Последното гмуркане на Теодора Балабанова - филм на Слави Ангелов

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта” е в събота по Нова тв

24 септември 2017 г., заливът Торонеос, Гърция: водолазите Теодора и Михаил Балабанови се потапят на 233 м дълбочина, за да направят двоен рекорд на “Гинес” - най-дълбоко гмуркане за жена и за двойка.

Седмици по-рано двамата слизат безпроблемно на 203 метра.

В деня на рекорда спускането в бездната им отнема едва 8 минути, а връщането към повърхността по план е цели 333 минути за декомпресия. Никакви изненади до 42-ия метър, където неочаквано всичко се обърква. Теодора загива, а Михаил оцелява по чудо с 3 пъти над допустимото количество кислород в кръвта.

Какво се случи във фаталния ден? Каква страшна тайна, за която никой не подозира, се крие в тялото на Теодора?

Това ще се опита да покаже и разкаже документалната лента “233 метра между живота и смъртта” на Слави Ангелов. 

“Този филм не е разследване за причините за инцидента, а разказва за мечтата на двамата да направят рекордното гмуркане”, обяснява Ангелов, който освен автор и режисьор, сам прави и част от подводните снимки за филма. Показва и последното гмуркане на Теодора - така близките и приятелите ѝ наричат тъжния ритуал, при който разхвърлят праха ѝ в залива.

Малко след инцидента, когато Михаил Балабанов все още е в болница, Ангелов се свързва с него, за да поиска разрешение да направи филма. Впоследствие журналистът, който е и главен редактор на в. “168 часа” и сп. “Космос”, пътува с него няколко пъти до Гърция за още снимки. Резултатът е филм, който за първи път ще представи цялата история на двамата водолази с автентични кадри от деня на гмуркането.

В създаването му участват още операторът Анна Андреева и операторите на дрон Борислав Стефанов и Иван Киров - синът на отвлечения бизнесмен Киро Киров, който при инцидента се опитва да спаси Теодора с изкуствено дишане. Монтажът е на Иван Гвоздев, цветните корекции - на Асен Соколов, звукорежисьор е Марин Лашев.

Филмът ще бъде излъчен по Нова тв в събота, 26 септември, от 12,30 ч след новините.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене