Dacia почти затваря завода в Румъния за сметка на Мароко

Dacia драстично ще намали производството на автомобили в Румъния и почти ще затвори завода в Миовени (град, намиращ се на 370 км от София) до две години, прогнозира сайта Autoevolution.

В момента във фабриката на компанията има 12 855 служители, но се очаква те да намалеят драстично до 800 в следващите 24 месеца.

Dacia стартира програма за доброволно напускане на работниците срещу съответната компенсация, която може да стигне до 26 000 евро чисти пари накуп, ако са били от началото в завода т.е. повече от 15 години. Минималното обезщетение на персонала е 3200 евро, за тези които се трудят от две години във фабриката.

От Dacia казват, че варианта за доброволно уволнение ще позволи на марката да раздели производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и тези на електрически коли.

Най-вероятно в Румъния ще остане само малка част от производството на бъдещите електрически модели, а всички останали мощности ще се прехвърлят в модерния завод в Мароко, където пък вече набират още персонал.

До 2030 г. марката Renault има за цел да продава само 100% електрически автомобили на европейския пазар. Френската група Renault вече обяви, че Dacia ще има втори електромобил от нисък клас в портфолиото си от 2026 г.

Ако компанията майка ограничи производството на електрически автомобили до един център, има вероятност вторият електрически автомобил с марката Dacia да се произвежда във Франция. В Румъния електрификацията в момента включва само хибридната версия на кросоувъра Jogger, която ще започне през 2023 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене