Заради пандемията семейството на Бърта от “Двама мъже и половина” не е до нея в последните месеци от живота ѝ

Бърта е най-популярният образ на Феръл.

Кончата Феръл получава сърдечен удар през май, 4 седмици е в интензивно отделение

Като силно, язвително, но и грижовно хипи милиони фенове на “Двама мъже и половина” по целия свят ще запомнят актрисата Кончата Феръл заради ключовата ѝ роля в сериала - на домашната помощница Бърта. Тя, вместо да бърше прах, предпочита да се меси в живота на останалите, правейки иронични забележки или наричайки ги със смешни имена. Феръл, за съжаление, няма да пресъздаде колоритния образ на Бърта отново. Актрисата почина на 77-годишна възраст в понеделник, след като няколко месеца бе в тежко здравословно състояние.

Още през декември миналата година получи сериозна бъбречна инфекция, която по-късно се разпространи в кръвта ѝ. През май е приета в болница заради сърдечен удар, след който прекарва 4 седмици в интензивно отделение. Оттогава не може да диша самостоятелно и е поставена на диализа. Може би най-тъжното в ситуацията е, че заради пандемията от COVID-19 съпругът ѝ Арни Андерсън и дъщеря ѝ Саманта Андерсън не могли редовно да я посещават в болницата.

Едва ли някой може да си представи силната и независима Бърта, която винаги има готов саркастичен коментар, в такова безпомощно състояние. Но Феръл е много повече от култовата си героиня в сериала.

Чарли Шийн има най-много общи сцени с актрисата Кончата Феръл.
Чарли Шийн има най-много общи сцени с актрисата Кончата Феръл.
Реакцията на екранните ѝ партньори Чарли Шийн и Джон Крайър доказва колко добра и грижовна е била зад кадър. “Абсолютна сладурана, завършен професионалист, истински приятел, шокираща и болезнена загуба.

Бърта, уменията ти

да поддържаш дома

бяха подозрителни,

но беше перфектна в

“поддържането” на

хора”,

написа Шийн в социалните мрежи. С него актрисата си партнираше най-често, защото той беше развратният ѝ, склонен да прекалява с алкохола работодател, който с музика за рекламни песнички изкарва пари за заплатата ѝ и за поддръжката на голямата си къща в Малибу.

“Тя беше красиво човешко същество. Грубият външен вид на Бърта беше изобретение на сценаристите. Нейната топлина и уязвимост бяха истинските ѝ силни черти. Плача за жената, която ми липсва и която донесе радост на толкова много хора”, съжаление изрази в социалните мрежи и Крайър. В “Двама мъже и половина” той влезе в ролята на стиснатия по-малък брат на Чарли - кинезитерапевта Алън.

Сериалът щеше да загуби много, ако Феръл не беше в актьорския му състав. Именно тя

успява да убеди

продуцентите образът

на Бърта да не

изчезне след първите

2 епизода,

както било планирано. Така от 2003 г. до 2015 г. тя участва в над 200 от тях, като в последните два сезона актьорът Чарли Шийн бе сменен с Аштън Къчър. В първоначалния сценарий Бърта била източноевропейка. Актрисата обяснила на екипа, че предпочита да говори с истинския си глас, а не да пресъздава специфичния акцент. Затова променили героинята ѝ. 

Актрисата заедно с актьора Джон Крайър, който играе Алън.
Актрисата заедно с актьора Джон Крайър, който играе Алън.

Феръл е родена на 28 март 1943 г. в Западна Вирджиния. Името дава майка ѝ Мескал, защото в нейното семейство е традиция момичетата да се кръщават с необичайни и странни имена.

Баща ѝ Лутър бил работник във фабрика. Може би заради това насърчавал дъщеря си да следва мечтите си. Посъветвал я да си намери работа, която наистина да ѝ харесва.

А Феръл пробва няколко професии, преди да избере актьорството.

Била е сервитьорка, рецепционистка и др. Завършва колеж и се присъединява към театрална трупа, в която прави и дебюта си на сцена с постановката “Три сестри” на Антон Чехов. И тогава, както и в “Двама мъже и половина” влиза в образа на домашна прислужница.

На екран дебютира като Рита Валдес в сериала “Мод” през 1974 г. Оттогава започва все по-често да се появява в телевиозионни продукции. Тя участва в “Ерин Брокович”, “Едуард ножиците”, “Голата истина” и др. За няколко минути се превъплъти и в съдията, който разведе Рос и Рейчъл в “Приятели”.

Последната ѝ роля бе

във филма

“Депортирани” -

комедия за любовта

и имиграцията

В личния си живот Феръл има огромен късмет. Тя се жени за филмовия продуцент Арни Андерсън през 1986 г. Двамата обаче имат сериозна връзка много преди това.

“С Арни сме заедно от 12 години, а сме женени от 5. Минахме под венчило, защото дъщеря ни Саманта ни помоли за това като дете”, казва в свое интервю през 1991 г. актрисата.

Професията не избира само заради таланта си. По-скоро не спира да чува в главата си съвета на баща си. “Чувствам, че има причина да оцелея в този бизнес и тя е, че обичам актьорското майсторство. Имам предвид, че изпълних желанието на баща си за мен. Обичам това, което правя”, казва Феръл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене