Шимпанзета чупят черупките на костенурки, за да стигнат до месото (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Германски учени наблюдаваха шимпанзета в Габон да чупят черупките на костенурки, за да стигнат до месото, съобщи Асошиейтед прес.

Подобно поведение досега не беше известно сред шимпанзета, макар и на много места те да съжителстват с костенурки. Възможно обяснение според учените е, че в националния парк Лоанго в Габон има много черупчести плодове и те са свикнали да ги чупят. Вероятно са прехвърлили техниката върху минаваща костенурка, предава БТА.

Някои специалисти оспорват идеята, че шимпанзетата са способни на подобен умствен скок, а още по-малко - да я предават на другите и това да се превърне в установена културна практика в популацията. Тобиас Дешер и колегите му от университета в Оснабрюк обаче твърдят, че точно това се е случило в Лоанго.

Учените са забелязали също, че по-слабите шимпанзета дават костенурките на по-силните, за да ги счупят. След това месото се поделя.

Имало е и случай шимпанзе да изяде половината костенурка, след това да постави черупката с останалото месо на разклонен клон и да се върне следващия ден да си дояде. Това предполага способност за планиране.

В райони, където шимпанзета и бонобо съжителстват, е известно, че маймуните ядат младите екземпляри, които още нямат черупка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене