Класната стая се пренася за 9 дни в киносалоните - без матури и оценки

Кадър от наградения на "Берлинале" филм "Класната стая на г-н Бахман"

Открива се Седмия фестивал „Срещи на младото европейско кино“

Кино „Одеон“ ще се превърне в голяма класна стая (на 22 юни, вторник), в която един мъдър учител и ученици от 12 националности с различен произход, различни умения и характери 217 минути ще се опитомяват взаимно, ще търсят път един към друг и ще се учат на разбиране, приемане и толерантност. Между тях са и българчета!

Случайно или умишлено, в края на една предизвикателна учебна година, именно филмът „Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от „Берлинале“, е избран да открие фестивала „Срещи на младото европейско кино“.

Темата за образованието е широко застъпена в цялата програма на културното събитие, която включва и единствения по рода си в България форум „Кино в училище“ с безплатни прожекции, ателиета, работилници и творчески дискусии. Ще бъдат показани някои от първите филми в историята на киното, класики като “Клео от 5 до 7” и “Малката продавачка на слънце”, но също и съвременни творби като “Пей”, Swagger и др.

Организаторите от сдруженията „Арте урбана“ и „Кинематограф“ са горещи застъпници на идеята киното да присъства широко в българската образователна система, както е във Франция, а вече и в други европейски държави. Затова са поканили учители от различни градове, които вече го прилагат като образователен похват. А филмът "Децата на киното" на младата продуцентка и сценаристка Еви Карагеоргу ще разкаже за

Децата от основното училище в с. Дерманци, които изучават 3 часа седмично кино, и техният любим учител Даниел Симеонов.
Децата от основното училище в с. Дерманци, които изучават 3 часа седмично кино, и техният любим учител Даниел Симеонов.
момчетата и момичетата от основното училище в с. Дерманци, които изучават 3 часа седмично кино, и техния любим учител Даниел Симеонов.

Еви е идеен вдъхновител на още една интересна програма, която ще бъде представена в рамките на фестивала - „Моето място в киното“, която обръща поглед към силните жени в седмото изкуство. Нейната цел е да разпространява филми на жени режисьорки и да създаде он лайн пространство с материали, които да се ползват напълно безплатно от учители, университетски преподаватели, ръководители на школи и момичета с интерес към киноиндустрията.

„Голяма част от филмите свеждат ролята на жената до “приятелката”, “съпругата” или “любовницата”. Това води до изграждането на женски образи в медиите и киното, които често са изпълнени с клишета и нереалистични представи“- казва Еви Карагеоргу. „Избрали сме филми, които по елегантен начин защитават равенството на жените в обществото. Те са по-деликатни във визуално отношение, но киноезикът носи все така мощни послания. Днешните тийнеджъри трябва да се запознаят с млади момичета и жени, които не търсят вниманието на мъжете, за да бъдат себе си, които се вълнуват от музика, политика, история.“- продължава тя.

Фестивалът ще предложи също и късометражна програма, внимателно подбрана от Юлиян Спасов, основател на „Кинематограф“ и съорганизатор на тазгодишното, седмо издание на фестивала. Подбрал е наградени творби от Клермон Феран, ленти на млади режисьори от Русия, под името „Престъпление и наказание в руското късо кино, съвременно португалско кино, студентски филми от Германия.

Ралица Асенова е един от моторите на срещите с младото европейско кино.
Ралица Асенова е един от моторите на срещите с младото европейско кино.
„Срещи на младото европейско кино“, сред чиито "мотори" е и Ралица Асенова, продължават до 30 юни и очакват своите зрители в кината „Одеон“, „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене