Още светли класики от депото на галерия “Нюанс”

Зимен пейзаж от Петров Левченко

Показани са картини на Андрей Даниел, Едмонд Демирджиян, Александър Мутафов

“(Още) картини от едно депо” са нарекли първата си изложба за 2021 г. уредниците от галерия “Нюанс”. Нейната организация ни кара да мислим, че така се създава традиция. Тя е продължението на изложбата “Картини от едно депо”. Андрей Даниел, Едмонд Демирджиян и Александър Мутафов са част от художниците, чиито произведения излизат от най-любопитното място - депото, за да бъдат видени и достойно експонирани.

Пейзажите са една от темите на изложбата.
Пейзажите са една от темите на изложбата.

Може да ги разгледате на ул. “Денкоглу” 42 до 20 януари.

Депото на “Нюанс” обхваща над век и половина от духа на изкуството, както и безбройни техники, стилове и автори. Именно затова в изложбата едни до други застават работи на художници от близкото минало, редом с произведения от минали векове.

Работите на Андрей

Даниел, поместени в

изложбата,

разкриват фрагменти от последните 20 години от творчеството му, в цялата му жизненост, мъдрост и закачливост.

Галерийните колекции винаги са били особено интересни поради постоянното развитие, което търпят. Дойде време, в което картините от депото ще бъдат експонирани, за да се видят пълните им характеристики, но и да задоволим любопитството на ценителите. Сред авторите са едни от най - големите ни класици и някой недотам оценени във времето художници. Всяка творба извървява свой път през частни и галерийни колекции, търгове, различни собственици, прерамкиране и реставриране, а някои от тях никога не са били излагани.

Сред произведенията

намират място рисунки

на Илия Петров,

Дечко Узунов,

Стоян Венев,

"Голо тяло" - акад. Светлин Русев
"Голо тяло" - акад. Светлин Русев
както и ранни такива на Светлин Русев. Селекцията на пейзажи винаги е особено предизвикателство.

Изложбата не е актуална за времето си, в нея не е застъпен нито един от социалните проблеми, които ни поднесе 2020-а - тя е бягство от реалността, в която живеем. Има подробна биография на авторите и някои интересни аспекти от живота им. Творбите са едни по-светли произведения. Изкуството има и своята тъмна страна, но тя не е застъпена в настоящата (втора поред от депото) изложба, няма я и социалната критика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене