Петрич посрещна покорителката на Еверест и Лхотце Силвия Аздреева

Силвия Аздреева с дечица при посрещането си в родния Петрич

Деца й нарисуваха върхове. Учителки и директори от детската градина, основното училище и гимназията я разчувстваха в общината


Силвия Аздреева, която покори два осемхилядника в рамките на 27 часа, се върна в родния Петрич. А там я очакваше повече от емоционално посрещане - множество деца, щастливи съграждани и специална изненада по идея на Община Петрич - учителките на Силвия от детската градина, основното училище и гимназията и директори на учебните заведения, от които започва пътят й към Еверест.


Малки дечица дори направиха своеобразна възстановка на дните на малката Силвия в градината. Рисуваха върхове, а след това подариха рисунките на покорилата ги какичка, в чиято роля бяха влезли.


Силвия Аздреева се превърна във втората българска жена, изкачила Покрива на света, и първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце - за 1 ден, 3 часа и 45 минути.


„Не заплаках, когато кацнах в България, но в моя Петрич това се случи. Благодаря ви за топлото посрещане, за подкрепата и силата, която ми давате. Винаги ще бъда с Петрич“, бяха първите думи на Силвия Аздреева, която беше посрещната с огромно вълнение, радост и гордост.


От името на кмета Димитър Бръчков зам.-кметът Борислав Коларов поздрави Силвия и й връчи Почетния знак на Петрич. „Ти, Силвия, показа по най-невероятния начин борбения дух на петричани, избра трудния път, но не се върна нито крачка. И успя! Бъди пример и с обичта, която носиш в сърцето си към родния Петрич, който е един от малкото градове в света, чието знаме достигна и се развя на 8 848 м. височина. Благодарим ти! Горди сме!“, каза зам.-кметът Борислав Коларов.


Последва най-емоционалната част по време на посрещането на Силвия в сградата на общината - срещите с децата и с нейните учители и директори на ДГ „Здравец“, IV ОУ „Христо Смирненски“ и ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“.


Силвия Аздреева получи и почетния знак на професионалната гимназия по икономика и туризъм, която е завършила. От колектива на основното си училище получи написано с обич за големия подвиг стихче, а от детската градина рисунки на планина Беласица, на връх Мусала и Еверест.


Пътят на Силвия Аздреева до най-високата точка на планетата и до връх Лхотце беше онагледен със снимков материал на видеостена. Тя бе официално поздравена и от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Сълзите й обаче бликнаха, когато изпълнителите на фолклорна формация „Хераклея“ изпяха химна на Петрич.


Над един час Силвия даваше автографи на малки и големи от родния си град и им отговаряше на въпроси за уникалното си постижение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене