Нова снимка как Гунди пронизва Англия!

Ето го уникалния кадър, уловил великия гол на Гунди във вратата на Англия

Изключително рядка снимка, запечатала гола на Гунди във вратата на световния шампион Англия на 11 декември 1968 г., донесе в редакцията първият братовчед на Аспарухов - Здравко Цветанов.

На черно-белия кадър, сниман зад вратата на Гордън Уест, се вижда как нападателят на България праща топката в левия ъгъл, изпреварвайки отчаян шпагат на Кийт Нютън.

Читателите на "България Днес" имат привилегията да видят тази уникална снимка точно 50 години след мача, в който отборът на Стефан Божков завършва 1:1 на "Уембли".

Въпреки че двубоят е приятелски, равенството се приема като изключително престижен резултат за нашите.

Само две години по-рано на същия този стадион капитанът на британците Боби Мур вдига световната купа за първи и последен път в историята на "трите лъва".

"Споменът от този мач с Англия е запечатан дълбоко в съзнанието ми - споделя пред "България Днес" защитникът Добромир Жечев, който изиграва пълни 90 минути на "Уембли". - Никога няма да забравя как Гунди овладя топката в центъра на терена и с лекота се справи със защитниците около себе си. Напредна към наказателното поле и отправи неспасяем удар покрай вратаря.

След това англичаните натиснаха, но голям мач направи нашият вратар Мони Симеонов. На летището в София за нас беше организирано специално посрещане. Хората в България се радваха, защото ние играхме като равни срещу световния шампион. И то на неговия стадион!У

Голът на Гунди срещу англичаните остава в историята като едно от най-красивите попадения, отбелязвано на "Уембли".

Пресата на Острова не пести суперлативи.

Феноменално изпълнение! Това е лайтмотивът на всички издания.

"Един гол, който заслужава да влезе в галерията на най-големите моменти на "Уембли", бе вкаран от любимото момче на България - Аспарухов", пише "Дейли Експрес"! - Това бе изпълнение на играч, който струва поне 250 000 лири на днешния футболен пазар. Толкова се котират само двама-трима на Острова. Не е срамно да признаем, че с Аспарухов ние можем да сравняваме само Боби Чарлтън.

Мълчаливият иначе селекционер на "трите лъва" сър Алф Ремзи, който е наричан "геният на тактическата мисъл", също не крие възхищението си.

"Аспарухов направи нещо от нищото - заявява специалистът, който прави Англия световен шампион. - Това бе един специален гол!"

След мача става популярен и следният анекдот: "Когато Аспарухов преодолява Лейбоун, още в центъра на терена, миг преди да отбележи гола за България, английският защитник се опитва да го догони. "Не се разкарвай! - му казва Гунди. - Стой си в центъра и без това ей сега ще започнете играта от там!"

И до днес голът на Гунди буди възхищението на феновете, защото изпълнението на покойния нападател е зашеметяващо! И не бива да се пропуска фактът, че точно този гол стои в Залата на славата на "Уембли".

След двубоя легендарният голмайстор на Англия и "Манчестър Юнайтед" и носител на "Златната топка" за 1966 година сър Боби Чарлтън лично поздравява Аспарухов. Определя го за един от най-добрите футболисти в света.

"Неговата известност и футболното му поприще зависеха от неговия характер. Гунди беше страхотно добър човек, едва ли има друг такъв като него в момента. Гунди е изключителна личност. От него лоша дума никога не можеше да чуеш. Изключително важно е възпитанието", категоричен е братовчедът Здравко Цветанов в книгата "Гунди - какъвто не го познавате". И до днес той живее в родната си къща в "Редута" и пази спомена за прочутия си братовчед.

Добромир Жечев участва в паметния мач на "Уембли"
Добромир Жечев участва в паметния мач на "Уембли"

Уникално издание за футболната легенда

Уникалното биографично издание "Гунди - какъвто не го познавате", може да бъде намерено на 46-ия софийски международен панаир на книгата, съобщиха от Книгоиздателска къща "Труд".

"Ще ви очакваме от 11 до 16 декември на нашия щанд в НДК - етаж 2, щ203, всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. - казват от издателството. - Там ще намерите най-новите и най-продавани заглавия с логото на "Труд" с 20 процента отстъпка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене