Проф. Маргарита Апостолова: Произходът на COVID-19 не е лабораторен

СНИМКА: Pixabay

Произходът на вируса COVID-19 не е лабораторен. Това каза ръководителят на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН проф. Маргарита Апостолова, цитирана от "Фокус".

По думите й учените не биха избрали този начин на зараза за направа на биологично оръжие. Само 4% е разликата между вируса от прилепа и сегашния COVID-19, каза още тя и обясни, че това е свързано с повече от 50 г. еволюция на вируса.

„S-протеинът или шипчетата по короната, определя как този вирус се захваща и влиза в нас. Точно модифицирането на това би привлякло вниманието на редица учени, ако искат да създадат нещо лошо. С други думи те едва ли биха искали да направят подобрена ваксина, примерно. Вижда се обаче, че в сегашния вирус последователността на аминокиселините и ако се пусне на математическо моделиране, което вече е направено, се установява, че тази последователност има много нисък капацитет да се свърже за рецептора в нашето тяло. С други думи, ако учените бяха провеждали такива изследвания, едва ли биха избрали точно тази последователност, поради причината, че те биха понижили активността на вируса“, обясни тя.

Ако в бъдеще се появят различни научни основания, че COVID-19 е умишлено създаден, те ще бъдат представени, каза още проф. Маргарита Апостолова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене