Франция иска от Япония "Рено" и "Нисан" да станат холдингова корпорация

Правителството на Франция настоява френската автомобилна компания "Рено" (Renault) и японската "Нисан" (Nissan), които в момента са съюз, да се обединят в единна холдингова корпорация. Това пише днес японският в. "Никей", цитиран от ТАСС.

Според източници на изданието именно такова искане е отправила френската делегация, която посети Токио тази седмица. Освен това френската страна е информирала, че планира да назначи нов председател на съвета на директорите на Нисан на мястото на арестувания в края на миналата година Карлос Гон. Френският концерн има това право, заложено в сегашния договор за партньорство.

"Никей" отбелязва, че на фона на усложнилите се отношения между двете автомобилостроителни компании "Рено" отново оказва натиск с цел те да се слеят. "Нисан" пък е против, защото тогава френското правителство, което е акционер в "Рено", ще може да влияе на политиката на японската група. "Рено" ще назначи нов шеф, който най-вероятно ще заеме твърда позиция на преговорите с японската страна по указание на френското правителство.

Японското издание припомня, че, преди да бъде арестуван, Гон е планирал да обедини двете компании.

В момента "Рено" има 43,4 процента от акциите на "Нисан", както и право да назначава ръководителя на компанията и членовете на съвета на директорите. Нисан пък държи 15 на сто от акциите на рено и няма право на глас във френската компания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене