Сплотяват ли болестите кралското семейство?

Крал Чарлз и съпругата му Камила, принц Уилям и принцеса Кейт с децата им Джордж, Шарлот и Луи

  • Критици смятат, че това е шанс разединената монархия да зарови томахавката и да се обедини в името на короната

6 седмици след като стана известно, че Чарлз III се бори с рак, принцесата на Уелс също призна в емоционално видеообръщение, че страда от коварното заболяване. Нейните думи накараха хората по целия свят да се обединят и да я подкрепят. Дори хейтърите и конспираторите й се извиниха.

Проблемите на кралското семейство започнаха в един леденостуден януарски следобед със съобщение, че принцесата на Уелс е претърпяла сериозна коремна операция, която изисква месеци възстановяване. Едва телевизионните камери се бяха насочили към нейната болница в Лондон, когато стана ясно, че монархът ще се подложи на процедура за уголемена простата.

И в този момент Сара Фъргюсън, херцогинята на Йорк, разкри, че има рак на кожата.

Критиците смятат, че подобни трудности в семействата обикновено сплотяват хората. Те коментират, че членовете на кралската фамилия ще заровят томахавката помежду си и ще се подкрепят повече от всякога.

Кейт Мидълтън се възприема като сплотяващата фигура в монархията след смъртта на кралица Елизабет II. Тя е човекът и с най-голямо обществено доверие заедно със съпруга си принц Уилям. Затова и дворецът много внимателно следи как се изгражда публичният образ на бъдещия крал и кралица. Поне засега емоционалното видео на Кейт, с което разкри, че страда от рак, изглежда, дава резултат.

Според източници от двореца изявлението на Кейт е било планирано от самото начало. То е синхронизирано с пролетната ваканция на децата й. Комуникационната стратегия е високо оценена от пиар експерти, които разбират как "работи" кралското семейство.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън
Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Много анализатори сравниха изявлението на принцесата на Уелс с това на Елизабет II, когато принцеса Даяна загина в автомобилна катастрофа. Покойната кралица е била принудена да се появи публично след ожесточена критика, включително и от пресата, за своето отсъствие. Елизабет, подобно на Кейт, тогава е поставяла семейството на първо място и най-вече – синовете на Даяна, които са се сблъскали с тази ужасяваща новина.

Според британските медии, веднага след публикуването на видеото, още на следващия ден Кейт, Уилям и децата им са напуснали дома си в Уиндзор с хеликоптер. Предполага се, че са заминали в имението си в Норфолк, където традиционно прекарват своите ваканции заради възможността необезпокоявани да се наслаждават на различни дейности на открито като разходки и колоездене. Най-вероятно ще останат там до 17 април, когато малчуганите ще трябва да се върнат в училище.

Междувременно стана ясно, че Чарлз III доста тежко приема диагнозата на Кейт. Отдавна е известно, че тя е любимата му снаха и двамата са близки. Той я поздрави публично за куража й, но източници от двореца разказват, че двамата са обядвали заедно в Уиндзор, преди да се излъчи записът на принцесата. След срещата кралят си е тръгнал видимо разстроен. Той бил решен, ако здравословното му състояние позволява, да се появи на великденската църковна служба следващата неделя заедно със съпругата си Камила, за да успокои обществото и да намали натиска към семейството на по-големия си син.

Страдащите от рак Кейт и Чарлз бяха по едно и също време в болницата през януари, но тогава бе съобщено, че тя е заради планирана стомашна операция, а той за коригираща процедура за уголемена простата. Тогава официално се твърдеше, че леченията им не са свързани с онкологични заболявания. Едва сега някои вестници разкриват, че кралят е посетил снаха си на болничното легло. Бил видян по халат да напуска своята стая и да отива в нейната, за да провери как е и да я окуражи. Това се смята за изключителна проява на публична близост, рядко срещана в монархическите среди.

Чарлз III обаче и друг път е засвидетелствал обич и признателност към любимата си снаха, която винаги стоически е посрещала всички ограничения, задължения и скандали в кралското семейство. Виждан е да я целува по бузата при среща на официални събития.

Тези близки отношения обаче липсват между монарха и втората му снаха Меган Маркъл. Когато бе съобщено, че кралят е болен от рак, Хари веднага долетя в Обединеното кралство, за да види баща си. Съпругата му обаче остана с децата им в САЩ. В книгата си "Резервен" по-малкият принц е признал, че от няколко години насам

Чарлз III е променил мнението си за Маркъл и предпочита да не я вижда.

Кейт разплакала Меган.
Кейт разплакала Меган.

Докато беше във Великобритания, Хари не се срещна с брат си Уилям. Той дори предложи да поеме част от кралските задължения, докато баща му напълно се възстанови, но главата на монархията отхвърли това предложение.

Ако кралят стане напълно неспособен да изпълнява конституционните си задължения до степен, в която държавата вече не може да функционира правилно, правомощията му могат да бъдат отнети и поети от регент. Според закона от 1937 г. това ще бъде следващият по ред за трона, който е принц Уилям.

Пристигането на Хари в Англия се разглежда като изграждане на мостове между него и семейството му, което той напусна през 2020 г. Затоплянето на отношенията между тях се наблюдава от известно време. Смята се, че е започнало от телефонно обаждане на Хари към баща му миналата есен, по повод 75-ия му рожден ден.

Всъщност според британската таблоидна преса истинското напрежение винаги е бушувало между Хари и Уилям, а не между него и баща му. И това е самата истина, тъй като в книгата си по-малкият брат е разказал подробно, че още от самото начало принцът и принцесата на Уелс не гледали с добро око на Маркъл. Уилям молил Хари да не се жени за американската актриса, но той не го послушал.

Херцогът и херцогинята на Съсекс не посетиха роднините си след като светът разбра за диагнозата на Кейт Мидълтън, но публикуваха официално съобщение.

"Пожелаваме здраве и изцеление на Кейт и семейството и се надяваме, че те ще могат да го направят насаме и в мир", написаха те.

Според британските медии двойките са установили личен контакт по телефона след новината.

Източник на двореца твърди обаче, че до този момент Меган и Хари не са знаели нищо за истинското здравословно състояние на Катрин.

"Те са наясно с всичко, което се случва в Англия, но не са информирани за никакви подробности относно Кейт. Явно им нямат доверие", каза източникът пред Peoplе.

Всъщност разривът в отношенията между двете двойки започва малко след като Меган Маркъл става част от семейството. В книгата си "Резервен" Хари описва разговор между тях четиримата, проведен след сватбата и медения месец на херцогът и херцогинята на Съсекс.

"Юни 2018 г. Уили и Кейт ни поканиха на чай, за да разсеят напрежението – разказва принцът. - Отидохме късно един следобед. Видях как зениците на Мег се разшириха, когато влязохме през вратата. Всичко й хареса. Седнахме на канапето в единия край на стаята, a Мег се настани срещу нас на един кожен фендер пред камината. Уили седеше на фотьойла отляво на нея. Имаше поднос с чай и бисквити.

Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл заедно с херцогиня Кейт Мидълтън и принц Уилям
Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл заедно с херцогиня Кейт Мидълтън и принц Уилям

Десет минути си разменяхме любезности. След това Мег спомена напрежението между нас четиримата и предположи, че може да идва от онзи ранен етап, когато тя се пpuсъедини към семейството за първи път - от едно недоразумение, което бе останало почти незабелязано. Кейт бе помислила, че Мег иска да се свърже с дизайнерите й, но тя имаше свои собствени. Може би бяха започнали накриво? И след това Мег добави, че всичко се е влошило покрай сватбата и онези адски шаферски рокли. Но се оказа, че имало и други неща, за които ние не сме знаели. Уили и Кейт били разстроени, че не сме им подарили нищо за Великден. С Уили никога не си бяхме разменяли такива. Да, тате винаги се суетеше доста около Великден, но това си беше тате. И все пак, ако бяхме разстроили Уили и Кейт, поднесохме извинения. От своя страна ние пък не бяхме във възторг, когато те смениха местата на табелките с имената на масата си на нашата сватба. Бяхме следвали американската традиция, според която двойките седят един до друг, но те не харесваха това и на тяхната маса семействата бяха разделени. Тези оплаквания не ни помагаха.

Тогава Кейт погледна към градината и така стисна кожения фендер, че пръстите й побеляха. Каза, че й дължим извинение, защото Меган я е засегнала. Мег се опули. Оказа се, че в телефонен разговор Кейт е казала, че е забравила нещо, а жена ми й отвърнала, че е от хормоните, защото има бебешки мозък. Наскоро била родила."

За Катрин обаче било недопустимо новата снаха да си позволява да говори по този начин, защото двете не било толкова близки. Уилям посочил Маркъл с пръст и й обяснил, че е невъзпитано, но това преляло чашата. Хари се намесил и го предупредил повече да не вдига пръст на съпругата му. След това херцогът и херцогинята на Съсекс си тръгнали и оттогава отношенията им станали повече от студени.

Въпреки това сега се смята, че е възможно те да разрушат стените на отчуждение и да се сближат в името на короната и здравето на всички в кралското семейство.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене