Мъжът в сянката на Серина - "кметът на интернет"

Алексис Оханян се отказа от собствената си компания, за да бъде заместен от чернокож кандидат

“Той седна на масата ми. Помолих го да си тръгне. Той отказа. Намерих това за секси. Попитах го дали обича трюфели. Той каза “да”. В крайна сметка аз казах “да”.”

Така е запомнила непобедимата Серина Уилямс мига, в който тя се предава пред своя съпруг Алексис Оханян. Интернет предприемачът и инвеститор, потомък на бежанци от арменския геноцид, е обречен да тъне в сянката на жена си - най-феноменалната спортистка за всички времена. Той е милионер, но тя е доста по-богата от него. Отстъпва и по възраст - по-млад е с две години. Неговите успехи са безспорни, но изобщо не могат да се сравняват с нейните. Все пак той е достатъчно самоуверен да няма нищо против превъзходството на жена си.

На 22 години Алексис става съосновател на платформата Reddit - агрегация на социални новини, рейтинг на уебсъдържание и уебсайт за дискусии. Месеци по-късно продава социалната мрежа за над 15 милиона британски паунда и остава президент на компанията.

По това време Серина вече е най-страховитият съперник за всяка тенисистка. Само на 21 години е №1, а ще бъде и рекордьорка по титли и ще стане най-възрастната тенисистка в историята на WTA, оглавявала световната ранглиста.

“Имам успехи в кариерата си, но не съм този с трофеите. И аз, и съпругата ми знаем какво се изисква, за да успееш - признавал е Оханян. - Приличаме си по решителността и неуморността. Но в крайна сметка понякога нейната кариера наистина трябва да е на първо място.”

Пътищата на двамата се пресичат в Рим през 2015 г. Три години по-рано той е наречен от Анди Грийнбърг от списание “Форбс” “кмета на интернет” заради редица кампании за свободно говорене онлайн.

Във Вечния град съвсем случайно и Алексис, и Серина са отседнали в хотел Cavalieri. Тя ще играе първия си мач в Italian Open, а той е на Festival of Media Global Conference. В деня на събитията се засичат на закуска, когато предприемачът решава да хапне до басейна и сяда на маса, която е прекалено близо до тази на Серина и нейния антураж. Това никак не се харесва на звездната компания. За да му се подскаже, че не е желан в пространството им, от компанията на тенисистката подхвърлят към Оханян, че има плъх на масата и е по-добре да не сяда там. Той не е толкова лесен и дръзко отвръща, че за момче от Бруклин плъховете не са никакъв проблем. Самоувереността му определено прави силно впечатление на Серина, тя е заинтригувана и го кани да се присъедини към тях.

Алексис никога не е гледал тенис мач, но славата на Уилямс отдавна е извън пределите на корта и той е сигурен коя е тя. Серина обаче няма ни най-малка представа кой е той и започва да се интересува. От дума на дума го кани на вечеря след мача, за да научи още за бизнеса му. После пътищата им се разделят.

Победа след победа Уилямс стига до Roland-Garros в Париж, но не спира да мисли за Алексис. Праща му съобщение с покана да я гледа в Париж. Той е скептичен, смята, че това е проява на любезност, а не романтичен порив, но не може да устои. С резервата, че тя няма да му обърне никакво внимание там, заминава за френската столица. И се оказва, че греши. Уилямс му отделя няколко часа преди мача си, за да се разходят само двамата край Сена и по улиците на най-романтичния град.

След няколко месеца за своя рожден ден Алексис вечеря с дядо си и баба си в ресторант в Малката Армения в Лос Анджелис. За него семейството е много важно. Той е потомък на бежанци от арменския геноцид.

“Преди повече от век турски войник решил, че прадядо ми е твърде млад, за да го убие, след като посича родителите му пред него. Вместо да обърне меча срещу момчето, го изпратил в сиропиталище - разказвал е Оханян. - Много арменци, включително прабаба ми, са намерили светилище в Алепо, Сирия, преди да намерят своя път към Eлис Айланд. Прадядо ми не говорел много английски, но успял да си намери работа в обувната компания Endicott-Johnson в Бингхамтън, Ню Йорк. С прабаба ми имат четири деца, всички родени в САЩ. Единственият им син - моят дядо, доброволно се явява на служба по време на Втората световна война и се жени за френско-арменска имигрантка.

Майка ми, родена в Хамбург, на свой ред решава да остави приятелите, семейството и образованието си, след като се влюбва в баща ми, който е роден в Сан Франциско. Тя получава работна виза за САЩ, преобръща целия си живот и отива в чужда страна - заради любов. След като двамата с баща ми се женят, тя получава зелена карта, която пази повече от десетилетие, докато не става американска гражданка.

Предшествениците ми бяха смели бежанци, които намериха дом в тази страна. Винаги съм бил горд, че живея в държава, която даде път на жена (майка ми), която искаше само да работи усилено и да създаде семейство тук.

Без тях няма мен и няма Reddit. Ние сме американци. Нека не забравяме, че сме процъфтявали като нация, защото сме били маяк за смелите, уморените и бедните в бурята."

И така на своя личен празник, когато става на 33 години, Оханян получава обаждане от Серина. Това е много специален жест, защото тя е от “Свидетели на Йехова”, които не отбелязват рождени дни. Този жест кара Алексис да усети връзката с човек, който го кара да иска да бъде по-добра версия на себе си.

"Исках да бъда по-добър човек просто като съм около нея заради стандарта, който поддържа тя”, споделял е той.

В края на същата година предприемачът се решава да предложи брак на своята кралица, както нарича Серина. Естествено, там, където я е срещнал за първи път. С месеци се опитва в заговор с нейната агентка да организира така програмата на тенисистката, че тя да отседне за една нощ в Cavalieri в Рим. Само че е почти невъзможно и се стига дотам, че агентката се предава и издава на Уилямс, че Оханян има много специални планове за изненада. Серина веднага се досеща какво предстои и си казва, че е готова за тази стъпка още преди да получи огромния диамантен пръстен и съдбовния въпрос. Никой никога не може да изненада Серина, това е изводът.

Там на същата маса край басейна я очаква избраникът на нейното сърце в компанията на пластмасов плъх. Пада на колене и пита, а тя казва “да”.

Всичко върви като по вода. Месец по-късно тя разбира, че е бременна. Шест теста за бременност потвърждават страхотната новина, която я заварва точно на старта на Australian Open в Мелбърн. Тя решава, че ще играе въпреки всичко. И печели турнира! Бременността е лека и безпроблемна, но раждането е много тежко. Налага се секцио и три спешни операции.

“Серина почти умря, това е истината. Трябваше да стои няколко месеца на легло, за да оздравее. Все още не мога да повярвам, че се възстанови и успя дори да се завърне на корта. Тя е наистина голям боец. Оцелявала е толкова много пъти!”, признава Оханян.

Дъщеричката им Олимпия озарява живота и на двамата. В края на същата година щастливите родители най-сетне минават и под венчилото. Тържеството се провежда на датата на рождения ден на покойната майка на Алексис. Сред гостите са всевъзможни звезди като Бионсе, Джей Зи, Ева Лонгория, Ким Кардашиян, Сиара, Кели Роуланд, Каролин Вожняцки и други.

Оханян не се притеснява да се грижи лично за дъщеря си, когато се налага, заради сериозните тренировъчни програми и тежкия график на съпругата си.

“Чел съм много туитове и коментари как, ако мъжът е по-малко успял или пък е поел грижата за децата, той не е истински мъж - коментира милионерът. - Но според мен, ако ти трябват пари, за да имаш самочувствие, значи носиш някакви комплекси. Ако увереността ти идва само от парите, тя не е истинска.”

В средата на тази година Оханян изненада всички, като се оттегли от борда на директорите на компанията си и призова за позицията му да бъде намерен тъмнокож заместник.

Това е неговият принос към борбата с расизма, който той осъществи на фона на масовите протести в САЩ след смъртта на Джордж Флойд по време на арест в град Минеаполис.

“Преди 15 години станах съосновател на Reddit с желанието да помогна на хората да намерят общност, към която да принадлежат. Един закъснял опит да направиш правилното нещо - сподели в инстаграм и туитър Алексис. - Правя това за мен, за моето семейство и за моята страна. Казвам това като баща, който има нужда да даде отговор на дъщеря си, когато тя попита: “Какво направи ти?”

Подадох оставка като член на борда на Reddit, насърчих ги да запълнят освободената позиция с черен кандидат и ще използвам бъдещите ми печалби от Reddit в служба на черната общественост главно за да бъде обуздана расовата омраза. Започвам с дарение от 1 милион долара. Вярвам, че оттеглянето всъщност може да бъде лидерско действие от страна на хора, намиращи се на силни позиции в момента. Към всички, които се борят за поправянето на нашата счупена нация: Не спирайте!”

На негово място бе назначен инвеститорът Майкъл Сейбъл. Серина Уилямс обяви, че е изключително горда от своя съпруг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене