не в клетка”, шегуват се те.

Повече от година не се бяхме чували с Чаталов. Несмело питам - как сте с Камелия?  "Че как?, искрено се обиди той на въпроса. Заедно сме, щастливи сме! Късно ми е вече за друга промяна, а и няма защо!. В момента той усилено репетира пиеса в театър "199? с предстояща премиера.

Камелия - Кремчето, момичето до Любен Чаталов, наричано още “бръмчо” (от бръмбар) или Барби (но не от името на пластмасовата кукла, а от онези удобни създания барбароните). Удобни са си заедно. Намерили са се. На масата, сред приятели, в дома, в леглото... Както казва Камелия, истински късмет е да намериш един мъж “3 в 1” - приятел, съпруг и любовник, и то точно в този ред. Приятеля, без когото не може - и без неговото отлично чувство за хумор, наистина е на първо място. Смеят се заедно, готвят (не заедно - иначе си пречат в кухнята), споделят заедно един шум в спалнята и по една бира.

Любен Чаталов стана на 70 г. Има три деца, пръснати по света - първата му съпруга е финландката Аррия. Когато се родил вторият им син, в България имало режим на тока. Взела децата и му казала, че се връща във Финландия - поне да ги отгледа на топло. Сега единият е етнолог, другият - учител. После актьорът години наред живее с варненска художничка. Разделят се. “Край, сега ще съм ерген и бохем”, заклева се той. Не се оказва точно така. Поетеса (не котка) му мина път.

Всичко започнало с едно литературно четене. Канят известния актьор, познат от филми като “Голямото нощно къпане”, “Адаптация”, “Лавина”, “Опасен чар”, “Нощем по покривите”, мечта на поколения жени, “които още не познаваха Джордж Клуни, шегува се той”, да прочете редове от рано отишлия си от този свят поет Йордан Кръчмаров. Случва се в Добрич, в една галерия. Той се съгласява. Отива. Събитието обаче се забавя, защото очакват да пристигне поетесата Камелия Кондова. Любен е озадачен - коя пък е тази важна поетична особа? Поредният римуващ бронтозавър. Отегчен е. И тогава влиза една млада елегантна вихрена жена (оказва се, че това е изключение от спортния ѝ стил). Това е Камелия. Усмихната, духовита, речовита, нищо общо с изкопаемите.

“Поговорихме, поисках да прочета нейни стихове - да я опозная, но се оказа, че нямаше нито една своя книга подръка (издала е 9 стихосбирки - б.а.). Случайно неин познат имаше една, надписана с автограф за него. Камелия го помоли да ѝ я даде назаем за мен и така се зачетох в нейните стихове, посветени на друг. Е, само книгата, де. После имаше и за мен посветени, лично”, спомня си Любен Чаталов.

Но томчето с чуждото посвещение трябва да се върне. Удобен повод да се срещнат отново. Камелия се прибира в дома си. След три дни дъщеря ѝ с интуицията на млад човек я съветва: “Трябва да се обадиш на този Чаталов! Само за него говориш!” “Така разбрах, че съм хлътнала”, признава си мама Ками. Обадила се не за друго - само да си иска обратно книгата, разбира се. Не знаем дали си я е получила и до днес. Но какво значение има...

Камелия (51 г.) имаше м. г. юбилеен рожден ден. И двамата с Любо са зодия Риби - “абе цял аквариум”, възкликва той. “Не съм разтурикъща. Не съм отнела Любен от никого. Случи се. За мен е съдба”, казва Камелия.

Евгения

Александрова -

Иван Лечев

“Все още сме влюбени, защото сме се намерили. Наистина сме човек с две лица, но с една душа. Не съм предполагал, че мога толкова духовно да си пасвам с някого. На много хора не мога да обясня как така рязко промених живота си. Превърнах се в домашар. Единственото обяснение е, че тя е такава, каквато е. Това е едно златно момиче. Казвам го без никакви преувеличения", твърди известният музикант Иван Лечев (64 г.). преди време пред "24 часа".

А жената до него - актрисата и певица Евгения Александрова (46 г.) допълва: “Не ги разбирам тези глупости, дето любовта си отивала и оставал навикът, приятелството. Ние сме си приятели от първия миг. Но я имаме и тръпката, лудостта. Наистина съм все по-щастлива, все по-сигурна, че Иван е моят човек. Не позволяваме между нас да се трупат недомлъвки, проблемите на всекидневието. Съобразяваме се един с друг, но без да се обезличаваме. Това е начинът. Нали заради това сме се събрали, да сме заедно и в добро, и в лошо.

Как се запознават?

На едно неподходящо място, по думите на Иван. Това е риалите форматът “Мюзик айдъл”. Там попаднал в името на самоизхранването. “Видях това момиче, което първо изключително много ми хареса визуално. Открих сродна душа - абсолютно слънце. Интелигентна, талантлива безкрайно и така се увлякохме (двамата имат син Константин - б. р.). Възхищавам ѝ се, че никога не унива. Винаги е готова да се бори и е жесток герой”.

Евгения Александрова завършва Хореографското училище и НАТФИЗ, талантлива художничка. Иван Лечев е син на пианистката Снежина Гълъбова. Учи цигулка при баща си проф. Боян Лечев, завършва Консерваторията. През 1978 г. го канят за запис на ФСБ и това предопределя творческата му съдба на най-известния български китарист. Има три брака и син Иван - сега той се “занимава със сложни банкерски работи” във Великобритания, както казва баща му. Той е от втория му брак с Оля от “Трамвай номер 5”. През 2010 г. се музикантът се жени за Жени.

Вики Алмазиду -

Милчо Левиев

Пътищата на двамата музиканти се пресичат в зряла възраст, когато всеки е натрупал достатъчно житейски и професионален опит. "Допаднахме си и продължихме заедно", споделя Вики. Запознанството им започва задочно. Той чува записи на джазови стандарти и пожелава да се запознае с певицата. Предлага да долети от САЩ в България. "Много се развълнувах, защото, откакто се помня, Милчо Левиев е мой кумир, легендата на българския джаз - разказва Вики. - Но византийката в мен проговори. Реших не аз да отида в София, а да го поканя в Солун. Исках да ме види в моята обичайна среда - как работя със студентите, как пея на живо в джаз клубовете, за да си изгради пълна и реална представа за мен. Притеснявах се, че може да ми откаже, но рискувах. И спечелих." "До края на живота си мога да се уча от Милчо, защото той 40 години е попивал от най-елитните джазмузиканти в света - казва Вики Алмазиду. - Аз съм едновременно и преподавателка, и ученичка. Не съм от изпълнителите, които са “намерили себе си”. Продължавам да търся, да експериментирам в пеенето и искам това да не свършва. Моите колеги определят два периода в развитието ми - “преди Милчо” и “след Милчо” (срещат се 2002 г.)

Уви, Вики загуби своя Милчо (роден през 1937 г.), който почина през 2019 г. (Музикантът има една предишна връзка. Негова дъщеря е талантливата илюстраторка - художничката Яна Левиева, която почина на 51 г. Вики също има друга по-ранна любовна история - б. р.).

 

Магърдич и Кремена Халваджиян с перлена сватба

Магърдич и Кремена Халваджиян с перлена сватба

“30 години брак! Перлена сватба! Наздраве на всички!:)” Така с три удивителни знака продуцентът Магърдич Халваджиян отбеляза във фейсбук 30-те години любов и съвместен живот със съпругата си Кремена, навършили се на 25 октомври. С названието си напомнят за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица

Хекимян не пуска телефона

Хекимян не пуска телефона

На усамотение и разходка без да го чуват другите, докато говори по телефона. На това се отдаде водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян. Журналистът почти не пуска телефона, докато е извън ефир, и отдава огромна част от времето си на разговори по мобилното устройство с близки и по работа

Дара Екимова почти разплака Юлиан Вергов в “Маскираният певец”

Дара Екимова почти разплака Юлиан Вергов в “Маскираният певец”

Мислех, че вие ще се сетите, г-н Вергов, тъй като сте се познавали с баща ми - с тези думи Дара Екимова, дъщерята на трагично загиналия музикант Дими от “Сленг”, се обърна към актьора, който беше част от журито на “Маскираният певец” по Нова тв в събота, 24 октомври. Тя беше скрита в костюма на Принцесата, но никой не я разпозна

Би Би Си: Българската актриса Мария Бакалова e откритието  във филма “Борат 2”

Би Би Си: Българската актриса Мария Бакалова e откритието във филма “Борат 2”

Тя влиза в образа на 15-годишната дъщеря Тутар на Саша Барън Коен Тайното оръжие на филма “Борат 2” е в сатиричния хумор на българската актриса Мария Бакалова. Такава е оценката на една от най-престижните британски медии - Би Би Си. Бакалова е истинско откритие за западните издания, защото името ѝ бе непознато

Падат зъбите на Джордан

Падат зъбите на Джордан

Футболната мъжемелачка Кати Прайс изпадна в паника. Изкуствените зъби на Джордан паднаха. Това стана само седмица след поставянето им. Те се отлепиха по време на почивката на сексбомбата с младото й гадже на Малдивите. Двамата празнуват там развода с третия й съпруг, който бе финализиран преди дни. Освен това Джордан е решена да има дете от новия

Скандалната Ерьона: Самотна съм!

Скандалната Ерьона: Самотна съм!

Бившата на Джемайли без мъж Бившата съпруга на швейцарския халф Блерим Джемайли - Ерьона Сюлеймани, е самотна. Скандалната госпожа няма мъж до себе си от известно време. Албанката сподели, че се забавлява сама. Тя вече не искала случайни връзки и чакала истинския. "Ако срещна някой, той трябва да добави стойност към живота ми - заяви Ерьона

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Славова е поредният депутат от БСП с положителен тест е за коронавирус. Новината обяви самата тя във фейсбук. "Дойде време и за моя пост... Скъпи, приятели, днес и аз излязох с положителен резултат за COVID-19. Съжалявам за неудобството, което причинявам на всички, контактували със семейството ми! Желая ви да бъдете здрави!", написа Славова

Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА подписаха меморандум, който предвижда НАСА да изведе на мисия до Луната трима европейски астронавт, а ЕКА се ангажира с построяването на два модула за лунната станция "Гейтуей", предаде БТА.  Освен това ЕКА ще построи "не по-малко от два служебни модула" за американския пилотиран кораб "Орион"

1161 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, става ясно от Националната информационна система. 25 са новите случаи от последните 24 часа. Починали са: мъж на 68 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания; жена на 72 г. със сърдечно заболяване; мъж на 57 г

Никол Шерцингер тренира с тежести под вода, зарежда се в ледена баня (Снимки)

София става фестивална столица на мюзикъла на Балканитe

Музикалният театър ще е домакин на първия у нас и единствен на Балканите „Фестивал на музикалния театър” През лятото на 2021 година Музикалният театър ще е домакин на първия у нас и единствен на

НОЩНО ЧЕЛО Чихуахуа - да си куче на звезда

Мексиканските мъници са в чантите на Парис Хилтън и Мадона “Рая и последният дракон” е нова приключенска сага от създателите на “Смелата Ваяна” и “Замръзналото кралство”, която подаряват на зрителите

Бориса Тютюнджиева е омъжена и бременна

В бяла рокля, с халка и мъжка ръка, галеща наедрялото й коремче. Такъв кадър показа моделката Бориса Тютюнджиева в инстаграм профила си, с който оповести две новини - вече е омъжена и скоро ще става

Радина и Деян като Ромео и Жулиета

Двамата имат наистина шекспирова връзка Повече от две години писане и редактиране, 24 часа разговори пред микрофон, десетки интервюта с режисьори, актьори