Психолог връща към живота Биляна Дудова

Дудова ще почива поне месец след инцидента

Треньорът: Изненадани сме, ще ни радва отново

Психолог пое грижата за 3-кратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова, която направи опит за самоубийство. 21-годишната звезда сряза ръката си във вторник вечерта. Тя е открита от своята съотборничка, съквартирантка и най-добра приятелка Сезен Белберова във вторник вечерта. Спортистката е откарана по спешност в болница, но в четвъртък вече се беше прибрала у дома.

Петър Касабов смята, че най-важното е Дудова да забрави за инцидента
Петър Касабов смята, че най-важното е Дудова да забрави за инцидента

"Не е толкова страшно - разказа пред "България Днес" старши треньорът на женския национален отбор по борба Петър Касабов. - Вече е вкъщи. Въпросът е да минава времето и да се лекува. Всичко е нормално. Важното е да се забрави за инцидента. Подкрепяме я всички. Не само аз, а и всички момичета в отбора, както и цялата федерация. Изненадани сме от случилото се."

Преди няколко дни боркините се завърнаха от лагер в Япония. По време на цялото пътуване Дудова не е давала признаци, че има някакъв проблем.

Биляна Дудова тренираше преди седмица с легендата Каори Ичу в Япония
Биляна Дудова тренираше преди седмица с легендата Каори Ичу в Япония

"Не е имало знаци или мисли, че може нещо да се случи - добави Петър Касабов. - Сбогувахме се съвсем нормално. С настроение. Всеки бързаше да се прибере от дългото пътуване и да си легне в леглото. Трябваше да се приберем ден по-рано, но изпуснахме полета от Мюнхен за България. Спахме в Германия."

Касабов няма да пришпорва една от големите си звезди да се върне на тепиха.

"Първо да си почине - добави специалистът. - Това е преди всичко. Да си подреди ежедневието. Никой няма да бърза за тренировките. Вече е добре. Ще ни радва отново."

Дудова трябваше да се бори следващата седмица на държавния шампионат във Враца, но при тези обстоятелства със сигурност пропуска турнира. По предварителни данни възстановяването ще трае поне месец.

"Често шампионката преживява проблемите си вътрешно, без да споделя с близките си", излезе с официално съобщение ръководството на федерацията.

Президентът на организацията Христо Маринов призна, че няма представа каква е причината за действията на Дудова.

"Казват, че е било битов инцидент", добави босът на борците пред "България Днес".

Боркинята: Причината е лична

Биляна Дудова разкри, че опитът за самоубийство е заради лична причина. Нейните думи бяха поместени в сайта на федерацията. Тя не даде допълнителни подробности.

"Вече съм добре - каза още Дудова. - Възстановявам се вкъщи."

Дудова е открита от най-добрата й приятелка Сезен Белберова
Дудова е открита от най-добрата й приятелка Сезен Белберова

Дудова е най-емоционалната състезателка в представителния тим. Тя винаги е усмихната, но преживява много тежко пораженията. През миналата година се разплака, след като загуби драматично финала на световното първенство след 3:3.

Годината не започна добре за шампионката. Тя контузи коляното си още през януари на турнир в Русия.

"Травмата много ме измъчи - призна Биляна Дудова преди месец. - Получих и нова в рамото непосредствено преди европейското първенство."

Преживява тежко смъртта на майка си

Биляна Дудова преживява много тежко смъртта на най-близкия си човек - майка си. По това време тя е ученичка и вече тренира борба.

Дудова посвещава всяка титла на своята покойна майка
Дудова посвещава всяка титла на своята покойна майка

"Отказах се от всичко - спомня си най-тежкия период в своя живот Дудова. - Не се захващах с нищо. Беше трудно да го преживея. Показах на себе си колко съм силна. Събрах си мислите и реших, че ще се боря за нея на тепиха. Всяка победа и титла ги посвещавам на мама. Опитвам се да залича нейната липса и факта, че никога повече няма да я видя и да бъде до мен в моя живот. Искам да стана олимпийска шампионка в нейна памет."

Цвети Стоянова едва оцеля

Гимнастичката Цветелина Стоянова едва оцеля след опит за самоубийство през лятото на 2016-а. Непосредствено преди олимпийските игри в Рио де Жанейро титулярката в ансамбъла скочи от шестия етаж. Тя беше спасена от лекарите в "Пирогов", които й направиха няколко операции след травми в гръдния кош, корема и прешлените на гръбначния стълб.

До ден днешен не е ясна причината за нейното решение. След инцидента Стоянова се възстанови, но прекрати своята кариера. В момента грацията работи като треньорка на дечица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене