COVID-19 отлага връчването на стипендия “Стефан Данаилов”

Прощаването с Мастъра събра стотици негови приятели и почитатели в Народния театър.

Заради пандемията близки и фенове скромно ще отбележат година от кончината на Мастъра на 27 ноември

“Не знам как вуйчо би приел и преживял днешната пандемия. Той толкова обичаше хората и приемаше лично всяко нещастие!” Това разказа племенницата на Стефан Данаилов Росица Обрешкова в навечерието на годишнината от кончината на обичания актьор. Той си отиде след тежко боледуване на 27 ноември 2019 г.

Росица, която сега е преподавател в Благоевградския университет, поне до 30.11. ще е у дома си, тъй като присъствените занятия са прекратени. Плаши се за здравето си - има грипоподобни симптоми и затова си е самоналожила карантина. “Ще отбележим годишнината на Ламбо в най-тесен семеен кръг. Важното е да си спомним за него. Важното е, че е жив в паметта на своите фенове и ученици и те със сигурност ще поднесат цвете и ще запалят свещичка за своя Мастър”, казва Обрешкова. Тя е убедена, че 2022 г., когато е 80-годишният юбилей на актьора, е по-подходящо време за честване - време за книги, албуми, изложби, постановки.

Всички ученици на Стефан Данаилов от последния му випуск, а и от други предишни имат ангажименти и в театъра (макар в момента много по-рядко и винаги под въпрос - б.р.), и в киното. Убедени са, че той ги пази от небето.

“Моят учител Мастъра казваше: “Колкото повече човек дава, толкова повече получава.

Аз съм артист и

умея да давам,

затова получавам”. Знам и чувствам, че е до мен. Че бди над всички нас. И така ще бъде винаги – безпрекословна и вечна обич”, казва Радина Боршош - една от любимите му ученички.

На 27 ноември се навършва година от кончината на Стефан Данаилов.
На 27 ноември се навършва година от кончината на Стефан Данаилов.
През изминалата година Стефан Данаилов бе почетен с паметна плоча на сградата на театъра в Пловдив, където зала носи неговото име. А любимият му фестивал “Сцена на кръстопът”, чийто основател и патрон беше, мина под знака на големия актьор. Росица Обрешкова показа там авторски моноспектакъл, съставен от спомени за вуйчо ѝ. Тя и екип са готови със сценарий за филм с работното заглавие “Ламбо - толкова обичан”, който ще участва в сесията на Националния филмов център за субсидия.

“Аз съм от Твърдица, ти си от Париж...” - тази любима песен на Мастъра, която той изпълняваше с французойката Вероник Жано, звучи усилена “до дупка” в автобуса, с който негови ученици се връщат от турне в Ловеч. Там са играли последната постановка с тяхно участие, която Учителя им е гледал в зала - “Зверското синьо” от Филип Ридли. Показали са я на 4 сцени, а петият адрес е Благоевград - публиката ще ги гледа точно в навечерието на годишнината от кончината на актьора. (Това обаче е още под въпрос, защото се спори дали градът да не бъде затворен на 14 дни - б.а.).

Всяко представление

завършва с

аплодисменти

като поклон пред Данаилов.

“На 27.11. искаме да имаме миг с Учителя, да го почетем по-интимно и да помълчим в негова памет”, казва дългогодишният му асистент от НАТФИЗ Сава Драгунчев. Той разказа нещо много любопитно. Преди 12 години Данаилов прави режисьорски дебют с пиесата “Мостът” от белгиеца Лоран ван Ветер. Сега Драгунчев като режисьор и двама ученици на професора усилено репетират и ще покажат премиерно “Мостът” на 9.12. (рождения ден на Данаилов) в театър “Азарян”.

Пандемията отложи и връчването на стипендия “Стефан Данаилов” на студент от НАТФИЗ. Вероятно това ще стане също на 9.12., надява се Росица Обрешкова. Идеята била тази стипедния да се даде на 1 ноември - Деня на народните будители.

Вече има комисия от студенти начело със Силвия Лулчева, която да гледа постановките в академията. Във въздуха витае и намалението за фондация на името на Стефан Данаилов, която след селекция на подкрепя новатори на сцената..

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене