Ледената покривка на Антарктида се е променила значително, сочи китайски доклад

СНИМКА: Радио Китай

Повърхността на ледената покривка на Антарктида е преживяла значително топене през периода 1999-2019 г., се казва в годишен доклад за дистанционно наблюдение, публикуван в петък от Министерството на науката и технологиите на Китай, предаде Радио Китай.

Според експертите, засегнати са повече от 2,63 милиона квадратни километра или една пета от общата площ на ледения континент.

Топенето се разпространява основно по крайбрежието, като ситуацията на Антарктическия полуостров е най-тежка, се казва в доклада. Според китайските учени, условията за топене на повърхността на ледената покривка на Антарктида ще продължат да се увеличават, особено в западната част на континента и Антарктически полуостров. Неговото въздействие върху повишаването на морското равнище ще стане значително.

Тази година в доклада присъства и нова тема – за промените в антарктическия лед. Тя анализира времевите и пространствени вариации в топенето на повърхността на антарктическата ледена покривка, разпадането на ледения шелф и местообитанията на пингвините, като търси връзката между тях. Тази тема, според експертите, има важно значение за по-нататъшните изследвания на стабилността на антарктическата ледена покривка и глобалните климатични промени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене