Осъдени и помилвани - казуси от 1945 г. насам

Проф. Борис Велчев ще представи книга на Ива Пушкарова днес

Макар институтът на помилването да е познат на наказателното ни право от повече от 100 години, то остава слабо изследвано, а конкретни случаи от практиката никога не са били анализирани.

“Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния глава” от доц. д-р Ива Пушкарова (ИК "Сиела") е първото издание, което в систематизиран вид прави детайлен анализ на случаите на помилване след 1945 г.

В него бившият председател на Комисията по помилването разглежда подробно основните характеристики на помилването, различните видове помилване и техните основания, ограничения и приложно поле и го разграничава от други правни институти. Това е и първата цялостна типология на решените случаи на помилване. Със знания от различни хуманитарни науки е изградена единна система от критерии и подходи за преценка на приложимостта и вида на помилването, разрешаване на конкуренцията му с институти на наказателното, процесуалното и наказателноизпълнителното право и определяне на най-справедливото измежду алтернативни правни решения в сложни и необичайни житейски ситуации.

Особено интересен и приносен е анализът на практиката на Комисията по помилването и излагане и систематизиране на конкретни случаи, които тя е разгледала. Книгата предлага прозрения за цялостното въздействие на правната система върху осъдените и насърчава към осмисляне на социалното значение на наказването и поправянето чрез поглед към конкретни човешки съдби и процеси в правосъдието.

Изследването на доц. д-р Пушкарова е подробно и достъпно четиво, за практикуващи юристи и студенти, но и за специалисти от други хуманитарни области.

Премиерата на “Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния глава” е от 17,30 ч на 26.10. в “Шератон Хотел Балкан” (пл. „Св. Неделя” 5), а книгата ще представи бившият главен прокурор на Република България и настоящ председател на Конституционния съд проф. д ю н Борис Велчев. Входът е свободен.

Още предложения на ИК "Сиела"

Как се оцелява в пустинята Мохаве

“Изстрел” (ИК “Сиела”) е вторият роман на бестселъровия автор на трилъри и ужаси Тейлър Адамс (“Без изход”). Джеймс и Ел Евърсмън са свикнали на цивилизования живот на средната класа. Когато двамата закъсват на пътя в пустинята Мохаве, шансовете им за оцеляване са подложени на най-голямото изпитание. Някъде дебне коварен враг. Той е сериен убиец без емоция, смъртоносна машина, чийто безпогрешен мерник търси мишени за прицел за забавление.

Пустошта не предлага заслон или спасение. Единственото прикритие, което Джеймс и Ел могат да намерят на километри разстояние, е собствената им кола.

Ще успеят ли да избегнат куршумите на неизвестния нападател? И за колко дълго? Когато шансовете се стопяват, героите могат да разчитат само на собствените си инстинкти, за да оцелеят.

Пътуване между легендата и действителността

Излезе “Деволюция” – нов роман от световноизвестния автор на бестселъра “Z-та световна война” Макс Брукс (ИК "Сиела").

Книга успява да размие границите между истина и невъобразимо, съчетавайки обстойните проучвания на автора на северноамериканската легенда за Голямата стъпка с някои от най-добрите прийоми на жанровата литература.

След като разрушителната стихия от избухването на вулкана Маунт Рейниър остава в миналото, архивите от клането в градчето Грийнлуп, могат да бъдат разкрити. В ръцете на страстен почитател на историите за митичното чудовище попада дневник на местната жителка Кейт Холанд. Отприщва се отново един забравен ужас. Докато погледите на цялата страна са приковани в яростното изригване, на няколко мили от там се е развихрила по-малка по мащаби, но не по-малко смъртоносна трагедия. Подножието на вулкана крие страховита тайна… Какво се случва, когато си изправен пред приближаващия и може би невъзможен за предотвратяване фатален край? И способен ли е човешкият дух да се опълчи на хищническата природа?

Добра комбинация между творчеството на Стивън Кинг и Майкъл Крайтън, “Деволюция” е разказ за отчаяната битка за живот, кърваво пътешествие в един плашещо реалистичен свят и автентично научно пътешествие между легенда и действителност.

Класация на издателството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене