Изригване на вулкан е нанесло фатални поражения на цивилизацията на маите

Пирамидите на маите в Мексико

Учени от Испанския национален изследователски съвет стигнаха до извода, че преди 1590 години древната цивилизация на маите сериозно е пострадала от катастрофалното изригване на вулкан, съобщава сп. "Протоколи на Националната академия на науките".

Фаталното изригване е било на вулкана Илопанго, което е убило всичко живо в радиус от 40 километра. Изследователите анализирали ядки от лед, извлечени от ледник в Гренландия, предава БТА.

Учените също така провели радиовъглероден анализ на обгорели останки от дървета, открити в отлаганията от пепел на Илопанго. Оказало се, че страшното изригване е станало през 431 година от нашата ера. Пепелта се е разпространила на площ от седем хиляди квадратни километра, достигайки територията на Гренландия. Слой пепел с дебелина половин сантиметър е покрил тогава територия от два милиона квадратни километра.

Специалистите оцениха изригването на Илопанго като 50 пъти по-мощно от това на вулкана Сейнт Хелън през 1980 година, при което загинаха 57 души. Въпреки че взривът не се е отразил на по-голямата част от развитието на цивилизацията на маите от класическия период /300-600 г. преди нашата ера/, в околността около планината в продължение на много години никой не е живял.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене