Кашмирът пази от студ кози и хора, но вече не е лукс

Палтото от кашмир е леко, но пази и от най-големия студ.

Пуловери от ценната нишка вече се намират на евтини цени

Няма любителка на лукса, която да не знае прословутата фраза на Коко Шанел, че “никой мъж не те кара да се чувстваш толкова защитена и сигурна, колкото го правят едно кашмирено палто и чифт черни очила”.

Да получиш кашмирен пуловер като коледен подарък, допреди години си беше неописуема радост. Скъпото си е скъпо - дава удовлетворение от всяка гледна точка, затова и кашмиреният пуловер, а да не говорим пък палто, бяха хит в коледните подаръци за хората, държащи на класата и лукса.

Какво стана обаче през последните 2-3 години, поне в Италия?

Достатъчно е да се разходите из някои търговски вериги и дори – пазари, за да си дадете сметка, че кашмирен пуловер има не само за 300, а и за 30 евро. Разбира се, в някои храмове на висшата мода ще ви предложат и кашмирен продукт за 2000 евро. И в трите случая обаче става въпрос за истински кашмир, а не за менте.

Кашмиреният плат при допир е като копринено-кадифена милувка.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Кашмиреният плат при допир е като копринено-кадифена милувка. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Как е възможно тогава подобно нещо и какво всъщност стана с кашмира, който беше един от символите на лукса?

Какво би казала

днес мадам Шанел,

ако беше жива?

Като оставим настрана марката на кашмирения пуловер или палто, която определя до голяма степен цената му, в случая става въпрос и за вида влакно. Колкото по-дълга и устойчива е нишката, токова е по-добро качеството на кашмира.

Според изданието “Бизнес инсайдър” днес 67 на сто от кашмира в света идва от китайски кози. Монголските пък допринасят за 22% от продукцията на кашмир. Разликата между монголските и китайските кози е най-вече в дължината на влакната им. Монголските четирикраки могат да се похвалят, че имат най-дългото и устойчиво влакно – 43 мм, докато това на китайската коза достига 35 мм. 

Камила и Каролина са дъщери на индустриалеца Брунело Кучинели, известен като царя на кашмира в Италия.
Камила и Каролина са дъщери на индустриалеца Брунело Кучинели, известен като царя на кашмира в Италия.

В случая съвсем не става въпрос за безобиден детайл. Защото

колкото по-дълга

е нишката, толкова

по-малко се износва

Това значи и че много по-малко се получават онези “топченца” на местата, където има най-много търкане, като например под мишниците.

Ако си купите на сметка кашмирен пуловер за 70 евро в някоя от търговските вериги в Италия, ще си помислите, че сте ударили джакпота. Тази мисъл обаче ще ви държи само един сезон, защото през следващата зима ще си дадете сметка, че пуловерът ви е целият в “топченца” и никак не изглежда естетично. Това се дължи не толкова на това, че е китайско производство, а че идва от китайски кози. Кашмирената нишка

идва от козината на козите,

които живеят в Кашмир

Районът се намира между Китай, Пакистан и Индия и именно от нея започва износът ѝ към Европа в началото на XIX век.

През последните няколко години обаче пазарът на кашмир претърпя радикални промени и съответно се стигна до превръщането му от луксозна в масова стока. Според ООН през 2016 г. в света са били изнесени кашмирени изделия за 1,4 млрд. долара. През 2010 г. тази цифра е била 1,2 млрд. долара.

Монголски кози, от които се добива най-висококачественият кашмир днес
Монголски кози, от които се добива най-висококачественият кашмир днес

Какво означава в тегло всичко това? Става въпрос за 5 млн. кг пуловери, жилетки и палта, изнесени през 2016 г. Днес има пуловер за всеки джоб, така че може да избирате според цената, марката и дължината на нишката.

Най-добрите кашмирени

изделия в света

се произвеждат в

Шотландия и Италия

Но не се подвеждайте от етикетите, в които се споменава за кашмир. Ако видите, че на етикета пише Сachemire blend, не си мислете, че сте си купили кашмирен пуловер. Достатъчно е в изделието да има дори само 5 на сто кашмир, за да може то да се сдобие с подобен етикет. Нищо, че останалата част от продукта може да е полиестер.

Не са малко и опитите за измама. На много етикети може да е написано “100% кашмир”, а всъщност да става дума само за вълна и вискоза. 

Кашмирен шал от Умбрия
Кашмирен шал от Умбрия

В Италия има няколко марки, чиито кашмирени продукти са от най-висока класа и няма да сбъркате, ако ги купите. Техните имена са нещо като символ на най-мекия кашмир, който можем да си представим – той е като

копринено-кадифена

милувка при допир

В област Умбрия има дори т.нар. Кашмирена долина. 83 на сто от производителите на кашмирени пуловери са концентрирани около Перуджа. Става въпрос за близо 1700 фирми с над 7000 служители, които генерират всяка година печалби за 500 млн. евро.

Къде се появява кашмирът?

Той се ражда в Монголия. Областта Кашмир пък дава името на тази скъпоценна нишка и днес се разделя между Афганистан, Индия и Китай. Козите Hircus, от чиято козина произлиза, живеят във високопланинските части на Азия. Днес те се отглеждат в Тибет, Китай, Монголия, Пакистан, Иран. 

Кашмирът се добива с ресане на козата напролет.
Кашмирът се добива с ресане на козата напролет.

Особените климатични условия, големите амплитуди в температурите през деня и нощта благоприятстват обособяването на специфична козина, наподобяваща пух. Нарича се duvet и нейната функция е да

регулира телесната

температура на животното

спрямо тази на околната среда. Така то се защитава както от високите, така и от ниските температури. Това е най-фината част от козината – става въпрос за долния слой, разположен под външната козина, която е по-груба. Козите не се стрижат, а се решат, и дори галят, с фин гребен през пролетта, за да се добие кашмирът от тях. От една коза Нircus излизат 150-200 г пух годишно. От него се прави изключително фина и тънка нишка – тя е по-тънка и от човешкия косъм и дебелината ѝ е около 15 микрона. Нишката от мериносова вълна е 24 микрона. 

Магазин за кашмирени изделия в Бреша
Магазин за кашмирени изделия в Бреша

И когато стигне до човека под формата на пуловер, шал или палто, кашмирът изпълнява същата функция, както и при козата – въпреки че е много лек, предпазва тялото от студа, защото служи като изолатор. 

Пуловери в цветовете на дъгата
Пуловери в цветовете на дъгата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса
Стоичков на върха на щастието - стана дядо на внук!
Тейлър Суифт и приятелят й Травис Келси няма да присъстват на Мет Гала 2024
Празникът на Лили - без много шум, но окъпана в любовта на феновете
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща

Напишете дума/думи за търсене