Чудакът на Северозапада Галилей Симеонов живее като клошар, но слуша джаз
31 Октомври 20201200

Прекръстил се на Никола Цветин по волята на учителя си Илия Бешков, който му казал: Ти си селско момче, не ти подхожда такова име

Нарисувал е едни от най-сполучливите портрети на Левски и Ботев, сега твори с въглени от изгорялата си къща

Казват му чудака от Северозапада. Защо ли? Ами на 91 години живее на село в разграден двор, не иска да остави свещените си гъски и да отиде в социален дом в София. Тези гъски отглежда като птици на волността, не ги коли.

Живее като клошар, но има грамофон и слуша джаз. Спи в каруца, защото къщата му е изгоряла, подпалена от негов завистлив съселянин.

Пие вода само от извор или планинско поточе, спи на сламен дюшек, вкусва само домашно сирене, меси си хляб по стара рецепта с квас, обожава домашното вино и храни без хормони и химикали.

Това е Галилей Симеонов от монтанското село Гаврил Геново - професор по графика в Националната художествена академия, един от малкото живи класици в националното ни изкуство. Приживе големите му приятели Йордан Радичков, Григор Вачков, Иван Давидков, Никола Русев, Светлин Русев му гостували, за да опитат домашната му ракия и вино.

Наричат го още последния жив класик в българското графично изкуство, сладкодумен, мъдрец. А той казва:

Мен само България

ме зарежда с

вдъхновение!

В художествената галерия в Монтана “Кирил Петров” се съхраняват 78 негови творби, те са заведени надлежно още преди 30 години, увери главният уредник Любомир Мечков. Картините са налице.

Проф. Галилей Симеонов остана беден към своята 91-годишнина, без близък човек, който да се грижи за него, без наследници. Художниците от Монтана го познават от много години, знаят, че живее в разхвърлян дом като клошар. Доброжелатели поискали да му ремонтират къщата, изпратили работници от строителна фирма, но той ги отпратил.  

Особняк съм,

обичам

безпорядъка,

казал Галилей.

Професорът по графика е автор на едни от най-сполучливите портрети на Васил Левски, Христо Ботев и Йордан Йовков. Като по чудо част от тях оцеляват при големия пожар в къщата му.

“Има нещо свято в тях, някаква магия - огън не ги лови. Къщата е полуизгоряла и до днес, но тези образи, осветлени от свободата и словото, възкръснаха. Вадех ги с трепет и сълзи из пепелта. Останаха ми малко творби, така било писано”, разказва професорът.

Чудакът издига в култ селския бит и родното си село Гаврил Геново. Спи в каруца срещу изгорялата си къща и знае кой е виновен за пожара, но не споменава името му.

С мъка по погубения дом от зъл човек започва неговият черен период.

Рисува с въглени, останали след пожара, и създава шедьоври. През деня се спира пред всяка животинка, заслушва се в шепота на горите.

Най-много тъгува за своя приятел, румънския художник Корнелиу Баба, за когото казва, че му е идол в изобразителното изкуство и вдъхновение. Отказва на художниците от дружество “Тенец” да наемат жена да го гледа.

“Ял съм корени, лук, хлебец, гладувал съм както селяните от Северозапада, както дядо ми Никола Цветин и това ме прави здрав”, казва професорът. Признава и за дълги дни само с варени картофи.

Мизерията се набива на очи - порутената къща няма покрив и Галилей живее под отворено небе и зиме, и лете.

“Намятам се с ямурлука и то са щурчета, звезди, птици- небесна симфония за приспивна песен и след това тишина”, реди класикът.

“Голям човек е! В студентските ми години се събирах повече с художниците, отколкото с колегите. Галилей беше близък с дядо ми Васил, идвал ни е на гости в Чипровци. В академията отглеждаше около себе си цяло поколение художници. Един от тях беше и вуйчо ми Жоро. Помня разговорите за поезия, които водехме в сладкарницата под операта. Павлето тъкмо беше починал”, споделя Георги Павлов от Чипровци.

Галилей Симеонов е роден е на 22 юни 1929 г. в Гаврил Геново, завършва гимназия в Берковица. През 1960 г. се дипломира в Националната художествена академия, специалност “Илюстрация”, при проф. Илия Бешков. Работи в областта на графиката и като преподавател.

Преди 30 г. Галилей заряза София и се върна в Гаврил Геново. Нещо повече - за да е по-близо до хората там,

промени името

си със съдебно

решение - вече се

казва Никола

Дамянов Цветин

Смята, че с това е изпълнил волята на своя любим учител Илия Бешков, който му казал: “Ти си селско момче, на теб не ти подхожда такова име - Галилей.”  

Никола е прадядо му по бащина линия, Дамян е бащата - друг един мъдрец, а Цветин е фамилията.

“Oбичам някои екстри като художествено четиво и хубава музика. Така попаднах на списание заедно със страхотната Грета Гарбо. Беше разтърсващо - и тя е останала сама като мен”, разказва художникът.

Той изучава биографиите на велики личности. A заслуша ли се в “Мистерия на българските гласове” или в автентичните песни на своите землячки, прави поклон доземи пред изкуството им. Самият свири на устна хармоника и праща звуците към Балкана.

“Йордана мина

като вчерашния

вятър в нашия

живот...

Брулеше ни с мисленето си отвсякъде. Каквото и да направеше - беше като вихрушка. Беше гейзер, беше изблик на вдъхновение, на мисли - голямо богатство! Той ни заля отвсякъде - като тоя язовир! Мисля, че сега е от дясната страна на Господ и ни се усмихва от небето”, така Галилей говори за своя приятел и съученик Йордан Радичков - другия чудак на Северозапада.

“Сега след много разговори и уговорки успяхме да вдигнем скелето на покрива и вярвам,че нещата ще се оправят”, каза кметицата на Георги Дамяново Нина Петкова. Според нея Галилей категорично иска да остане в селото. Аристократ по дух, той не умее да проси, дори да е изпаднал в крайна необходимост. А са му нужни по-приемливи условия и ателие, в което да работи.

След апел да му бъде помогнато, защото спи в каруца, разговор проведоха депутатът Вежди Решидов и кметът на Монтана Златко Живков. Двамата решиха Галилей да бъде настанен в дома за ветерани на културата в столичния кв. “Захарна фабрика”, при условие, че самият той поиска.

А кой ще гледа

свещените ми

гъски, казал

Галилей и

обяснил,

че ще тъгува

за родния си дом.

“В един съвършено позлатен есенен ден една жена дойде при мен и ме покани да прекарам зимата в Чипровския манастир, отказах”, казва професорът.

“Галилей Симеонов беше изключително приятен човек. Помня го като професор, когато аз бях студент. Галилей има някакъв проблем, който решава по свой начин. Отсреща има къща, но е решил да спи на друго място. Изоставен е от близките си, сам е”, допълва Вежди Рашидов.

През 2019 г. той беше подпомогнат от столичната община - картините му събрани и показани в голяма ретроспективна изложба в София.

Венелин Петков и Николета Маданска от Би Ти Ви станаха родители на момченце

Венелин Петков и Николета Маданска от Би Ти Ви станаха родители на момченце

Николета Маданска - водеща на спортната емисия в Би Ти Ви, роди днес син - Йоан, на любимия си Венелин Петков - директор "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията, съобщиха от медията. "Пожелаваме на нея и на таткото много здраве, щастие и радост всеки ден с първата им рожба", поздравиха ги колегите им

Дженифър Лопес блести гола с огромен диамант (Видео)

Дженифър Лопес блести гола с огромен диамант (Видео)

51-годишната певица и актриса Дженифър Лопес блести гола с огромен диамант във видео, пуснато от нея в инстаграм. Диамантът е вероятно подарен от нейния годеник Алекс Родригес. Звездата се появи чисто гола в реклама на собствената си марка козметика, уточнява в. „Дейли мейл”. Близки до Джей Ло споделиха

Голямата оперна певица Анна Томова-Синтова поздрави режисьора на "Електра"

Голямата оперна певица Анна Томова-Синтова поздрави режисьора на "Електра"

Голямата оперна певица Анна Томова-Синтова поздрави Пламен Карталов, директор на Софийската опера и режисьор на операта "Електра" от Рихард Щраус, съобщиха от Софийската опера и балет. Ето какво написа тя към Карталов:    "Mили ми Пламен! В тези трудни времена за истинско вдъхновение и инспирация в изкуството (MET затворена за една година

Щерката на Грецки гола

Щерката на Грецки гола

Дъщерята на хокейната легенда Уейн Грецки - Паулина, не е от свенливите и го доказа за пореден път. Тя и любимият й - голфърът Дъстин Джонсън, се наслаждават на заслужена ваканция. Блондинката и водачът в световната ранглиста си подариха романтична почивка на остров Сейнт Бартс. Там красивата дъщеря на Грецки не се притеснява да се разхожда както

12 български звезди се съблякоха, за да помогнат на бездомните кучета

12 български звезди се съблякоха, за да помогнат на бездомните кучета

Калин Врачански, Койна Русева и Азис позираха голи за благотворителен календар кучета Известни българи съблякоха дрехите си и застанаха голи пред камерата, прегърнали в ръка единствено куче. Те позираха за благотворителния календар BeHuman(e) 2021. Напълно безкористно в инициативата се включват актьорите Калин Врачански, Койна Русева, Иво Аръков

Извършен бе най-сложният експеримент за COVID-19 със суперкомпютри

Извършен бе най-сложният експеримент за COVID-19 със суперкомпютри

Европейски изследователски консорциум заяви, че е извършил най-сложния експеримент със суперкомпютри върху новия коронавирус с 60-часова симулация, насочена към моделиране на ефекта от потенциални нови лекарства за COVID-19, съобщи Ройтерс. Експериментът, подкрепен от платформата Excalate4Cov на Европейската комисия

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националният вратар Пламен Илиев ще помни винаги мача с “Тотнъм” в Лондон, въпреки че го нямаше Хари Кейн, който му вкарва във всеки мач, в който са се изправяли един срещу друг. Третото попадение на “шпорите” бе дело на английския национал Хари Уинкс, който успя да отбележи от Халите, както се казва в кварталните мачлета

Джипито ще праща онлайн 4-цифрен код на пациентите, който е валиден за всяка акредитирана лаборатория Освен за PCR тест личните лекари ще могат да дават електронно направление и за пълна кръвна картина, изследвания на кръвна утайка, левкоцити, C-реактивен протеин, както и за рентген на бял дроб. Това е записано в анекса към рамковия договор между

Бизнес, синдикати и президент с куп забележки по плана за възстановяване Над 1,5 млрд. лв. от плана за възстановяване ще бъдат насочени към модернизиране на болниците и грижа за възрастните хора. Това е заложено в четвъртия стълб на плана, представен в петък от вицепремиера Томислав Дончев . Със 780 млн. лв

Дженифър Лопес блести гола с огромен диамант (Видео)

Активистка протестира почти гола пред президентството в Киев

Активистка на феминисткото движение Фемен протестира почти гола пред президентството в Киев с настояване Украйна да ратифицира Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени

Микела със секси екип

Половинката на Даниеле Ругани - Микела Персико, не си дава почивка от тренировките. Особено след раждането на сина им Томазо. Тя държи да изглежда перфектно дори и по време на спорта

Древен тукан имал заешки зъби (Видео)

Фосил на тукан със заешки зъби илюстрира разнообразието сред птиците, живели с динозаврите преди 68 милиона години, съобщи АФП. Деликатният череп на птицата Falcatakely forsterae е дълъг само 9 см

Орбитата на "Хаябуса-2" ще бъде коригирана в посока Австралия на 26 ноември (Видео)

На 26 ноември японските специалисти ще коригират орбитата на космическата сонда "Хаябуса-2" по посока Австралия, където от нея ще бъде спусната капсула със събрани образци от астероида Рюгу