От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол"
21 Ноември 2020710

Миналата сряда - на 11.11., Дони, Коцето Калки и Ивайло Христов излизат на сцената на Театъра на Българската армия и играят знаменитото си представление “Секс, наркотици и рокендрол” точно 28 години след премиерата му. Накрая под бурните ръкопляскания към тях се присъединява още един човек - тв журналистката и водеща на Cool...T Петя Дикова. Този път, за разлика от стотици други преди това тя не е там само за да се наслади на прекрасната постановка, но и да представи книгата си “Интервю с пиеса”, посветена именно на “Секс, наркотици и рокендрол”.

След дълго обмисляне и работа по него томчето ѝ вече е на бял свят и събира едни от най-интересните случки с тримата актьори и тяхната емблематична постановка, но и със знакови исторически събития, които се случват през изминалите 28 години.

Идеята за написването на “Интервю с пиеса” е на самия Дони. “Някой беше казал, че най-добрият начин да имаш добра идея е да имаш много идеи. Предложението за книгата дойде от човек с много идеи, повечето от които добри, а ако слушате някои от неговите песни - и гениални - Дони”, разказва Петя Дикова. Всъщност идеята на Дони е да се отрази рекордното не само за нашите ширини постижение, каквото е сценичното дълголетие на постановката им с Коцето Калки и Ивайло Христов, но и да има интервю с пиеса.

Наред с първоначалната благодарност, че именно към нея се обръщат с предложението да напише книгата, това носи на Дикова и малко страх дали ще се справи. “Не знам дали ми личи, но аз съм доста скромен и стеснителен човек. Спомням си как отговорих на Дони, че съм почитател на “Секс, наркотици и рокендрол”, а не писател.”

Това е чистата истина - Петя е от зрителите, които не изпускат представление на пиесата. Тя

отива да я  гледа

за първи път,

когато е ученичка

в Американския колеж. Приятно изненадана е да чуе от сцената имената на чужбински места и храни, репликите истински я забавляват. Оттогава минават 20 години, през които Дикова не спира да е в публиката на пиесата - и в страната, и в чужбина, така че не е учудващо, че вече може да изрецитира всички реплики от нея. И тримата актьори много добре знаят това - често я виждат сред зрителите или на служебния вход. “Накрая катализираха тази моя фенска енергия в нещо полезно”, усмихва се Петя.

Това се случва горе-долу около представянето на първия документален филм за постановката в “Би Ти Ви репортерите” , който е за 20-ата ѝ годишнина. “Тогава те видяха, че имат сериозен пациент срещу себе си. Иначе идеята за книгата дойде по-късно”, казва с усмивка Петя. Когато Дони и Ивайло Христов разговарят с нея за книгата, те са категорични - искат някой, който не пропуска тяхно представление, да разкаже вълнуващата история на “Секс, наркотици и рокендрол”, и то със страст.

Оттогава Петя влиза в салона, за да гледа пиесата, като винаги държи в ръце лист и химикал и си води бележки. Обича да си

записва любопитни

и нетипични реакции

на публиката,

импровизации,

нови вметки на актьорите. “Секс, наркотици и рокендрол” е от онези живи представления, които всеки път са различни, така че това още повече ѝ помага при писането на “Интервю с пиеса”. “Тъй като съм наясно, че има скептици спрямо евентуални мои качества, в книгата съм написала, че няма човек в България, който да е гледал представлението повече пъти от мен. Това е факт. И няма човек, който да е по-пристрастен и по-пристра̀стен”, казва Петя.

В основата ѝ книгата представлява разказ за най-дълго играната постановка в България и най-дълго играната комедия с един и същи състав в света. Тя е хронологичен преглед на феноменалния път, който Ивайло Христов, Дони и Коцето Калки извървяват на сцената и извън нея. “Това е път, изпълнен с хумор, но и с мъдрост, откровения и неразказвани истории”, обяснява Петя.

Една от тях например е как Димитър Маринов - актьорът, който участва в наградения с “Оскар” филм “Зелената книга” и развя българското знаменце на най-престижната киноцеремония, е в основата текстът на Ерик Богосян да попадне в правилните ръце - тези на Хермина Азарян, дъщерята на проф. Крикор Азарян, а оттам и в правилните ръце на режисьора Ники Ламбрев. Всичко става, след като двамата - Димитър Маринов и Хермина Азарян, се срещат на един митинг. А цялата история за случването на пиесата е разказана подробно в книгата.

Сред забавните случки, които Петя описва, е как веднъж се налага

Дони да влезе в

ролята на Ивайло

Христов, без Коцето

Калки да подозира

за това предварително - всичко се случва пред очите на зрителите и на самия Калки. “Били са на морето. Вечерта са купонясвали, но докато Дони и Коцето знаят как да го правят, като си пазят гласа, Ивайло прекалил. И на другия ден бил толкова пресипнал, че някой трябвало да поеме щафетата. Това бил Дони. А Коцето разбира на сцената каква промяна предстои в настоящия спектакъл. Любопитните неразказани истории изобилстват, но не по-малко ценен е пътят им, вдигането на завесата за приятелството им, което е наистина впечатляващо и вдъхновяващо”, разказва Петя Дикова.

Тя познава и тримата актьори още преди да стане най-големият почитател на постановката им. Ивайло Христов е съученик на красивата и талантлива актриса и майка на Петя Аня Пенчева. Дони е стар семеен приятел, а и с Калки се знаят отдавна.

За да може да напише книгата, тримата актьори допускат Петя до репетициите си, турнетата си, зад кулисите. Тя още си спомня как

прави интервю с

тях във въздуха

- докато летят в самолета на връщане от гастрола им в Лондон. “С удивителните си организационни умения Дони успя да направи така, че този спектакъл да обиколи света повече от веднъж”, разказва Петя.

Как се събират 28 години в една книга? Постепенно, с постоянство и любов, както и с добри съветници, категорична е Петя. За някои от събитията, които пише в томчето, Дикова остава други да ги описват - все пак тогава е била малка и не е осъзнавала много какво се случва. “От друга гледна точка, 28 години не могат да се съберат в една книга, защото се надявам, че ще има още издания, както и “Секс, наркотици и рокендрол” е неизчерапем. Вярвам, че те ще продължат да го играят и ще заведа децата да го гледат някой ден”, казва Дикова.

Освен всичко друго тя работи по книгата в много важен етап от личния си живот - докато чака на бял свят да се появи първото ѝ дете, а след това и докато полага и сладки грижи по него. “За мен бременността и майчинството никога не са били само “папкане” и “нанкане”, а и време за ангажименти с друг смисъл. Разбира се, в храненето и съня на едно дете има нещо изключително важно, удовлетворяващо, романтично и свещено. Но човек като мен, който 20 години преди да е имал дете, е имал кариера - от 15-годишна бях водеща на “МелоТВмания”, този тип удовлетворение захранваше потребностите ми само отчасти.”

Петя никога не е предполагала, че майчинството ще ѝ даде неподозирани сили. Но освен това до нея винаги е и любимият ѝ мъж - поетът и рекламист Илиян Любомиров.

Момченцето на Петя се казва Александър и е на година и половина. То се роди миналия април, като щастливата новина съобщи първи гордият баща.

Двамата с Петя сами се справят с грижите по Александър, като знаят, че винаги могат да разчитат и на своите родители. Най-активно в гледането на момченцето на Петя се включва и дядото - бащата на Петя Сашо Диков. “Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще мога толкова да разчитам на него за бавачка, нямаше да повярвам, но му дължа специални благодарности”, усмихва се Петя.

Детето ѝ може да е още мъничко, но вече е виждало и майка си, и баща си, и баба си, и дядо си по телевизора. “Мама, мама!” или “Тати, тати!”, казва Александър, когато Петя или Илиян е на малкия екран. Веднага познава и Аня Пенчева, и Сашо Диков. “Понеже такива са ни професиите, дават ни по телевизията - и нас, и родителите ми, за него не е странно, че сме там”, обяснява Дикова.

Освен че пише “Интервю с пиеса”, докато е бременна с първото си дете, за тв водещата има още един много личен момент, свързан с книгата - Петя я представи в очакване на второто си дете.

Но работните ангажименти в никакъв случай не ѝ идват в повече, дори напротив. Около Коледа предстои Би Ти Ви да излъчи документалния филм на Петя – “Направи го сега: Приказка за бъдещето”, който е част от кампанията на Движението за национална кауза (ДНК). В него лични истории разказват Юлияна Дончева, Мария Илиева, Андрей Арнаудов, както и водещи експерти по въпросите на демографията и репродуктивните проблеми.

“В момента животът ми изглежда точно така, както съм искала”, казва Петя. И е благодарна на съдбата и на колегите си от Би Ти Ви, че ѝ дават възможност наред с професионалните си мечти да сбъдне набързо и няколко лични. “Поздравявам колегите си от “Би Ти Ви новините”, които на 18 ноември отпразнуваха 20-ия си рожден ден, и им благодаря за възможността да продължа кариерното си развитие”, завършва тя.

Венелин Петков и Николета Маданска от Би Ти Ви станаха родители на момченце

Венелин Петков и Николета Маданска от Би Ти Ви станаха родители на момченце

Николета Маданска - водеща на спортната емисия в Би Ти Ви, роди днес син - Йоан, на любимия си Венелин Петков - директор "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията, съобщиха от медията. "Пожелаваме на нея и на таткото много здраве, щастие и радост всеки ден с първата им рожба", поздравиха ги колегите им

Мафалда - внучката на Симеон Сакскобургготски, записа песен (Видео)

Мафалда - внучката на Симеон Сакскобургготски, записа песен (Видео)

Парчето е на испански език и младата певица създава текста му на път за Лос Анджелис Княгиня Мафалда, дъщерята на княз Кирил Преславски и испанката Росарио Надал и внучка на Симеон Сакскобургготски, записа нова песен по време на пандемията. Тя се казва “Кажи довиждане” (в превод от испански Decir Adios)

Голямата оперна певица Анна Томова-Синтова поздрави режисьора на "Електра"

Голямата оперна певица Анна Томова-Синтова поздрави режисьора на "Електра"

Голямата оперна певица Анна Томова-Синтова поздрави Пламен Карталов, директор на Софийската опера и режисьор на операта "Електра" от Рихард Щраус, съобщиха от Софийската опера и балет. Ето какво написа тя към Карталов:    "Mили ми Пламен! В тези трудни времена за истинско вдъхновение и инспирация в изкуството (MET затворена за една година

Щерката на Грецки гола

Щерката на Грецки гола

Дъщерята на хокейната легенда Уейн Грецки - Паулина, не е от свенливите и го доказа за пореден път. Тя и любимият й - голфърът Дъстин Джонсън, се наслаждават на заслужена ваканция. Блондинката и водачът в световната ранглиста си подариха романтична почивка на остров Сейнт Бартс. Там красивата дъщеря на Грецки не се притеснява да се разхожда както

12 български звезди се съблякоха, за да помогнат на бездомните кучета

12 български звезди се съблякоха, за да помогнат на бездомните кучета

Калин Врачански, Койна Русева и Азис позираха голи за благотворителен календар кучета Известни българи съблякоха дрехите си и застанаха голи пред камерата, прегърнали в ръка единствено куче. Те позираха за благотворителния календар BeHuman(e) 2021. Напълно безкористно в инициативата се включват актьорите Калин Врачански, Койна Русева, Иво Аръков

Извършен бе най-сложният експеримент за COVID-19 със суперкомпютри

Извършен бе най-сложният експеримент за COVID-19 със суперкомпютри

Европейски изследователски консорциум заяви, че е извършил най-сложния експеримент със суперкомпютри върху новия коронавирус с 60-часова симулация, насочена към моделиране на ефекта от потенциални нови лекарства за COVID-19, съобщи Ройтерс. Експериментът, подкрепен от платформата Excalate4Cov на Европейската комисия

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Днес близки, колеги и приятели на покойния проф. Александър Чирков го изпращат в последния му път. Поклонението е в гробищния парк край варненското село Тополи. Синът му Алесандро е на място. С него е и преводач.  Както "24 часа" писа тялото на проф. Чирков ще бъде кремирано. Прахът му ще бъде сложен при гроба на съпругата му в Германия

Марадона-младши научил за смъртта на баща си по телефона от представител на жълтата преса Диего Марадона-младши, син на починалия в сряда легендарен футболист, е в реанимация, заразен с COVID-19, съобщи италианският журналист Танкреди Палмери на страницата си в туитър. "За съжаление представител на жълтата преса е успял да се свърже с него по

Американски лекари установиха, че продължителното пребиваване в космоса води до развитие на проблеми в работата на митохондриите - основните клетъчни енергийни центрове, като наблюдаваха промени в здравословното състояние на близнаците астронавти Скот и Марк Кели, както и на няколко десетки други членове на екипажа на МКС, съобщи ТАСС

Извършен бе най-сложният експеримент за COVID-19 със суперкомпютри

Елизабет II създаде собствена марка джин

Английската кралица Елизабет II стартира собствено производство на джин, пише „Дейли Мейл“. Напитката Sandringham Celebration Gin е направена в дестилерия в имението на кралицата в северната част на

Актьорът Колин Фърт се среща с новинарка от Би Би Си

Изминаха години, откакто героят на Колин Фърт Марк Дарси се бореше за сърцето на Рене Зелуегър в "Дневникът на Бриджит Джоунс". Сега изглежда актьорът е намерил своята реална Бриджит в лицето на

В "Лудогорец" оздравяха за "Тотнъм"

Футболистите на "Лудогорец" оздравяха преди тежкото гостуване на "Тотнъм" в Лига Европа. Двубоят в Лондон е в четвъртък от 22,00 ч. Повечето от играчите на шампионите, които бяха с коронавирус

Изведоха китайския апарат Чанъе-5 успешно в орбита (Снимки)

Ракетата носител Чанчжън-5 успешно изведе в орбита космическия апарат Чанъе-5, който потегли на мисия до Луната, предадоха световните агенции. Новината за извеждане в орбита на апарата бе съобщена 75