Жан-Жак Ано обяви: “Берлин Александерплац” печели “Синелибри 2020”

Почетният председател на журито Жан-Жак Ано в пряка видеовръзка обяви мотивите да бъде отличен филмът “Берлин Александерплац”.

СНИМКА: АРХИВ НА ФЕСТИВАЛА

Драматичният филмов епос “Берлин Александерплац” (2020), копродукция на Германия, Нидерландия, Франция и Канада, спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса “Синелибри 2020”. Филмът на режисьора Бурхан Курбани е вдъхновен от монументалния роман на Алфред Дьоблин. Почетният председател на журито - световноизвестният френски режисьор Жан-Жак Ано, обяви победителя във видеоконферентна връзка, като мотивира наградата така: “Берлин Александерплац” е отличен заради епичния размах и подхода на Бурхан Курбани към изобразяването на съвременни конфликти чрез ловко съчетание на болезнен реализъм и поезия”. Видимо развълнуван, режисьорът Бурхан Курбани прие наградата в изявление онлайн и благодари на организаторите и на журито за оказаната чест.

На 28 октомври ще се състои унгарска галавечер с премиера на филма “Пилат” по романа на Магда Сабо. Португалската галавечер е на 29 октомври. Предстои и галавечер на Испания. Почитателите на Джон Ленън не бива да пропускат събитието на 30 октомври - вечер, посветена на 80-ата годишнина от рождението на великия бийтълс и 40-ата годишнина от трагичната му смърт.

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса за късометражен филм ще е на 1 ноември в кино “Люмиер Лидл”. Ден по-късно ще бъде почетен непрежалимият Иржи Менцел - един от майсторите на комедийното филмово изкуство, който почина на 5 септември на 82-годишна възраст. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене