Чарлз - дядото, който 66 г. чака да седне на трона

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Винаги лети с частен самолет и колекционира скъпи коли

Когато е 4-годишен, той вижда как един мъж слага на главата на майка му нещо блестящо. Тогава за първи път разбира, че това е корона, но все още не си дава сметка колко дълбоко ще бележи неговия живот. Това малко момче е днешният 70-годишен британски престолонаследник принц Чарлз, който вече много добре знае колко тежък всъщност е онзи отрупан със скъпоценни камъни предмет. Не само защото е в състояние да прекърши врата ти, когато се навеждаш да четеш реч, както преди време призна майка му Елизабет II, а защото те задължава да вършиш неща, които невинаги са продиктувани от твоето сърце.

Като например

да се ожениш под

натиск, защото си

прехвърлил 30 г., и

то не за момичето,

което обичаш от години,

а за по-приемливата за кралското семейство Даяна Спенсър. И след като тя ти ражда двама сина, да продължиш тайно да се срещаш с вече омъжената ти любовница с ясното съзнание, че това не само ще опустоши брака ви, но и целия ти публичен образ.

Ето и тези дни, когато принц Чарлз отпразнува 70-ия си рожден ден заедно с полагащите се почести на престолонаследник и 41 топовни салюта, получи и нов залп от съмнения и критики, че не е подходящ за крал. Всичко започна седмица по-рано, когато станаха известни части от негово интервю по повод юбилея. В него Чарлз казва, че не е толкова глупав и когато се възкачи на престола, ще промени поведението си, ще спре да участва в обществени кампании и ще престане да се меси в работата на министри. На пръв поглед безобидно изказване, но когато идва от устата на човек, който от години е сочен за най-нехаресвания член на британското кралско семейство, негативните реакции са неизбежни. 

Принц Чарлз пристига със съпругата си  Камила на конните надбягвания в Аскът.
Принц Чарлз пристига със съпругата си Камила на конните надбягвания в Аскът.

Явно през последните години, улисани в много кралски сватби и бебета, поданиците на Нейно величество бяха позабравили, че след оттеглянето на кралица Елизабет II от трона на него трябва да седне първородният ѝ син. Това е неотменно монархическо правило и

само принц Чарлз

може да реши дали

да се откаже в полза

на своя голям

син Уилям,

каквито гласове непрекъснато се чуват в кралството. Дали това ще се случи, вероятно ще се разбере след 3 години, когато Елизабет II ще навърши 95 г. и смята да се оттегли от кралските си задължения.

Засега обаче принц Чарлз не дава сигнали да се готви за пенсионерски живот. Напротив, през последните години пое много от представителните функции на своята 92-годишна майка. Само миналата година е участвал в 546 събития от името на британската корона. Успоредно с това продължава да се занимава с биоземеделие и програми за опазване на околната среда. Патрон е на 350 благотворителни организации и е помогнал на над 900 хиляди млади хора да се образоват или да започнат работа. Мнозина, които го познават лично, твърдят, че е мил, много добре подготвен да бъде крал и незаслужено получава обществено неодобрение. 

Принцът с майка си кралица Елизабет Втора
Принцът с майка си кралица Елизабет Втора

“Ако трябва да съм честен, ние, британците, сме истински щастливи, че Чарлз все още не е станал крал и че родителите му кралица Елизабет и принц Филип все още са на трона. Убеден съм, че той ще подкопае образа на короната”, казва Том Боуър, автор на биографичната книга “Принцът бунтар”. Той определя Чарлз като много упорит, даже на моменти инат. Обича да живее в лукс, да ловува, рисува и да играе поло.

Винаги пътува с

частен самолет или

вагон. Харесва

скъпи коли

и колекционира “Астън Мартин”.

Голямата омраза към него обаче се дължи основно на шумния развод с първата му съпруга лейди Даяна и последвалата ѝ трагична смърт. И макар оттогава да са минали 26 години и сочената за основна причина за раздялата любовница Камила Паркър-Боулс вече 13 години да е негова съпруга, казаното тогава от Даяна, че в брака им са били трима, продължава да преследва Чарлз. Може би, защото все още никой от кралското семейство не е успял да я измести от сърцата на британските поданици и да поеме нейната неофициална титла “принцесата на народа”.

Голям шанс това да сторят имат синовете им принцовете Уилям и Хари или техните съпруги Кейт и Меган, но не Чарлз и Камила, тъй като публичните им образи са доста компрометирани. И ако се съди по откровените интервюта на най-близките хора на Чарлз в документалния филм на Би Би Си, направен специално за 70-годишния юбилей, те също май предпочитат сегашната му роля. 

Тази снимка принц Чарлз пусна за 70-ия си юбилей. Той е със синовете, снахите и внуците си на нея.
Тази снимка принц Чарлз пусна за 70-ия си юбилей. Той е със синовете, снахите и внуците си на нея.

Уилям признава, че иска баща му да работи по-малко и да прекарва повече време с внуците си. “Сега, когато стана на 70 г., е подходящо време да спре малко. Защото и ние, както други нормални семейства, се вълнуваме за здравето. Той е много трудолюбив и често заспива над документи. Искам той да има здрав дух поне до 95-ата си годишнина. Затова би било чудесно да прекарваме вечерите си заедно и да гледаме как той играе с внуците си. Имаме нужда от него”, обяснява принц Уилям.

Камила също го

представя като

забавен дядо, който с

часове може да

пълзи с децата,

да се забавляват и да им чете “Хари Потър” с променящ се глас. По думите ѝ нейните внуци направо го обожават.

“През тези 70 г. видяхме как Чарлз се превърна в защитник на околната среда и човек, който насърчава развитието на изкуствата. Всеотдаен и уважаван престолонаследник, който може да бъде сравнен с всеки друг в историята, както и прекрасен баща”, каза Елизабет II в тост за рожденика. Тя говори мило за него, споменавайки и подкрепата на Камила в живота му, по време на официална вечеря в Бъкингамския дворец, в която участваха и Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.

Както и да се развият занапред нещата, принц Чарлз вече се вписа в историята като най-възрастния и най-дълго чакащия за трона престолонаследник.

ЦАРСКИ ДАРОВЕ

Двойка сребърни шотландски яребици от ХVIII век подариха на принц Чарлз цар Симеон II и царица Маргарита. Те бяха сред гостите на вечерята за 70-ия рожден ден, дадена от кралица Елизабет II за сина ѝ в Бъкингамския дворец. 

Яребиците са семейна реликва на царското семейство. Били са подарени на цар Борис III от шотландския лорд сър Александър Мюър, съпруг на Надежда Станчова, дъщеря на известния български дипломат и първи секретар на цар Фердинанд Димитър Станчов. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене