CHARMED - забавна магия или сага за живота

Изпратено от Стефан Стаменов
Fanster Hamingdon [[email protected]]

Мнозина са гледали поне един епизод от фантастичния сериал. "Чародейки" започна да набира членове в България, когато през 2003 г. „Диема" стартира излъчването на първите два сезона, дублирани на български. След това запалените по магическата сага се увеличиха значително. През 2007 същата телевизия излъчва наново двата сезона, последвани от трети, четвърти и пети.


Charmed води началото си от 1998, когато Констанс Бърдж решава да покаже силата и решителността на жените в кратък филм. Но той лепва веднага като магнит вниманието на зрителите и екипът се захваща сериозно с решението да заснемат сериал с пълнометражни епизоди. С продуцент, като Аарон Спелинг, зад сериала, той набира бързо скорост. Естествено, най-голям принос имат трите главни актриси - Шанън Дохърти, Холи Мари Комс и откритието на Спелинг - Алиса Милано.


Сериалът разкрива живота на три иначе отчуждени една от друга сестри. Отгледани от баба си в старото имение, Прю, Пайпър и Фийби никога не са били близки. Това, което ги събира отново е злощастната кончина на баба им. Фийби, най-малката и безотговорна сестра, избягала в Ню Йорк, се връща в Сан Франциско и заживява с двете си по-големи сестри. Прю (най-голямата) е във вечен конфликт с нея и никога не одобрява това, което Фийби прави. Именно затова двете се нуждаят от Пайпър за буфер между тях.
Враждата първоначално се засилва, когато в буреносна нощ осветлението изгасва, а Фийби се качва на тавана. Там тя намира книга, в която чете странно стихотворение. Това, което не знае е, че стихотворението е заклинание, с което освобождава неподозирани за нея и сестрите й сили, някога премахнати от баба им за да ги предпази. Така тя превръща себе си, Прю и Пайпър във вещици, ги излага на опасност, като ги включва в радара на всички демони и зли магьосници. Сестрите стават трите най-могъщи добри вещици на всички времена - небеизвестните Чародейки, защитнички на доброто и невинните. Но демоните и магьосниците няма да се спрат пред нищо докато не се опитат да ги убият. Именно едно такова нападение сплотява сестрите.
С малко проучвания и практически опити, те узнават, че не са първите в рода с такива сили. Прю, която може да мести предмети с ума си, е наследила силата си (телекинеза) от баба си. Пайпър замразява молекулите, т.е. да спира времето, което е можела и майка и. А Фийби получава видения, наследявайки този чалъм директно от основателката на рода, първообразът на вещиците в семейство Халиуел - Мелинда Уорън.
След внезапното и неочаквано напускане на Шанън, предизвикало безброй сплетни около сериала, на нейно място се появява Роуз МакГауън, в ролята на Пейдж Матюс - полусестра на чародейките. След раждането си, Пейдж е изоставена и по-късно осиновена, с цел предпазване от зло.


C вълшебния сценарий "Чародейки" омагьосват зрителите осем години, когато изтощени от работа всички участници решават да сложат красив край на сериала. На 21 май 2006 е излъчен последният епизод.
С грабващия си сюжет и комедийно-драматични сцени "Charmed" се прочу като чудесна сага, където приказното е толкоз обвързано със сериозното, каквто е и животът.


Неизвестни факти:

  • Шанън Дохърти и най-добрата й приятелка Холи Мари Комс се явяват заедно на прослушване. Шанън желае ролята на Пайпър Халиуел, докато Холи иска тази на Прю. След прослушването двете са избрани, но ролите им са разменени и се вписват отлично в тях.
  • В неизлъчения първи епизод, ролята на Фийби Халиуел се изпълнява от Лили Ром. След като тя се отдръпва, Аарон предлага ролята на Алиса Милано и тя приема.
  • Аарон Спелинг предлага сериалът да се казва "Сестринска Къща" (House Of Sisters), но екипът излиза с по-доброто предложение "Чародейки" (Charmed).
    * Шоуто е обявено за най-дългата продукция от изцяло женски водещи роли през 2006.
  • Адресът на чародейките в сериала е Сан Хранциско, ул. "Прескот" 1329, но в действителност там са заснети много малко сцени. Копие на къщата е изградено на авеню "Карол" 1329 в Лос Анжелис, където основно се снима сериалът.

Заклинания от Къщата на сестрите


Да развалите любовна връзка
Любовта ти е попарена и изчезва, от моето сърце и моят живот, остави ме Джереми и изчезни завинаги.


Да привличате мъже
Призовавам те, призовавам те. Аз съм кралицата, ти си пчелата. Да стане както пожелая.


За истина
За тези който искат, истината да узнаят, отвори сърцата за истината. От сега до утрешния ден, след което спомените изчезват. Тези който са сега в тази къща, ще чуват истината от чуждата уста.


Да увеличите силата
Вземете силите ми, благословете ги. Умножете тяхната сила по три.


Да унищожите дух
Прах при прахта, дух при духа. Вземете тази душа, унищожете злото сега.


Да разменяте сили
Което е мое е и твое, което е твое е и мое. Нека споделим дарбата си, нека разменим силите си.


Да ускорите времето
Ветрове на времето, съберете се. Дайте ми криле, дайте ми бързина. Ускорете пътя ми напред, нека утре бъде днес.

Да се върнете в настоящето
Върни ни там от където ний дойдохме, във времето и мястото от което сме. Нека миналото настояще стане, това време искаме.


Умна магия
Духове пратете ми знания отбрани, да ги запомням само с двете длани. За 24 часа от 7 до 7 вечерта, ще разбирам ясно всички думи по света.


Да обезвредите вещица
Преди преминаването на този час, вземам цялата магия от вас.


Да насочите любовно раздвоение
Всички висши сили призовани аз сега, изпратете любовен знак на обърканата ми сестра, в любовта й помогнете, в прав път я насочете.


Премахване на лош късмет
От този момент болката ти е заличена, лошият късмет го няма, радвай се на късмета си, освобождавам те от това проклятие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене