Българин дава самоличността си на герой от филм за тормоза на гейовете в Чечня

Коста Каракашян освен че “дава назаем” лицето си преди време създаде кратък танцов филм на същата тема.

Различната сексуална ориентация все още се смята за престъпление в някои части на света. “В Чечня е срамно да си гей. Ако семейството ти разбере, че си гей, е такъв огромен позор, че може да се измие само с кръв. Руското правителство не прави нищо да спре това”, казва ЛГБТ активистът Давид Истеев.

Едва ли много българи знаят с каква бруталност се отнасят към хората с различна сексуална ориентация в Чечня. Могат да добият реална представа чрез документалния филм “Добре дошли в Чечня” на номинирания за “Оскар” режисьор Дейвид Франс.

В него ще видите реалните истории на мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и дори убивани заради сексуалната си ориентация. Нямат друг избор, освен да напуснат страната си или да се крият. Но как да стане това, когато няма на кого да се доверят? Филмът показва техните ангели спасители - активистите на руската ЛГБТ общност, които рискуват живота си, за да им помогнат.

Имена и лица на жертвите ще останат скрити за зрителите. Анонимността им е постигната чрез дигитално наслагване на лица на други реални представители на ЛГБТ общността.

Един от доброволците да “даде на заем” своето е световноизвестният български танцьор и хореограф Коста Каракшян. Темата за бруталното отношение към хората с различна сексуална ориентация в руската република не му е чужда. Самият той преди няколко години получава 37 анонимни интервюта на пострадали мъже и жени в Чечня. От всичката болка у тях успява да създаде нещо емоционално и красиво - документалният филм “Чакайки за цвят”, който спечели голямата награда “Люмиер” на кинофестивала “Синеданс” в Отава миналата година.

Идеята за него му хрумва, докато е студент в Колумбийския университет в Ню Йорк. Научавайки за ситуацията в Чечня, започва да чете много журналистически материали по темата. Всички я представяли само със сухи факти. Липсва емоцията у тях, а той я придава чрез танца.

Режисьорът Дейвид Франс избира малко по-различен подход, но също толкова въздействащ. “Добре дошли в Чечня” показва видео доказателства за изтезанията, претърпени от мъжете и жените с различна сексуална ориентация. Франс иска да привлече международно внимание над проблема, за да може общественият натиск да доведе до промени в политиката и отношението към представителите на ЛГБТ общността в Чечня.

В лентата ще чуете историята на момиче с псевдонима Аня. Тя е дъщеря на високопоставен чеченски служител. Чичо ѝ разбира за сексулната ѝ ориентация и започва да я изнудва. Тя търси помощ от руската ЛГБТ организация, която я извежда от дома ѝ и я настанява в защитен таен апартамент.

А защо е толкова срамно да си гей в Чечня? През 2017 г. президентът Рамзан Кадиров стартира операция по “прочистване” на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора, която се състои в преследването, мъчението и убийството им. Тогава Давид Истеев и директорката на Московския обществен център Олга Бранова създават гореща линия, за да окажат на жертвите емоционална и физическа помощ, а ако се налага, да ги изведат от страната.

В България темата на филма е кауза на фондация “Сингъл Степ”, която се бори за приемането на хората с различна сексуална ориентация. Част от нея са както Коста Каракашян така и изпълнителният продуцент на филма Кевин Дженкинс. Телевизионната премиера на лентата ще бъде на 3 декември от 22,55 ч по HBO. От 15 ноември тя е достъпна и на стрийминг платформата HBO GO. В понеделник ще може да видите и дискусия за филма. В нея освен Франс, Дженкинс и Каракашян ще се включат и продуцентката Алис Хенти, както и актрисата Вероника Лапина. Дискусията започва от 19,00 във фейсбук страниците на фондация “Сингъл Степ” и HBO Bulgaria.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене