Британски творци защитиха Джоан Роулинг в скандала с транссексуалните

Джоан Роулинг СНИМКА: Ройтерс

Известни британски творци, сред които писателят Йън Макюън и драматургът Том Стопард, се подписаха под писмо, заклеймяващо "езика на омразата" срещу авторката на поредицата за Хари Потър Джоан К.Роулинг заради изказванията й по повод правата на транссекусалните, съобщи Фондация Томсън-Ройтерс, предава БТА.

Роулинг влезе в ожесточен дебат по темата преди няколко месеца, като изрази опасения за това, че на транссексуални жени се дава достъп до помещения, които са само за представители на един пол. Позицията й бе приветствана от някои защитници на правата на жените и заклеймена от много трансактивисти.

"Джоан К.Роулинг е обект на вълна от обиди, които са израз на коварна, авторитарна и женомразка тенденция в социалните медии", написаха 58-те автори на отвореното писмо, публикува от в."Сънди таймс". "Това е най-новият пример за реч на омраза, насочен срещу нея и други жени".

Конфликтът между писателката и общността на транссексуалните се разрази през юни, когато Джоан К.Роулинг коментира и после написа есе по повод статия, публикувана в медийната платформа за глобално развитие "Девекс", в която се използва фразата "хора, които имат менструация".

Острият спор между Роулинг и трансссексуалната общност се задълбочи неотдавна, след като писателката пусна на пазара криминален роман, в който убиецът е фетишист и се облича като жена, за да отвлече и убие една от жертвите си.

"Като много други, и аз бях ужасен от гротескното отношение към Джоан К.Роулинг, която стана обект на най-отвратително малтретиране, защото се осмели да предизвика крайната джендър идеология", каза един от подписалите писмото - Саймън Едж.

Писателката и защитничка на трансексуалните Угла Стефания Кристьонудотир каза, че критиците на Роулинг "с право критикуват възгледите й, които са подвеждащи, вредят и причиняват болка на транссексуалните хора".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене