Майка на 3 деца и съпруга на лекар - новата прокурорка на София е потомствен юрист

Невена Зартова работи неуморно, отговаря на служебния телефон дори 3 часа след едно от ражданията. Знае обаче и как да почива - с мъжа ѝ всяка зима борят стреса в някоя далечна топла дестинация

“Нека само да проверя и ще ви върна обаждането”. Репликата е произнесена от новата районна прокурорка на София Невена Зартова едва 3 часа след като е родила. Обаждането е от журналист, който не знаел, че прокурорката е в почивка. Въпреки че току-що е излязла от родилната зала обаче, тя точно след 5 минути е върнала обаждане на репортера с търсената информация. Едва тогава той разбира и честити на Зартова рожбата.

Тя е майка на 3 деца, съпруга на лекар и първата жена, шеф на най-голямата прокуратура у нас - Софийската районна (СРП). Тя я оглави на 7 ноември 2019 г. - точно 14 години след първия си работен ден в нея, макар и като изпълняващ длъжността. От седмица вече е титуляр на поста, след като Висшият съдебен съвет я избра с 8 гласа “за” и нито един “против”.

“Обичам професията си, въпреки че е трудна, напрегната и отговорна. Носи ми много удовлетворение, защото е пряко насочена към осигуряване на нормални, спокойни условия за живот на обществото и аз непрекъснато виждам резултатите от нея”, казва Зартова. Тя е потомствен юрист.

Баща ѝ Явор

Зартов е бивш шеф

на Търговското

отделение на

Върховния съд,

а впоследствие известен столичен адвокат.

Макар любовта ѝ към правото да идва от него, тя умишлено не се опитва да го дублира. Вместо търговско се съсредоточава върху наказателно право. За да избегне всякакви асоциации с именития си родител, решава да се влее не в редиците на съдиите, а на прокурорите. Преди това е била за кратко в кантората на баща си, една година е трупала опит и като експерт в парламента.

Възпитаничка на Първа английска гимназия, Зартова получава юридическото си образование в Софийския университет. Със състудентите си се среща ежедневно, тъй като всичките са реализирани юристи. Поддържа връзка и със съучениците си, ходят на срещи на класа, с други я свързва силно приятелство.

Един от най-големите ѝ успехи е постигната ефективна присъда на мъж, шофирал без книжка и дрогиран. Случаят е от 2012 г. Оказало се, че той е осъждан условно. Изпитателният срок на присъдата обаче бил минал. Въпреки това не бил реабилитиран, а и имал редица натрупани нарушения към Пътна полиция. Затова съдът му дал ефективна присъда.

Друг професионален успех е пращането на изнасилвач за 10 години в затвора. Той нападнал млада жена, пребил я и се гаврил с нея. Зартова се паднала наблюдаващ прокурор по делото. Поискала от съда 10 години затвор, магистратите се съгласили. Горните инстанции също потвърдили големия размер на наказанието. Мъжът още е в затвора.

Прокурор Зартова не смята, че всички дела трябва да се гледат по общия ред. Тя е привърженик на споразуменията, които спестяват време. “Да, наказанието е малко по-малко, но се налага по-бързо”, аргументира се тя. И дава пример, че споразуменията, които сключва, са за условни присъди, които не биха били ефективни, ако делото се гледа по общия ред. По същия начин седят и нещата с пробациите. “С една такава бърза присъда след споразумение човек бива спрян. Защото до първото осъждане могат да се натрупат няколко престъпления от отделни случаи и ако са по-леки, ще има само условни присъди”, казва Зартова. Мотивира се, че не е никак малко човек да знае, че ако в следващите няколко години бъде хванат дори да кара пиян или надрусан, ще лежи в затвора.

И докато работата ѝ я прави заместник районен прокурор още през 2014 г., умението ѝ да обяснява просто сложна юридическа терминология води до назначаването ѝ за говорител на Софийската районна прокуратура. Задачата не е проста - поема позицията от Стефан Милев, който преди да стане прокурор, е работил 4 години като журналист в Българското национално радио.

Макар служебните ѝ задължения да нарастват, Зартова знае как да почива. Всяка година през февруари тя и съпругът ѝ Христо, лекар в “Пирогов”, отиват на почивка в екзотични страни като Тайланд и Мианмар. На топло релаксират от стреса близо месец.

При едно от пътуванията с тях е голямата им дъщеря Ралица.

Докато опитва

традиционните за

тази част на света

буболечки,

детето се задавя

Зартова започва да я потупва по гърба, а местните жители, станали свидетели на случката, се шегували, че това е насилие. “Ще ти вземат детето”, закачали се и нейни приятели във фейсбук, виждайки снимки.

Дори и на почивка обаче Зартова продължава да носи със себе си служебния телефон и да приема обаждания по работа. 

Зартива с мъжа си Христо и дъщеря си Ралица на почивка
Зартива с мъжа си Христо и дъщеря си Ралица на почивка

Едва 2 месеца след раждането на третото си дете - син, кръстен на баща ѝ Явор (втората ѝ дъщеря е кръстена на майка ѝ Валентина - б.а.), прокурорката се връща на работа в перфектна форма и запозната с всичко, случило се в нейно отсъствие. Дори в първия си работен ден дава брифинг за заловени автокрадци. 

Не спира да работи и по време на пандемията.

“А, заповядайте,

той мъжът ми е

лекар в “Пирогов”,

така че ще ви

приема”,

отвръща тя на запитване дали може да приеме журналист за интервю по време на извънредното положение.

А сред първите ѝ задачи като нов районен прокурор ще е да усили още повече връзката с медиите.

Тя няма да избира нов говорител, а ще остане в това амплоа. Дори ще се нагърби с допълнително работа - предлага едно от местата за заместници (нейното - б.а.) да бъде закрито, тъй като през последната година видяла, че и сегашните са достатъчни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене