Тоалетната и системата за подаване на кислород в руската част на МКС се повредиха

В руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) през изминалата нощ са излезли от строя тоалетната и системата за подаване на кислород "Електрон-ВМ", но вече всички системи на борда на станция работят нормално, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Нищо не застрашава безопасността на екипажа и полета на МКС, увериха от Роскосмос.

Неизправностите, възникнали на борда в нощта на 20 ноември, са отстранени оперативно и в пълен обем от екипажа, уточняват от руската държавна корпорация, предаде БТА. 

На борда на МКС има две тоалетни. Едната е в американската част, тя излезе от строя през ноември миналата година. Втората е в руската част на станцията. Още една тоалетна ще има на МКС след скачването на многофункционалния лабораторен модул "Наука", чието изстрелване е планирано за тази година. Тоалетни има и в битовата част на пилотирания кораб "Союз МС-16", скачен с МКС.

На станцията има запаси от кислород, а американският модул "Транкуилити" разполага със своя система за генериране на кислород.

По-рано днес ТАСС съобщи, че екипажът на МКС окончателно ще ремонтира мястото на изтичане на въздух от междинната камера на модула "Звезда" след кацането на Земята на "Союз МС-16". Агенцията се позова на свой източник от ракетно-космическия отрасъл. Решението е взето, защото ремонтът е свързан с нуждата от провеждане на поредица от измервания при затворени люкове.

Друг източник потвърди информацията пред ТАСС и допълни, че специалистите вече обсъждат как най-добре да бъде отстранена повредата. Според него "за това на МКС има всички необходими материали".

Кацането на спускаемия апарат "Союз МС-16" с трима души екипаж - космонавтите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и астронавта на НАСА Крис Касиди, е планирано за 22 октомври в Казахстан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене