72-годишният колоездач Петър Димитров: Не се молете за здравето, а се борете!
23 Септември 20201500
Автор: 24 часа

Веломаратонът "Дунав Ултра" е едно от най-тежките изпитания дори и за калени колоездачи. 730-километровият маршрут между Видин и Дуранкулак събра отново търсачите на силни усещания през 2020 г. Сред тях беше и 72-годишният Петър Димитров, който завърши за шест дни и половина. Ентусиастът от Варна се превърна във вдъхновение за всички. Специално за читателите на "България Днес" той разказа своята трогателна история.

Огнян ГЕОРГИЕВ

- Г-н Димитров, как се решихте на подобно изпитание ?

- Обичам колоезденето от много отдавна. След 2009-а започнах по-активно да се занимавам. Мой добър приятел ме въведе в организираното колоездене във Варна. Карам предимно шосейно. Не съм фен на планинското по ред причини. Претърпях доста перипетии в живота. Имах сериозно онкологично заболяване. Оперираха ме. Подложих се на редица процедури. Бях направил моя избор да променя начина на живот, за да мога да продължа да живея.

- Колко време продължи вашето лечение и какво точно променихте?

- Имах тумор на дебелото черво. Много е трудно да се лишиш от голяма част от ежедневните навици. Наложих си воля, за да спазвам режима. Лечението изисква по-малък контакт с определени възрастови групи. Опитах се да изляза от моето обкръжение. Аз съм от хората, които не обичат да ги съжаляват. Не ми харесва да се говори за моето заболяване, защото е тягостно. Може дълго време да нямаш рецидиви. Дори наскоро минах контролен преглед и всичко е нормално, но диагнозата остава. Гледам колоездене по телевизията от 2007 година. За мен пример беше Ланс Армстронг. Един много велик колоездач, който беше оплют. Той е човек, преборил рака. Разбрах, че един от пътищата е колоезденето. За разлика от други спортове тук много дълго време си сам. Както при бягането или туризма. Това беше необходимо, за да преосмисля терапията. Започнах да участвам в бревети. Това са еднодневни веломаратони от по 200 км, които се изминават за 13-14 часа. Аз съм ги минавал за по 9-10 часа. От доста време исках да се пробвам в "Дунав Ултра". Беше предизвикателство. Служебно съм посещавал този район на България, но е съвсем различно като турист и любител, за да видиш красотите на нашата мила държава. Организаторът г-н Борис Бегъмов ме прие радушно и ми оказа съдействие в логистиката. Бях готов физически. Нямаше проблем да премина тези километри. Участвах, видях и с радост завърших веломаратона, като покорих още един връх в моя живот.

- Променихте ли начина на хранене след заболяването? Колко беше важно да бъдете още по-активен?

- Там е целият проблем. В движението, а не толкова в храната. Важно е да има някаква цел, а не да се обикаля без идея у дома, апартамента или градината. Първоначално спазвах определен режи. Не толкова избор на храна, колкото спазване на определени часове хранене. Робувам на друга теза, която не е много популярна. Измисляли са я още докторите в Египет. Те казват: "Дозата лекува, дозата убива". Днешните хора не го спазват. Мислят, че като ядат определена храна, нещо се променя. Аз не се лишавам от нищо. Нито от стоте грама ракия, нито от бирата, която споделям с приятели. Никога не прекалявам. Това е истината. За други вероятно пътят е различен. Винаги сутрин започвам със зелен чай и физически упражнения. Направил съм комплекс. Комбинация от йога, стречинг и измислени от мен неща. Отделям около 40-50 минути, без да пропускам. Изключение са дните, когато карам рано велосипед. На тези години сухожилия и мускули изискват по-голямо внимание, за да бъдат активни. В противен случай губят сила, еластичност и възникват проблеми. За натоварване от 700 км се изисква воля и подготовка. Второто можеш да го постигнеш с труд. Волята е даденост. Или я имаш, или я нямаш.

- По колко часа на седмица карате велосипед, за да имате подобна подготовка?

- Не знам колко нормалните хора изминават на година с техния автомобил, но аз правя между 10 и 12 хиляди километра с велосипеда. Обиколил съм цяла България. След като финиширах в Дуранкулак, се прибрах във Варна. На следващия ден възстановявах с храна, почивка и покарах 20-30 км. Ден по-късно отново тръгнах с моя зет, който също е запален велосипедист. Стартирахме от Добрич и минахме Генерал Тошево, Кардам, Дуранкулак и накрая Варна. Направихме 190 км. Няколко дни по-късно направихме друго велоизпитание. Троян - Беклемето. 25 километра при 5% среден наклон. Не бях изкачвал толкова дълъг баир. Обикалял съм много, но не бях минавал по Дунав. Успях да го направя.

- Имахте ли критичен момент по време на "Дунав Ултра"?

- Това е многоетапно велоприключение. Първите един-два дни се навлиза във форма. С всеки следващ ден ритъмът, сърдечната и мускулната дейност се подобряват. Винаги има критични моменти. Не може да се мине без тях. Те се появяват внезапно и по същия начин отшумяват. Движиш се и в един момент усещаш, че краката започват да тежат. Въртиш педалите, но колелото сякаш стои на едно място. Тогава трябва да се подхраниш. Да пийнеш водичка. Всеки, който се е качил на велосипед, го е изживявал. Особено за подобни изпитания. Другият критичен момент е дъждът, който се изля върху нас. Беше порой. Започнаха да ми изстиват ръцете и краката. Благодарение на добрите хора по пътя в село Иваново ме настаниха в хотелчето. Възстанових се. Нямаше по-сериозни контузии или здравословни проблеми. Пулсът ми през цялото време беше нормален. Понякога се потиш, но това са нормални кризи.

- Колко е страшна паниката, ако по време на каране усетиш, че нещо неприятно се случва?

- Отново се връщаме на волята, или както някои му казват инат. Има хора с по-слаби нервни системи. Те започват да се оглеждат и ослушват. Насърчавам ги. Не трябва да се страхуват. Особено когато денят започне да преваля. Усещат, че не могат да стигнат по светло, въпреки че имат достатъчно време. Това е психическо състояние, което може да изиграе лоша шега. Може да се спре и да се търси помощ.

- Какво е състоянието на българските пътища и шосета? Много критики отнасят, а за вас лошата настилка е доста опасна.

- Няма еднозначен отговор. Състоянието се подобрява, макар и бавно. Автомобилът и велосипедът са корено различни като скорост и устойчивост. На пътя сме беззащитни. Самите ние не спазваме минимални изисквания. Затова ставаме жертви. Имам достатъчно катастрофи и произшествия, затова трябва да се внимава. Разбрал съм, че човек трябва сам да се пази. Най-опасно е, когато два тира се разминават. Тогава директно бягам вдясно. Понякога се възмущавам на мои колеги, които карат без каски и със слушалки. Държат се безотговорно. Има рискове, но няма как. Това е част от играта.

- С какво сте се занимавали преди колоезденето?

- Родом съм от Трявна, Добруджа. Много обичам региона. Израснах в Добрич. Завърших военното училище във Велико Търново през 1969-а. Бях офицер от Българската армия. Пехотинец. Изминавах огромни разстояния. Пенсионирах се през 1991 г. Започнах всичко наново. Имаше известни проблеми в обществото и развитието на държавата. Трябваше да се боря и да се приобщавам към изграждащата се система. Ходих на гурбет в чужбина. След 2000 година се завърнахме със съпругата.

- Смятате ли, че с вашия пример ще вдъхновите млади и стари поколения да се качат на велосипеда?

- Каузата е много трудна. Да не кажа мисия невъзможна! Не е лесно да извадиш един 60-годишен улегнал човек и да го отделиш от беседката или пейката пред блока, където бистрят политиката по цял ден. Приказват едно и също. Предлагал съм на много хора еднодневни екскурзии, за да я видим тази наша държава от друга позиция. Не на активни участници в изграждането на обществения-икономически живот, а като странични лица. Ние сме пенсионери. Можем да пътуваме с 50% намаление във влака. Не, не желаят. Опитах се с един човек. И накрая се отказах, защото започна да ми губи времето. Трябва да се започне от по-рано. Днес всичко се прави за обездвижването на човека. Появиха се електрически тротинетки и велосипеди. Дано да се промени мисленето на хората. Чрез вас, защото имате най-голям ресурс да го направите. Няма да спря да повтарям на останалите. Особено на тези, които са заболели. Хора, не се молете, а се борете за здравето си!

Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Алексис Оханян се отказа от собствената си компания, за да бъде заместен от чернокож кандидат “Той седна на масата ми. Помолих го да си тръгне. Той отказа. Намерих това за секси. Попитах го дали обича трюфели. Той каза “да”. В крайна сметка аз казах “да”.” Така е запомнила непобедимата Серина Уилямс мига

Хубавата Анахид Тачева на 80, посреща ги зад океана

Хубавата Анахид Тачева на 80, посреща ги зад океана

Дикция, външност, стил и излъчване - заради всички тези черти, изпипани до съвършенство, зрителите на БНТ помнят и до ден днешен Анахид Тачева. Красивото ѝ лице е изключително обичано от камерата, но именно професионализмът ѝ я превръща в легенда. Тачева влиза в БНТ след конкурс през 1962 г

Жан Клод Ван Дам зове българските власти да спасят чихуахуа (Видео)

Жан Клод Ван Дам зове българските власти да спасят чихуахуа (Видео)

Известният екшън актьор Жан Клод Ван Дам зове българските власти за спасяването на чихуахуа, заловена в Норвегия, която ще бъде убита, ако Българската агенция за безопасност на храните не се задейства. Ван Дам моли БАБХ да даде разрешение сладкия домашен любимец да се прибере в България във видео, излъчено на живо в социалните мрежи и дори

Беки Варди се жалва от малка паца

Беки Варди се жалва от малка паца

Скандалът, в който бе въвлечена съпругата на звездата на "Лестър" Джейми Варди - Ребека, с изнасянето на лична информация взе да затихва, но Беки не остава встрани от светлините на прожекторите. Г-жа Варди метна еди-кое си във вентилатора с коментар за бившето си гадже Питър Андре. Футболната съпруга се изцепи, че Питър имал "малък пакет"

Синът на Михаил Белчев събира най-големите звезди да пеят за метрото

Синът на Михаил Белчев събира най-големите звезди да пеят за метрото

“Третият лъч” - под такова мото ще се съберат най-големите ни музикални звезди на едно място. Те ще излязат на сцената в зала 1 на НДК и ще пренесат публиката си на метро пътешествие. Такъв е концертът - посветен на метрото, и по-точно - на третия му лъч, който бе открит в края на септември. Организира го синът на барда Михаил Белчев - Константин

Гушната съдийка си трае

Гушната съдийка си трае

Гушнатата от Серхио Агуеро футболна съдийка Сайън Мейси-Елис си трае за жеста на звездата на "Манчестър Сити" при победата над "Арсенал" с 1:0. Аржентинецът влезе в диалог със съдийката за една топка, която беше отсъдена в полза на "артилеристите". После сложи ръка на рамото й. Жестът му заформи лек скандал

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната актриса и модел Саня Борисова се разходи по плажовете на Синеморец дори и в средата на есенния октомври. Тя публикува няколко снимки от престоя си там, на които личи, че времето е слънчево, а морската вода чиста. Дария Симеонова също пусна свое фото по бански. “Лято ми е през октомври. Най-накрая си подарих два дни почивка с приятелки”

Плащали 60 000 лв. сметка за ток Къща, в която да се сложат машини за добив на биткойни, са купили 3-те мулета, които групата QQAAZZ е използвала, за да пере парите на хакери. Имотът е бил в село в област Варна, а сметките му за ток, стигащи 60 000 лв. на месец, са били чинно плащани от тримата българи

Естония спешно отмени официалната визита на Румен Радев заради контакт със заразен с COVID-19 Държавният глава е уведомен още в неделя за положителния тест на ген. Димитър Петров Това е активно мероприятие, благодаря на доброжелателите ми в България, коментира президентът Ескортът на държавния глава го изкарва от правителствения ВИП след кацането

Тодоров с оставка в джоба

Кубрат Пулев: Не отивам в Лондон като турист, толкова съм здрав, че мога да заместя снегорин

Не отивам в Лондон, като турист, не ми е толкова интересна дестинация, отивам за победата. Така Кубрат Пулев коментира пред Би Ти Ви предстоящия си мач със световния шампион Антъни Джошуа на 12

Защо са изчезнали древните хора?

Всички други видове древни хора, с изключение на Хомо сапиенс, не са били в състояние да се адаптират към изменението на климата. Това е заключението, до което са стигнали италиански учени

За доц. Ангел Кунчев почивен ден по време на епидемия няма

Рожден ден празнува днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. С прецизност и отговорност от ден първи на COVID епидемията той не само следи обстановката по света и у нас

Проф. Никола Владов - лекарят с кауза да популяризира донорството

В Деня на българския лекар рожден ден празнува медикът с чудодейни ръце и огромно сърце - проф. Никола Владов. Шефът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА бе