Непознатият Теню Пиндарев - живопис за удоволствие

"Цветовете на зимата" - работа на Теню Пиндарев от изложбата

С дългогодишното си сътрудничество във в. „Стършел“, като заместник редактор на списание „Карикатура“, съставител на карикатурни албуми, илюстратор и майстор на шаржа, Теню Пиндарев (1921 – 2010) е един от художниците, белязали силно полето на българския хумористичен печат през втората половина на ХХ век.

През 2001 г., в изложбата по случай 80-годишния юбилей на Теню Пиндарев, провела се в родния му град Казанлък, е представена една наскоро завършена шаржова композиция, която впечатлява публиката със своите размери – 90 х 130 см и броя изобразени фигури – 204. Тази работа ангажира художника в продължение на три години, а по спомени на съпругата му – Донка Пиндарева – отмора от нея той намира в акварела.

"Рилският манастир - есен"
СНИМКИ: АРХИВ НА ГАЛЕРИЯТА
"Рилският манастир - есен" СНИМКИ: АРХИВ НА ГАЛЕРИЯТА
Именно тогава – след близо 60 години творческа дейност, Теню Пиндарев за пръв път показва пред публика и малък брой живописни творби, макар в Художествената академия да е следвал тъкмо в отдела за изящни изкуства, завършвайки при проф. Илия Петров.

С пастелни ескизи, въздушни акварелни и маслени пейзажи художникът украсява дома и ателието си. Те сякаш десетилетия по-късно потвърждават думите на Георги Павлов-Павлето, който във въведението си към малката книжка от 1963 г., посветена на Теню Пиндарев, го описва като естет с поетически наклонности и художник с изтънчено естетическо чувство, със свой специфичен език и стил.

"В очакване на лятото"
"В очакване на лятото"
Предстоящата изложба "Живопис за удоволствие" в галерия „Лоранъ“ с куратор Елисавета Станчева представя именно тази част от творчеството на Теню Пиндарев – живопис, която носи следите на чистата наслада от творческото вдъхновение и която асоциираме с понятието за удоволствие – това на художника и отразено от публиката.

Откриването на изложбата "Живопис за удоволствие" е на 3 ноември от 18,30 часа в салона на галерия "Лоранъ" на ул. „Оборище“ 16.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене