Как да се запази културното наследство ще обясняват безплатно експерти от НИНКН

Източник - официален сайт на Национален институт за недвижимо културно наследство

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще дава безплатни консултации за недвижимото културно наследство. Той ще приема граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини. Директорът арх. Петър Петров и експертите на института ще предоставят безплатни консултации всеки петък от 14 до 17 часа.

Експертите ще разясняват какви са допустимите намеси в обекти от недвижимото културно наследство и как се подготвят качествени задания за проектиране и качествени проекти. Ще обясняват как недвижимата културна ценност да не се превърне в бутафория, защо климатиците по фасадите, фибранът и итонгът нямат място в реставрираните обекти, защо на крепостна кула не може да има асансьор. Ще консултират как проектите да бъдат поправени, така че да запазят автентичността на недвижимите културни ценности.

39 120 недвижими културни ценности са застрашени: 20 241 от тях имат статут, но нямат режими на опазване, т.е. на практика не са защитени, 18 879 са само декларирани и също не са защитени. НИНКН е лишен от законови инструменти да предотврати унищожаването на културно наследство, ако инвеститорът е получил разрешение за това от общината.
Законът, приет през 2009 г., предвижда дълги, тежки, сложни и дублиращи се процедури, които ощетяват едновременно и инвестиционните намерения, и обществения интерес; забавят преписките и становищата; създават условия за корупция.
Институтът настоява от месеци за спешни промени в закона и в структурата на института, за да започне актуализацията на списъка на недвижимото културно наследство и на режимите на опазване на обектите. Промените в ЗКН са временна мярка, докато се подготви нов качествен закон с ясни правила и прозрачни процедури.

Желаещите за безплатните консултации могат да запишат час за консултация  сайта на НИНКН.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене