Орбитата на "Хаябуса-2" ще бъде коригирана в посока Австралия на 26 ноември (Видео)

Кадър: Ютуб

На 26 ноември японските специалисти ще коригират орбитата на космическата сонда "Хаябуса-2" по посока Австралия, където от нея ще бъде спусната капсула със събрани образци от астероида Рюгу, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на японското космическо ведомство ДЖАКСА.

Операцията ще бъде осъществена на няколко етапа. При първия градусът на полета ще бъде изменен с 95 процента от необходимото, а след час с още 5 процента. След това специалистите от ДЖАКСА ще проверят доколко успешни са се оказали действията им.

Капсулата със събраните материали ще се отдели от сондата на 5 декември на разстояние 220 хиляди километра от земната повърхност, обясни БТА. На Земята тя ще пристигне след 12 часа и ще се приземи на територията на щата Южна Австралия в нощта на 6 декември. Сондата ще трябва да направи снимки на падащата капсула.

Самият апарат няма да завърши задачата си, след като достави на Земята своя ценен товар с материал от астероида Рюгу. Следва продължение на мисията, при което "Хаябуса-2" ще изучи малкия астероид 1998 KY26. Достигането до него ще отнеме 10 години. Не е изключено да бъдат получени снимки от неговата повърхност и по него да бъде изстрелян резервния механизъм на сондата за изучаването му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене