Фестивалът "Бабина душица" нахрани Монтана с вкусни бабини манджи

Десетото издание на фестивала на народната кухня "Бабина душица", което е част от събитията по повод празника на Монтана Свети Дух събра доста почитатели. Вдъхновителка на изкусните готвачи е Ели Лозанова. Представители на читалищата от Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци и Студено буче представиха типични за тяхното населено място гозби. Всеки майстор с избрано ястие предаде и тайната рецепта, по която е приготвено пред кмета на Монтана Златко Живков, председател на журито. Участниците бяха с национални носии и атрактивно градско облекло от 20-тe-30- те години, градски възрожденски дрехи, осъвременени варианти на традиционни костюми.
Готви се на жив огън - огнища или кюмбета. Тази година демонстрирам античната пещ, която ми направи Куман Жеков от Враца. Готви се със стари техники, в съдовете на нашите баби - глина, бакър, дърво, и с продуктите, които те са ползвали. Забранени са фиксове, както и екзотични съставки, които не са характерни за българската кухня. По регламент представяме северозападната кухня" , разказа Ели Лозанова, организатор на фестивала.
Тя сподели още, че готвенето определено е магия, за нея е като танца- всяка стъпка е премерена, всеки жест. Човекът в родната ни кухня трябва да е с добри помисли и добро сърце особено, когато прави нещо с яйца. Майсторката беше приготвила тръкана коприва, агнешко с ориз в гювеч, косашко кисело с репи, постна лютеница с боб, постен боб с гъби и печени чушки с домати.
"Искам и младите хора да научат с какво са се хранили предците ни, преди да е измислена микровълновата, бургерите, пиците и други сгоди.У - уточнява Ели Лозанова.
На първо място се нареди Ванюш Предовски от Враца с музовирска бръканица от екипа на Дедо Скръц, следван от вкусните ястия и пити на дейците от читалище "Пробуда"- Крапчене.
С ястие, предавано 6 поколения се представи 10 годишният Константин- Михаил Борисов и спечели третото място, а Дедо Скръц омая със зелен боб с джанки, кладница, закичен с люто чушле. Той използва само балкански подправки. Грижи се и за "постноядните" хора.
Домашно приготвено ястие сюрприз поднесе неговият другар Гошо Гергов - свински черва, пълнени с боб и праз лук.
Фестивалът "Бабина душица" се провежда от 2011 г. в Монтана. Той има амбицията да пази и предава традицията на местната кухня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене