Писателят Владимир Набоков е мислел за самоубийство заради тежкия си псориазис

Авторът на "Лолита" Владимир Набоков е мислел за самоубийство заради тежкия си псориазис, твърдят френски изследователи, проучили писмата му до съпругата му Вера, съобщи в. "Мейл он сънди".

В писмата си до Вера, написани от 1923 г. до 1977 г., Набоков често споменава псориазиса си. Той описва как вижда кървави следи по бельото си, как от кожата му падат парчета на килима, как от сърбеж и притеснение не може да спи.

През 1937 г. Набоков пише, че е на "границата на самоубийството" и се притеснява да не полудява.

Псориазисът е автоимунна болест. Тя засяга всеки 50-и човек. Причините за появата й са неясни. Болестта може да бъде предизвикана от стрес, кожно нараняване, хормонални промени. От 10 до 58 процента от страдащите от нея са депресирани, а от 2,5 до 7,2 процента мислят за самоубийство, показа предишно изследване.

По времето на Набоков психодерматологията, която изследва психичните последици от кожните заболявания, дори не е съществувала.

Известно беше, че Набоков е страдал от псориазис, но досега не е обсъждано колко тежко болестта се е отразявала на психиката му.

"Писмата на Набоков рисуват ярка картина на човек, тормозен от симптомите, от безпокойство заради околните, който се бори със срам. Те показват колко е важно пациентите да контролират състоянието си и да са доволни от лечението" - каза д- Лори Русе от Парижките университетски болници.

От времето на Набоков лечението на псориазиса е напреднало много, но пациентите още имат нужда от психологическа подкрепа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене