Откриха уникални погребения на 2500 години в Египет (Снимки)

Общо 27 саркофага, погребани преди повече от 2500 години, са открити от археолози в древен египетски некропол СНИМКА: Туитър/Dario B.D

Общо 27 саркофага, погребани преди повече от 2500 години, са открити от археолози в древен египетски некропол, предаде Би Би Си.

Те бяха открити в новооткрит кладенец в свещеното гробище Сакара, разположено на юг от столицата Кайро.

Тринадесет ковчега са открити по-рано този месец, но още 14 са били извадени тази седмица, твърдят археолози, предаде Dariknews.

Сега откритието се смята от експертите за едно от най-големите по рода си в египтологията.

"Първоначалните проучвания показват, че тези ковчези са напълно затворени и не са били отваряни откакто са били заровени", се казва в изявление на министерството на антиките в Египет.

В изявлението се добавя, че министърът на антиките на Египет Халед ал Анани първоначално е отложил публичното оповестяване на находката, докато не посетил обекта, където е благодарил на персонала за работата му в екстремни условия на дълбочина от 11 метра.

Най-ранните известни египетски пирамиди са открити именно в района на Сакара, селище северозападно от Мемфис. Най-старата от тях е пирамидата на Джосер (строена от 2630 до 2611 г. пр. Хр.) по време на Третата династия. Тази пирамида и околният погребален комплекс са дело на архитекта Имхотеп и се считат за най-старите монументални структури от облицован камък в света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене