Мравката Мравин налази и в политиката

Корицата на книгата

Приказка от 125 изречения за деца от 3 до 6 години

стана “ябълка на раздора” - кой кой е за еднополовите връзки

“Тя е моята приятелка до живот. Не искаме една без друга.”

Това казва бръмбарка на пеперуда в книжката “Мравин и планетата Гора”, насочена към детската аудитория от 3 до 6 години.

Живеят заедно, защото се обичат, коментират двете героини семейния живот на двойка черни лебеди от един пол пред новия си приятел Мравин - малка мравка дислектик. Горкият!

Добре илюстрираната детска книжка съдържа общо 125 кратки изречения. Само 4 от тях (по преценка на автора) биха предизвикали реакцията на обвинения в хомосексуална пропаганда. Между другото - тиражът е изчерпан, твърдят от издателството.

Иначе всичко е простичко -

самотно мравче,

чийто дом е

стъпкан от

човек,

си търси нов подслон (да си спомним чешката приказка “Фердо, мравката” с подобен сюжет - прекрасна). Двете хвъркати дами му помагат, но попадат на територията на мравуняк с експлоататори на роби и не оставят хлапето там.

Мравчето е подкрепяно от госпожица Бътерфлай и приятелката й Бръбма.
Мравчето е подкрепяно от госпожица Бътерфлай и приятелката й Бръбма.
Решават да го осиновят, за да има спокоен дом, където да е обичан. По пътя си срещат чичо Кърт, сем. Калинкови, сем. Червеночовкови, защото, както твърди авторът, “светът е по-красив, когато е шарен”. Ще има и продължение на историята. (Едната от героините - госпожа Бръмба, рожба на едър колорадски бръмбар и зелена миризливка (листна въшка), предизвика искрен смях у познавача на насекомите д-р Петър Берон, убеден, че подобна рожба в природата е невъзможна, но това е приказка все пак - б.а.)

В края на книжката има приложение с истинските истории на вида на  всеки от героите. Илюстрациите впечатляват - те са интересни и с фантазия (дело на Веселка Велинова).

Потърсихме

мнението на

издателите -

ИК “Колибри”, които не за първи път работят с фондация “Сингъл степ”. Според тях тази книга засяга няколко аспекта - за малките хора - мравката, за хората с физически проблеми - сляпата къртица, за еднополовите двойки, но деликатно, за сплотеното семейство Калинкови, за човека, който, без да се замисли, вреди на природата, за нуждата на едно дете да намери и да има любящо семейство, и за най-важното - всеки да намери своя правилен път в живота. И да го търси.

Мненията в мрежата: първата детска книжка, която разказва на малчуганите за еднополови семейства и каква голяма любов пламти в тях!; тя е само първата лястовица, и други се очаква скоро да излязат на пазара; важно ли е да има българска детска приказка с хомосексуални герои и др.

Някои политици се възползваха от шума около мравчата история и дори се снимаха с книжката.

Това съвсем не е първият подобен случай. Да си спомним за филма “Лили Рибката” - там дете минава под дъгата... И се преобразява. Световните примери са много.

Кои са инициаторите?

Фондация “Сингъл степ” е създадена да помaга на младите хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност в България да преминат през трудностите, които ги съпътстват ежедневно, да бъдат свободни и да усещат, че са

част от една

общност

Предоставяме за тях и техните семейства психологическа подкрепа, здравна превенция и инициативи за видимост и публичен разговор. Вярваме, че ние имаме силата да преборим предразсъдъците, да се научим да общуваме и да създадем по-доброто утре, за което всички мечтаем.

Асоциация “Родители” е гражданска организация, насърчаваща ги да са най-добрите родители, които могат да бъдат и подкрепя децата да се превърнат в най-добрите възрастни. (Цитат). Шрифтът Adys в книжката улеснява читатели с лека до средна степен на дислексия.

 Четете интервю с автора (единствено за пресата досега) и откъс. Преценете сами.

Малкото насекомо остава сираче след като човек стъпква мравуняка му.
Малкото насекомо остава сираче след като човек стъпква мравуняка му.

Интервюто

Великан Василева*:

Постарах се да разкажа история без нужда от тълкуване

- Великан Василева, в цялата книга от 125 изречения намерих само 4, които могат да предизвикат атака срещу книжката. Защо вмъкнахте “Тя е моя приятелка до живот”, “Живеят заедно, защото се обичат”...

- Изреченията не са вмъкнати, а са написани, за да изградят част от основните герои и техния начин на живот. Радвам се, че точно те предизвикват интереса и желанието за коментари, защото в тях се говори за любов и взаимност. Мравин има и друга реплика в книжката, с която пита: “И вие ли се обичате, защото живеете заедно?”, което е препратка към хора, които, за съжаление, съжителстват, без да се обичат. Това означава, че целта ми е историята да насочи вниманието към двойките и семействата, в чийто дом и живот има любов и е постигната.

- Това ли е реакцията, която сте очаквали? Какви са им проблемите на тези насекоми?

- Светът нямаше да върви напред, ако по всички теми в обществото има единомислие, затова бяхме подготвени за различни реакции и мнения. Срещнахме голяма подкрепа и усмивки, което искрено ме радва. Насекомите, които имат проблеми в историята, са онези, които са загубили мравуняка си, защото той е бил стъпкан от човек. Може би това е отговорът на въпроса тук. За щастие Мравин намира нов дом, в който да бъде обичан.

- Деца на каква възраст да четат книжката, нужно ли е тълкуване?

- По преценката на психолозите, които консултираха книжката, възрастовата граница е от 3 г до 6 г. “Мравин и планетата Гора” не е задължително четиво и не е нужно да се чете от всеки. Постарала съм се да разкажа историята на една мравка без нуждата от тълкуване, защото най-малките, за които е подходяща, са тригодишни. Няма въпроси без отговор, няма скрити послания.

- Имате ли информация как се реагира на историята на мравката - може би символизираща малките хора... А на другите герои?

- Желанието ми беше да насоча вниманието на читателите и към най-малките животни в природата. Ако малки хора се припознаят в главния ми герой, ще се радвам, че съм стигнала до още една обществена група, която е маргинализирана. Книгата засяга темите за “различните” в обществото и е съвсем естествено да предизвика двуполюсни реакции. Едни я харесват, други - не.

- Как ще продължи живота си дислектикът Мравин в новото си семейство?

- Това ще се разберем във втората книжка, но ви уверявам, че ще е все така позитивен и изпълнен с любов.

* С автора, който държи да запази анонимност, се свързахме чрез издателството. Той (тя) прие да даде интервю за “24 часа” - единствено за печата, с уговорката да не редактираме текста. Не сме!

Откъс

Госпожица Бътърфлай и Мис Бръмбарова живееха в къщичка, която сами бяха построили в ствола на вековен бук. Имаха много приятели и роднини, но им липсваше някой, за когото да се грижат. Някой, на когото да покажат планетата Гора...

Мравин живееше в малък мравуняк, който другите мравки тъкмо бяха построили. Той не участваше в построяването му, защото беше мъничък, но в деня, в който един забързан човек стъпка дома им, той плака с останалите. А когато плачеш много, накрая заспиваш, за да си отиде тъжното и да посрещнеш веселото. За Мравин веселото тепърва предстоеше...

- Ехааа, Мръмба, ти знаеше ли, че тя има толкова големи криле? – изуми се Мравин.

- Да, Мравчо, знам. Това е Госпожица Бътърфлай. Тя е моята приятелка по живот. Флай, това е Мравчо, който бърка буквите, когато е гладен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене