Англичанинът майор Томпсън "оживя" в с. Батулия

Кристофър Кимбър (вляво) и Саймън Кусев пристигат на снимачната площадка в с. Батулия.

Снимат се възстановки

от последните дни на офицера

Кристофър Кимбър, началник на политическия отдел в английското посолство, присъства на първия снимачен ден на филм за британския офицер майор Франк Томпсън в софийското село Батулия. С дипломата беше и историкът с български корени Саймън Кусев, който 33 години изучава живота и делото на майор Томпсън.

Майорът е от състава на британското Управление за специални операции. На 25 януари 1944 г. скача с парашут в Трънския край и се присъединява към български партизани, които действат заедно със сръбските.

Задачата му е да организира снабдяването със самолети на оръжие, боеприпаси и дрехи антифашистката съпротива в България.

Това става възможно, след като на разговорите в Техеран през 1943 г. Сталин дава съгласието си Великобритания да въоръжава България, Югославия и другите балкански страни.

На 23 май 1944 г. Втора партизанска бригада, начело с Денчо Знеполски, в която е и англичанинът, е разбита край Батулия, наделеч от Своге.

Майор Томпсън е заловен жив и закаран в училището на съседното село Литаково.

Там е бит и измъчван, защото местните хора мислят, че той е пилот от английската авиация, която в тези дни бомбардира София и други градове в страната. За известно време губи съзнание.

На 10 юни 1944 г. Томпсън е изведен от училищната стая и заведен с двама ятаци в местността Турското кале край Литаково. Там тримата са разстреляни.

Досега снимачният екип е заснел разговори с последните все още живи партизани, воювали с майор Томпсън, както и документи от военните архиви на Англия и България.

И тъй като тези документи са малко, са налага да бъдат заснети възстановки на събитията, в които участват артисти и натуршчици от с. Батулия.

Голямото майсторство при такива снимки е да не се пристъпи “червената линия” на бутафорията и кича. Операторът Емил Топузов е достатъчно опитен майстор, за да не допусне това.

Сценарият на филма е дело на професора по кинодраматургия от НАТФИЗ Марин Дамянов и журналиста от “24 часа” Пенчо Ковачев.

В ролята на майор Франк Томпсън е студентът третокурсник от НАТФИЗ Калоян Минев, който има силна прилика с Франк Томпсън.

След снимките в Батулия, режисьорът Жезко Давидов ще заведе Калоян и колежката му от НАТФИЗ Михаела Гончева в Лондон, където ще бъдат заснети епизодите с трогателната епистоларна любов между майор Томпсън и Айрис Мърдок, бъдещата голяма ирландска писателка. (24часа)

Царицата на костюмите Боряна Семерджиева и режисьорът Жезко Давидов
Царицата на костюмите Боряна Семерджиева и режисьорът Жезко Давидов
Натуршчиците се подготвят за снимки
Натуршчиците се подготвят за снимки
Гримират Цветослава Петкова, кооято е в ролята на партизанката Бонка Ешкенази
Гримират Цветослава Петкова, кооято е в ролята на партизанката Бонка Ешкенази
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене