Милчо Левиев и дядото на Кирил Маричков - в европейска енциклопедия на джаза

Милчо Левиев е включен в “История на европейския джаз”. Енциклопедията струва 240 паунда с твърди корици.

За първи път в света излиза “История на европейския джаз” и България е част от тази енциклопедия. Томът от 800 стр. е издание на Кралската музикална академия - Лондон, с подкрепата на Европейския съюз. Статията за развитието на жанра у нас е на музикалния критик и журналист Владимир Гаджев. Обхваща периода от началото на ХХ век до 2005 г.

“Започвам с оркестъра на “Титаник” - гостуващи музиканти, които изпълняват рагтайм в Софийското градско казино в края на 1911 г. Но получават телеграма, че групата е наета да свири на кораба “Титаник” и те прекъсват турнето си и заминават”, разказва Гаджев. Продължава с “Комедиан хармонист” със солист Аспарух Лешников - Ари, Борис Левиев - дядо на Кирил Маричков, Асен Овчаров, бенда “Оптимистите”, композитора Димитър Ненов, който като директо на радиото създава джаз оркестър през 1936 г., Милчо Левиев, Веселин Николов и бенда “Бели, зелени червени”, “Акустична версия” на Антони Дончев и Христо Йоцов и др.

Изданието е богато илюстрирано. Към статията за България има снимка на биг-бенда на Политехниката от техен концерт в зала “България” на фона на портретите на Георги Димитров, Вълко Червенков и Сталин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене