След COVID-19 Стефан Диомов написа песен - “Браво, браво, медици!”

Стефан Диомов

- Тя е весела и оптимистична, замислих я като дълбок поклон за труда им, казва композиторът

- Седмици след изписване от болницата бил толкова отпаднал, че не могъл да подкара колата си

- Започва продължение на книгата си “Черните и белите клавиши на моя живот” за приключенията си по света

Композиторът Стефан Диомов се възстановява от COVID-19. Вирусът го омаломощи и го прати два пъти в болница, но още там творецът се зарече да напише песен за медиците в знак на благодарност, че са го излекували от коварната болест. Тя

прозвуча преди 4 дни

и вече набира

популярност

“Това е само необработен вариант. Реших да я представя за Деня на медика, но още имам работа по нея”, обяснява Диомов.

До месец-два възнамерявал да я запише в студио. Песента се казва “Браво, браво, медици” и ще се изпълнява от формация “Петте сезона”, чийто откривател и духовен баща е Диомов. Творбата прозвуча в Деня на медика на видео от дома му в Бургас в изпълнение на певицата Богомила Цекова и негов акомпанимент на пиано. За крайния вариант обаче аранжиментът ще бъде уплътнен и с други инструменти.

В началото на февруари в навечерието на рождения си ден Диомов лежа близо 10 дни в инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас. Той бе хоспитализиран с тежка форма на COVID-19. След усложнения се наложи отново да бъде върнат.

“Никога няма да

забравя добрите очи

и усмивките

на медиците през маските и шлемовете им. Всеки ден ми казваха, че ще се оправя, и аз се оправих. Във възторг съм от тях. Бяха като невидими, но всеотдайността им се усещаше навсякъде. Това са истинските герои на нашето време. Дълбок поклон”, не крие възхищението си от бургаските лекари големият композитор след тежките дни в COVID отделението.

Още в болничната стая решил да напише песен за тях в знак на благодарност за положените грижи. Диомов бил рисков пациент заради други придружаващи заболявания. Първите акорди нахлули в главата му веднага след като се почувствал по-добре след лечението с ремдесивир и оттогава започнал наум да композира в болничното легло.

Мелодия и текст

вървели заедно

и в груб вариант песента се родила още преди изписването му. После у дома я качил на петолиние.

Описва песента като весела и оптимистична. Текстът е лишен от маниакална многозначителност. Той е просто един дълбок поклон, последван от аплодисменти за медиците и звучи жизнеутвърждаващо, казва Диомов. “С тази песен благодаря на бургаските медици, но тя е и

признателност към

всички лекари и

сестри, които са

на първа линия

в битката с коварната болест.

Те заслужават възхищението на цялата планета”, споделя композиторът. Докато се възстановява, Диомов трупа енергия за нови творчески предизвикателства и пътешествия.

“Чувствам се много по-добре, с всеки изминал ден силите ми се връщат. Преизпълнен съм с желание за много неща”, казва маестрото. И разказва, че в първите седмици след изписване от болницата е бил толкова изтощен и отпаднал, че не могъл да подкара колата си.

Сега временно е зарязал любимия си велосипед, тъй като въртенето на педалите изисква повече усилия.

В момента пише продължение на книгата си “Черните и белите клавиши на моя живот”, която смята да завърши през септември.

Днес в новата

библиотека на Бургас

е премиерата на

първата част

на книгата,

която излезе миналата година, но представянето ѝ се отложи заради COVID-19. Тя бе посветена на живота му с “Тоника”. За разлика от нея в продължението ѝ той набляга на интересните си преживявания от пътувания по света.

Както е известно, той е страстен пътешественик и в портфолиото му на турист липсва само Антарктида. До ледения континент смяташе да се докосне миналата година, но пандемията го задържа в България.

“Пак съм се настроил за пътешествия, живот и здраве, набелязал съм си много интересни места”, казва маестрото.

В новата книга разказва и за други интересни истории от живота, които не са свързани с музиката. Например случката, която преди време разказа пред “24 часа - как в Африка разярен слон се приближава на 3 метра до джипа му и едва не го убива.

Решил е да включи и преживявания от престоя си в COVID отделението.

“Има драматични, трагикомични, смешни случки, които не са описани никъде. Мисля, че от книгата ми ще лъха чувство за хумор, самият аз не се възприемам на сериозно”, казва Диомов. Някои от историите изплували в съзнанието му, докато лежал в болницата. Решил да ги разкаже черно на бяло.

“Белите стени ме

стимулираха

да мечтая,

да си спомням забравени неща от живота. Болницата те провокира към какви ли не мисли. Там правилата се спазват, което ме кара да бъда оптимист. Има дисциплина и единомислие. Хубаво ще е така да бъде и в истинския живот”, разсъждава маестрото.

В болницата 76-годишният композитор направил равносметка на живота си и преценил, че има още какво да даде на широката публика.

Книгата ще бъде илюстрирана с много снимки, чийто автор е самият той. Знае се, че Диомов е страстен фотограф, запечатал уникални кадри от пътешествията си по света. Някои от тях е показвал на големи постери на публични места в родния Бургас.

По ирония на съдбата точно преди година в разгара на пандемията Димов заяви: “Не е време за песни”. Сега, вече преболедувал опасния вирус, написа нова песен в знак на благодарност към медиците, които отново го върнаха към живота. Междувременно събра в троен диск 60 от най-добрите си песни.

- Тя е весела и оптимистична, замислих я като дълбок поклон за труда им, казва композиторът

- Седмици след изписване от болницата бил толкова отпаднал, че не могъл да подкара колата си

- Започва продължение на книгата си “Черните и белите клавиши на моя живот” за приключенията си по света

Формация “Петте сезона”, която ще изпълни песента на Диомов “Браво, браво, медици"
Формация “Петте сезона”, която ще изпълни песента на Диомов “Браво, браво, медици"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене