Илияна Йотова стана почетен гражданин на румънската община Винга

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе удостоена днес със званието "почетен гражданин" на община Винга по време на тържествено заседание на местния съвет. Тя е на тридневно посещение в Румъния като гост на община, където от началото на ХVІІІ век до днес живеят банатски българи. Йотова е поканена за официален гост на честването на 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“. Църквата е изградена изцяло от банатските българи.

Тя благодари на кмета на Винга Йоан Негрей за това, че са създадени всички условия за това толкова много националности да живеят заедно.

„Сигурна съм, че в тези много сложни, трудни и тревожни времена това да можем да живеем заедно е залог за това да има мир, да няма войни, да има разбирателство и бъдеще за хората“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова връчи на кмета на Винга почетен плакет.

На събитието присъства и почетният консул на България в Тимишоара Георги Наков, който е и депутат от БНМ.

Горд съм, че при мен е дошъл моят вицепрезидент. В Румъния има такава възможност, където има 20 процента граждани от определено малцинство в една община, да може и езикът на това малцинство да се ползва официално в заседанията на общинския съвет. Във Винга нямаме 12 процента, но с любезността на кмета имам възможност официално да се обърна към Вас на майчин език, защото аз съм български гражданин“, посочи той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене