Невъзможна любов, лъжи и предателства в новия български сериал “Братя”

“Братя” - чисто новият сериал на Нова тв, който тръгна миналата седмица, само за десетина дни успя да се наложи и да грабне зрителите пред екрана. Историята за двама братя, които застават един срещу друг в опасна война, още с премиерния си епизод грабна публиката, а резултатите му като рейтинг продължават да са впечатляващи. Той наложи и нов стандарт - за първи път в българския ефир криминална драма се излъчва всяка делнична вечер от 22,30 ч и епизодите ѝ са от 30 мин.

Несъмнено за успеха му помага талантливият актьорски състав, който е комбинация от някои от най-актуалните звезди като Калин Врачански, Йоанна Темелкова и Башар Рахал с много нови за малкия екран лица. “Убедени сме, че зрителите имат нужда от разнообразие - както жанрово, така и разнообразие от нови талантливи лица, затова сме се старали в тази посока”, казват от екипа.

Идеята за “Братя” е на продуцента Краси Ванков, който вече се наложи със сериали като “Ол инклузив” и “Етажна собственост”. По новия му проект той и екипът му работят повече от 2 години, като зад сценария стоят едни най-добрите професионалисти в този жанр у нас - Теодора Маркова, Невена Кертова, Александър Чобанов, Георги Иванов и Пламена Велковски.

От началото на 2019 г. те започват да пишат историята за двама братя, които в миналото са били изключително близки, но съдбата ги разделя чрез драматични събития. Сега пътищата им се пресичат отново и те започват ожесточена битка помежду си. Тя непрекъснато ги тласка към миналото, от което те така силно се опитват да избягат. Един друг се провокират, променят и съсипват, стигат до крайности, за да разберат, че са двете противоположни страни на една монета – неразривно свързани в обич и омраза.

Калин Врачански е в образа на следовател от ГДБОП.
СНИМКАИ: НОВА ТВ/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА
Калин Врачански е в образа на следовател от ГДБОП. СНИМКАИ: НОВА ТВ/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

В главните роли на двамата братя са добре познати лица от екрана. Калин Врачански е в образа на следователя Борис Донков, който е човек на делата, а не на думите. Той притежава всички черти на един положителен герой - принципен, отговорен, верен, смел и добре организиран работохолик с вроден усет към детайла. Тези му качества са забелязани и в службата, заради което той е повишен.

Следователят от ГДБОП обича да държи всичко под контрол. Да преследва и залавя престъпници, за Борис Донков е не просто професия, а кауза. С полицейската работа той се опитва да изкупи грешките на младостта. Голяма опора в живота му е съпругата Лора, която той искрено обича.

Но Борис има своите страхове от тъмното си минало, което не може да забрави и което ще преобърне живота му завинаги. Най-голямата битка на Борис е със самия себе си - с гнева и вината, които таи, със собствените му слабости. Борис отчаяно преследва истината и търси мир със себе си, заради което ще измине много трънлив път от изпитания.

Неговият брат е бизнесменът Драгомир Донков, в чийто образ влиза актьорът и певец Владимир Михайлов. Драго е умен, харизматичен и уверен мъж, който знае как да привлича вниманието на околните върху себе си. Като по-млад е бил топъл човек, който е вярвал в любовта, но заради тежки събития той коренно се променя. Сам се научава да се справя с превратностите на съдбата.

Владимир Михайлов е екранният брат на героя на Врачански.
Владимир Михайлов е екранният брат на героя на Врачански.

Той е от онези амбициозни хора, които търпеливо и хладнокръвно гонят целите си. Зад фасадата му се крие циничен и безскрупулен, отмъстителен и манипулативен човек, който предвижда действията на околните с няколко хода напред. Доставя му удоволствие да покорява и жените, наслаждава се на моментите, когато ги притежава и подчинява. Безмилостен към чувствата на околните, той е обсебен от желанието да отмъсти за всичко, което е преживял.

Ябълката на раздора е една красива жена - Лора, която сега е съпругата на следователя Борис Донков. Тя ръководи собствена агенция, специализирана в организирането на различни събития. Лора е залогът в ожесточената война между братята, влюбени до полуда в една жена. Тя е намерила своето сигурно пристанище у Борис, който я кара да се чувства по-силна, стабилна, осъзната. Двамата са вкопчени един в друг, защото имат какво да си дадат. Но между тях понякога застават собствените им страхове, вина и сенки от миналото, с които се борят.

В ролята на Лора е талантливата актриса Йоанна Темелкова.

Йоанна Темелкова е в главната женска роля в сериала.
Йоанна Темелкова е в главната женска роля в сериала.

Така сериалът показва не само войната между двама братя или разследването на тежки престъпления, а и проблемите на различните поколения. Невъзможната любов, силата и слабостта на човешката душа и борбата между двете, предателството и амбициите, доверието, тайните, лъжите, изневярата и отмъщението - всичко, което вълнува всеки от нас, намира място в сюжета.

С роли в сериала са освен Башар Рахал са още Искра Донова, Стойо Мирков, Деляна Хаджиянкова, Тодор Танчев, Стела Ганчева, Дария Хаджийска, Мартин Петков, Леарт Докле, Христина Джурова и др.

Режисьори на “Братя” са Ники Илиев, Боя Харизанова, Станислав Дончев, Любомир Печев, Йордан Чичиков, Орлин Милчев. “Като всеки проект, по който съм работила, и в “Братя” ми харесва предизвикателството да сме в синхрон с колегите режисьори - всеки от нас снима различни сцени, но след като епизодът е готов, това да не си личи”, разказва режисьорката Боя Харизанова. Тя самата вече е утвърдено име в бранша, след като е печелила куп награди от международни фестивали в Русия, Япония, Китай, Хърватия, Сирия, Турция, Израел и др. Като режисьор Боя Харизанова стои и зад успеха на комедийния сериал All Inclusive, чийто втори сезон се излъчва в момента по Нова тв.

Нейният колега Ники Илиев вече има няколко собствени филми зад гърба си, които са многократно награждавани у нас и в чужбина. С удоволствие застава зад камерата и на криминалната драма “Братя”. “Винаги ми се е искало да работя и по този жанр и съм щастлив, че това се случва с “Братя”. Този жанр дава възможност да се използват много режисьорски похвати и на мен самия ми е доста интересно”, разказва Ники Илиев.

Два екипа работят по снимките на сериала 6 дни в седмицата по 12 часа. Не липсва и екшънът - зрителите вече видяха и сцени с гонитби, експлозии и престрелки. За тях екипът често се консултира с истински полицаи, криминалисти и специалисти, които им помагат по-достоверно да покажат действията и на гонещия, и на гонения. “Екшън сцените са от най-трудните и времеемки за заснемане, но когато след това ги видиш готови на екрана, удовлетворението е голямо”, казва още режисьорът Ники Илиев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене