Робин Уилямс умрял в адски мъки
27 Септември 202025430

Съпругата му разкрива, че в последните си дни изобщо не знаел кой е и халюцинирал

Точно преди шест години любимият комедиен актьор Робин Уилямс е открит обесен в гардероб в дома си, увиснал на колана си. Светът е шокиран. Актьорът, известен най-вече с комедийните си роли, винаги е излъчвал радост на лицето си, затова феновете му няма как да очакват подобно нещо.

Едва след смъртта му стана ясно, че Уилямс е страдал от депресия, както и че съвсем наскоро е бил диагностициран с болестта на Паркинсон. Но това е само началото на разкритията за неговото състояние.

Робин е измъчван от толкова много здравословни проблеми, че

всеки ден е истинско мъчение за него

Смъртта на Робин Уилямс е широко отразена в медиите. Дни наред психолози нищят причините, които са го довели до това решение. Данни дори показват, че в месеците след случилото се смъртността вследствие на самоубийства в САЩ се е увеличила с 10%.

“Самоубийството на Уилямс отключи нещо като вълна. Сякаш хората си казаха: “Щом вечно усмихнатият Робин е бил толкова нещастен, какво да кажа аз”, коментира през 2014-а случващото се психологът Стан Дюпър пред “Ню Йорк Таймс”. Още тогава той споделя тезата си, че много обстоятелства за актьора не са изяснени и има мотиви за действията му, които остават неясни.

“Това не е просто самоубийство на един депресиран

от славата и живота богат човек. Има нещо, което не знаем”, прави заключението тогава Дюпър и се оказва прав.

Известно време след неговата смърт вдовицата му Сюзън Шнайдър публикува своя изповед за смъртта на съпруга си.

Тя е озаглавена “Терористът в ума на моя съпруг" и в нея Сюзън разказва за трудностите, пред които е бил изправен Робин Уилямс през последните месеци от живота си. Актьорът е диагностициран не само с паркинсон, но месеци след смъртта му се разбира, че всъщност е страдал от заболяването деменция с телца на Леви. “Симптомите се появяваха и изчезваха по различно време”, пише съпругата му.

“Някои се проявяваха повече от други, но ставаха все по-чести и жестоки през последните 10 месеца. Той имаше чувството, че се дави в симптомите, а аз се давех заедно с него... Той мразеше, че не може да намери думите, които искаше. Започна да има проблеми с визуалните и пространствените възприятия, както и с определянето на величини като разстояние и дълбочина.

Изгуби и възможността

му разсъждава

Ние никога няма да знаем истинската дълбочина на страданието му, нито колко му беше трудно да се бори. Но аз виждах как най-смелият човек на света играе най-трудната роля в живота си”, казва Сюзън, но все още афектирана от случилото се, не разкрива всичко за състоянието му.

Те са женени от три години преди Робин Уилямс да се самоубие. Преди брака им той има два предишни брака - с Валери Веларди, от която има един син Закари, и с Марша Гарсес, от която има две деца - Зелда и Коуди. Буквално месеци след началото на съвместния им живот

Уилямс се променя до неузнаваемост

Според изповед на съпругата му той на моменти губел представа къде се намира. Веднъж дори се случва да са на вечеря в изискан ресторант в Манхатън, а Робин да започва да й говори сякаш се намират в родния му град.

“С него знаехме, че се случват още много неща. Робин беше прав, когато ми каза: “Искам просто да рестартирам мозъка си”, казва тя.

“В този момент му обещах, че ще стигнем до причината за това, но просто нямах представа, че това ще стане, след като той си отиде.”

Докато тогавашните експертизи предполагат, че депресията е виновна за самоубийството на Уилямс , съпругата му научава за истинската причина, след като се сбогува с него.

“Извикаха ме, за да прегледам доклада на съдебния лекар. Настаниха ме и казаха, че е починал от деменция с дифузни телца на Леви”, казва тя в клип от предстоящия документален филм “Желанието на Робин”. Именно във филма тя прави пълни признания за състоянието му. По думите й той буквално се е разпадал физически и психически месеци преди смъртта си.

Страдал от параноя, че някой го преследва,

страхувал се дори от тъмното и никога не оставал на загасена лампа. На няколко пъти излизал от вкъщи и губел посоката към дома, но тези ситуации не достигат до медиите. Съпругата му признава, че живее с вина, защото не се е досетила по-рано, че той има толкова сериозни мозъчни отклонения, които замъгляват представата му за действителността.

“Сега си давам сметка, че това го измъчваше. Той просто знаеше, че нещо се случва с мозъка му и той няма никаква представа кой е всъщност.

Това е толкова мъчително, а аз сякаш не направих нищо”, казва г-жа Уилямс. Тя признава и за тежкия момент, в който лекарите съветват семейството повече да не спят в едно легло, за да може той да си почива пълноценно през нощта.

“Тогава той ме попита: “Означава ли това, че сме разделени завинаги?" Не знаех какво да му отговоря. Та ние бяхме женени едва от три години.” Тя казва още, че в последните години Робин не е употребявал наркотици и алкохол. Депресията му настъпила с признаци на параноя и постоянен страх. Освен новия филм за живота му, някои негови биографии, които излязоха след смъртта му, също разказват за дългогодишния му проблем с наркотиците.

Още като малък,

с двамата си вечно работещи родители той е самотен

На помощ идва въображението му, което създава различни персонажи, с които малкият Робин да си говори. Постепенно развива и усет към комедията, за да може да привлече вниманието на майка си, разсмивайки я. Тя самата работи като модел и актриса, доста забавна е и той се опитвал да я впечатли. Момчето не може да е просто Робин, трябва да е забавният Робин.

В гимназията той става най-интересният и весел съученик, увлича се по театъра и печели пълна стипендия в “Джулиард”, Ню Йорк – висше училище за танци, музика и драма. Само след две години там учителите му казват, че вече няма на какво да го научат, защото е артистичен гений. Става ясно, че неговата съдба е актьорското майсторство и комедията. Въпреки таланта си той остава неразбран от другите деца. Докато е в училище, съучениците му са гласували за това, че има най-голяма вероятност "той да НЕ успее", но са го провъзгласили и за "най-смешния" си съученик. Коментарите по негов адрес често са, че той е просто един смешник, а не комик. С това чувство, че не е достатъчно добър и все нещо не му достига, се бори да края на живота си.

Проследявайки неговия живот в киното и телевизията, книгата на Дейв Ицкоф

разкрива битката му с наркотиците,

която произлиза от проблемите с психиката му. Авторът събира информацията след повече от 100 интервюта с приятели на актьора, роднини и колеги. Книгата излиза година след смъртта на актьора и разкрива неизвестни факти за живота му.

Той пише за легендарните роли на Роби Уилямс в емблематични филми като “Обществото на мъртвите поети” и “Добрият Уил Хънтинг” – творби, които маскират неговите противоречиви емоции и неувереност.

Филмовата звезда започва да губи вяра в своите актьорски възможности по време на снимките на третия филм от поредицата “Нощ в музея”. Уилямс не е можел да си запомни репликите и е плачел в ръцете на гримьора Чери Мин всяка вечер.

Демоните и борбите на Робин Уилямс с алкохола, наркотиците, депресията в крайна сметка не отнемат живота му.

Той си отива болен,

а не депресиран

и част от близките му чувстват вина, че не са направили достатъчно. Вътре в себе си той се е борел с неща, които не може да контролира, знаел е, че няма да ги пребори, защото никой досега не е успял.

Неслучайно съпругата му използва думата терорист, когато описва съзнанието му.

"Имаше вечери, дълги вечери, много дълги. Тогава той се опитваше да си спомни нещо, някой. Мъчеше се. После се прибираше обратно в себе си. Опитвах се да го разбера, да вляза в неговите обувки.

Веднъж той ми каза: “Не се опитвай да ме разбереш, защото няма да можеш.” И аз не мога. Не знам какво става тук вътре в главата ми."

Затова и съпругата му се съгласява да говори за неговата безпомощност

в последните му дни. Те знаели, че му остават около три години живот, които той не искал да живее в такива мъки.

“Моля се на Бог неговата история да хвърли малко светлина върху опитите за ранна диагностика на телцата на Леви заради милионите хора и близките им, които страдат от този вид деменция”, казва вдовицата му.

Деменцията с телца на Леви е печално известна именно с това, че е трудна за диагностициране. Симптомите й силно наподобяват тези на алцхаймер и паркинсон. Но деменцията при болест с телца на Леви има различен причинител, който води и до тежки халюцинации и тотална загуба на памет.

Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Алексис Оханян се отказа от собствената си компания, за да бъде заместен от чернокож кандидат “Той седна на масата ми. Помолих го да си тръгне. Той отказа. Намерих това за секси. Попитах го дали обича трюфели. Той каза “да”. В крайна сметка аз казах “да”.” Така е запомнила непобедимата Серина Уилямс мига

Гимнастичка дава милото за Лондон

Гимнастичка дава милото за Лондон

Животът в Лондон е хубав и може и да е доходоносен без особени усилия, е установила бившата руска гимнастичка Каролина Севастянова. Грацията спечели титла именно в английската столица през 2012 г. и от тогава си харесва града до устието на река Темза. Английски таблоиди изразяват съмненията си, че красивата рускиня се е върнала към най-древната

Братът на принцеса Даяна: Детството ни беше мъчително и ужасно

Братът на принцеса Даяна: Детството ни беше мъчително и ужасно

Всяка година детайли около покойната принцеса Даяна стават все по-ясни, а съдейки по тях със сигурност можем да кажем, че животът ѝ не е бил лесен. Наскоро брат ѝ Чарлз Спенсър даде интервю за „The Sunday Times“, чрез което разкри травма, която е оставила белег върху двамата, предава dariknews.bg

Хубавата Анахид Тачева на 80, посреща ги зад океана

Хубавата Анахид Тачева на 80, посреща ги зад океана

Дикция, външност, стил и излъчване - заради всички тези черти, изпипани до съвършенство, зрителите на БНТ помнят и до ден днешен Анахид Тачева. Красивото ѝ лице е изключително обичано от камерата, но именно професионализмът ѝ я превръща в легенда. Тачева влиза в БНТ след конкурс през 1962 г

Жан Клод Ван Дам зове българските власти да спасят чихуахуа (Видео)

Жан Клод Ван Дам зове българските власти да спасят чихуахуа (Видео)

Известният екшън актьор Жан Клод Ван Дам зове българските власти за спасяването на чихуахуа, заловена в Норвегия, която ще бъде убита, ако Българската агенция за безопасност на храните не се задейства. Ван Дам моли БАБХ да даде разрешение сладкия домашен любимец да се прибере в България във видео, излъчено на живо в социалните мрежи и дори

Синът на Михаил Белчев събира най-големите звезди да пеят за метрото

Синът на Михаил Белчев събира най-големите звезди да пеят за метрото

“Третият лъч” - под такова мото ще се съберат най-големите ни музикални звезди на едно място. Те ще излязат на сцената в зала 1 на НДК и ще пренесат публиката си на метро пътешествие. Такъв е концертът - посветен на метрото, и по-точно - на третия му лъч, който бе открит в края на септември. Организира го синът на барда Михаил Белчев - Константин

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След над 21 г. по терените едно от явленията в българския футбол през ХХI век - Емил Гъргоров-Бадема, приключва кариерата си, разбра от него “24 часа”. За последно 39-годишният техничар бе част от състава на втородивизионния “Витоша” (Бистрица). Гъргоров остава в този клуб и във футбола, но вече като част от състава на ветераните

Делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5 души ще продължи в съда. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд по протест на прокуратурата срещу решението на първата инстанция от края на юли да го прекрати и да го върне за допълнително разследване

Ако Европейската комисия изпълни задълженията си по действащото законодателство и върне временно визите за гражданите на САЩ, Вашингтон ще възстанови изискването за визи за всички граждани на ЕС. Това заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, предаде БТА

Австралийски пожарникари се снимаха голи до кръста с животни (Снимки, видео)

Пиърс Броснан изля в картини мъката от рака на жена си

Първата специалност на екранния Джеймс Бонд е художник, продаде платно за $ 1,4 млн. Оплескан в бои, Пиърс Броснан размахва четка и палитра в ателието на живописната си крайбрежна вила в Хавай

Банкси призна, че е автор на творба в Нотингам (Снимки)

Световноизвестният стрийт-арт художник Банкси призна, че той е авторът на творба, изобразяваща младо момиче, въртящо около кръста си гума от велосипед вместо обръч, предаде Ройтерс

Ивет Лалова се готви усилено за Олимпийските игри в Токио (Снимки)

Ивет Лалова тренира усилено за предстоящите Олимпийски игри в Токио. Най-добрата ни атлетка сподели кадри в инстаграм от момента на тренировката си. „Обратно към тренировките… 290 дни до Олимпийските

Петър Незнакомов смяташе чувството за хумор за висша дарба

100 г. от рождението на писателя и 23 г. от смъртта му “За известно време хумористите Петър Незнакомов и Мирон Иванов станаха съавтори. Може би повлияни от успеха на Илф и Петров, те, изглежда