Проблеми със софтуера, трансмисията и риск от пожар под капака принудиха “Форд” да изтегли над 3 млн. коли

Румънски работник проверява автомобил “Форд Транзит Кънект”, произведен във фабриката в Крайова, на 230 км източно от Букурещ.

Дефектните автомобили са произведени между 2013 и 2021 г.

“Форд” изтегля от пазара 3,3 млн. свои коли, за да отстрани проблем с трансмисията им, който може да увеличи риска от катастрофи, предава Ройтерс. Изтеглянето обхваща автомобили на американския производител от моделите “Искейп” (Escape), произведени от 2013 г. до 2019 г., “Си-Макс” (C-Max) от 2013 г. до 2018 г., “Фюжън” (Fusion) от 2013 г. до 2016 г., “Транзит Кънект” (Transit Connect) от 2013 г. до 2021 г. и “Едж” (Edge) от 2015 г. до 2018 г.

Изтеглянето включва малко над 2,9 млн. автомобила в САЩ и 394 000 в Канада, но не е изключено да са засегнати и потребители от Европа.

Още през миналия месец “Форд” се обърна към собствениците на 350 000 превозни средства с молба да ги върнат спешно на дилърите на марката, за да бъдат ремонтирани, включително около 39 000 спортни високопроходими автомобила (SUV), главно поради риск от пожар, но и заради други възможни дефекти.

Новооткритият проблем бил във втулка, която прикрепя кабела на превключвателя към трансмисията, която може да се повреди или да се откачи. Това би

попречило да се смени на желаната предавка,

отбеляза Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ.

Във “Форд” получили доклади за четири наранявания на пътници, свързани с посочения проблем, други шестима души понесли имуществени щети, а общо 233 души са се оплакали от проблема.

Дилърите на марката ще сменят втулката и ще добавят защитна капачка за по-голяма сигурност на превозните средства, а от 27 юни “Форд” ще започне да уведомява за това собствениците.

Изтеглянето от пазара на високопроходимите автомобили (SUV) е свързано с риск от пожари - заради възможно появяване на искри в двигателя дори когато той не е включен. “Форд” е уведомен за 16 случая на пожар под капака на двигателя, 14 в служебни автомобили под наем - и 12 случая, при които двигателите на SUV-овете не били включени.

Изтеглянето на тежкотоварни коли пък бе наредено след съобщения, че въздушната възглавница от страната на водача не се е отворила по време на катастрофа. Според доклади на експерти в кабелите на въздушната възглавница във волана може да попадне прах, което да предизвиква изключване на електрозахранването и да попречи на отварянето на въздушната възглавница, когато е необходимо.

Собствениците на електрическия “Мустанг” пък се сблъскали с проблем в софтуера, който може да причини затруднения по време на шофиране, като

непреднамерено ускорение, забавяне или загуба на задвижваща мощност

в превозните средства със задвижване на всички колела. Автомобилният производител ще актуализира софтуера, за да разреши проблема.

В началото на юни “Форд” обяви, че ще отвори нови 6200 работни места в заводите си в Мичиган, Мисури и Охайо, докато върви подготовката за производство на повече електрически превозни средства, както и на два преработени модела двигатели с вътрешно горене. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене