Герасим Георгиев - Геро: Йозеф Швейк е добър до глупост, а не глупав от доброта

Снимка: театър

С актьора Герасим Георгиев разговаря Нина Димитрова 

- Едва ли има по-подходящо място от сцената на театър „Българска Армия“ за реализация на драматизацията по романа „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Знам обаче, че проектът е имал интересна предистория. Разкажете как този емблематичен литературен герой „оживя“ точно на тази сцена?

- Имахме сключен договор със Сатиричния театър, за да се получат нещата, но се смени ръководството. Новото прецени, че този проект не е за там, което ме учуди доста. Тогава от Съюза на артистите се включиха и помогнаха, а театърът на Армията отвори своите врати. Няма нищо случайно на този свят. Добрият войник Швейк къде може да отиде другаде, освен в театъра на Армията – в своята рота, в своя полк.

- Заглавието на този роман е придобило гражданственост у нас – като добрия и като храбрия войник Швейк. Кое е по-необходимо на обикновените хора, за да оцеляват днес?

- Хубав въпрос. Може би по много и от двете. Но мисля, че повече храбър. Добротата би трябвало да я носиш постоянно в себе си, както прави и Швейк. Но храбростта да бъдеш добър – ето това е сложното.

- Чувстваш ли, че си внесъл в образа на Швейк нещо от твоя характер и светоусещане?

- Няма как във всяка една роля, която прави един актьор да не добави нещо от себе си. С Швейк се припокрихме с неговата наивност. Винаги си мисля, че когато говориш с един човек, нещата се казват очи в очи, а често пъти се оказва обратното.

- Ако си представите, че имате възможност да изпиете една бира в компанията на своя герой какво бихте искал да му кажете?

- Ще говорим за кучета. Той е търговец на кучета, и то на помияри, на такива, за които никой не се грижи за тях. Бих си поговорил с него за това. Хубаво е да имаш един помияр, едно кученце вкъщи. Те са много верни и винаги разбират истината. На времето, като малък, имах куче, което винаги, когато стоеше до мен и срещнеше човек, с който нямам близка комуникация, оголваше зъби и почваше да ръмжи. А когато се срещнех с приятел, то винаги седеше мирно и въртеше опашка. Кучетата са интересна работа.

- Какво бихте казал на днешните управници от името на своя герой?

- Да са живи и здрави (смее се). Пожелавам си това правителство или следващото, което дойде да удвои бюджета за култура и образование. По този начин ще освидетелстваме повече идиоти, ще имат вече документи и всичко ще бъде наред. Повече култура и образование трябват на тази държава, иначе сме за никъде. Това бих им пожелал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене