Стефан Вълдобрев и ансамбъл "Чинари" в Пловдив за световния ден на музиката

Стефан Вълдобрев на сцената

Концертите нарочно събират професионалисти и любители от различни жанрове

Професионални изпълнители и любители музиканти от различни жанрове ще свирят и танцуват заедно на Международния ден на музиката на 21 юни в Пловдив.

Идеята е на Екатерина Генова, изпълнителен директор на сдружение “Избери България”, което организира празника.

Така Стефан Вълдобрев и учениците от Музикалното училище “Добрин Петков” в Пловдив ще направят импровизиран концерт край фонтаните в Цар-Симеоновата градина от 14 ч, а след това ще си говорят за музика.

Малко по-късно - от 18 ч, в парк “Рибница” създателят и хореограф на ансамбъл “Чинари” Асен Павлов заедно с вокално трио “Булгарина” и “Чинари Дръмс”, част от състава, ще се надпяват и надиграват с възпитаниците на читалище “Кирил Дженев”.

“Идеята е на този ден да се срещат професионалисти и непрофесионалисти от различни жанрове”, казва Генова, а подобен музикален калейдоскоп ще се случи за първи път в Пловдив.

Идеята хрумва на Генова, когато вижда преди време как се отбелязва международният ден на музиката в Париж и как навсякъде из града има различни музикални изпълнения - в парковете, пред ресторантите. Тогава решава, че такъв празник може да се осъществи и тук. Надява се той да се превърне в традиция с музикални прояви през целия ден. 

Екатерина Генова
Екатерина Генова

Изборът на музикантите и изпълнителите, които ще участват на 21 юни, изобщо не е случаен. “Стефан Вълдобрев е музикант, който работи с млади хора и на неговите концерти винаги има много деца. Посветил е и специални редове на тази млада публика в автобиографичната си книга, така че неслучайно го поканихме”, разказва Генова. Надява се след концерта изпълнителят да разказва на децата части от музикалната си биография, а те да попиват.

“Ансамбъл “Чинари” са сред най-добрите професионалисти във фолклора, като залагат и на автентичен, и на осъвременен фолклор”, казва тя, като добавя, че изборът те да са на втората сцена е бил целенасочен. “Ще се получи празник за квартала, а и за цял Пловдив, който ще е посветен на българската народна музика.”

Международният ден на музиката е създаден през 1981 година от Жак Ланг, тогавашния френски министър на културата. Днес денят се отбелязва всяка година в над 150 държави по света. “Това е идея, която се осъществява по цял свят от 1981 година насам - да има един ден на музиката, в който независимо дали хората се занимават професионално, или просто обичат музиката, да излязат и да пеят, свирят и танцуват”, казва Генова.

България е държава на музиката, казва Жак Ланг в интервю, което дава за журналистката и за сдружение “Избери България”. Оказва се, че той добре познава “Мистерията на българските гласове”, Марияна Попова и нейното участие в Евровизия и Панчо Владигеров.

Празникът се финансира от Община Пловдив. Водещ и на двата концерта ще е Атанас Стоянов от БГ радио, а входът е свободен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене