Йоана Илиева атакува нов връх

Йоана Илиева започва от утре битките в квалификационната група. Директните елиминации са в събота

Вундеркиндът във фехтовката иска поне в Топ 32 на световното

17-годишният вундеркинд във фехтовката Йоана Илиева ще атакува нов връх в своята кариера. Тя ще се опита да подобри най-доброто си постижение на световно първенство за жени. През миналата година майсторката на сабята влезе в Топ 32 и приключи на 27-о място в крайното класиране.
"Целта ми е минимум да повторя представянето от 2018-а - призна пред "България Днес" Йоана Илиева. - Няма да е лесно, защото разликата във възрастовите групи е огромна. До миналата година играех при кадетките (до 17 г.). Сега съм при девойките (до 20 г.). С жените вече е съвсем различно."
Йоана Илиева се чувства прекрасно преди старта на състезанието. Нейният сезон беше изключително успешен. Тя спечели бронзов медал от световното първенство за девойки и триумфира със Световната купа.
"Усещам, че не съм на нивото от шампионата при девойките, но тепърва ще се усети на тренировките", добави Йоана Илиева. Тя ще участва и в отборната надпревара заедно с Елица Станимирова и Олга Храмова.
"Не сме много напред в отборната ранглиста, но за нас е важно да участваме, защото за пръв път ще имаме женска сабя като тим на световно - добави Йоана Илиева. - Вероятно ще ни се пада да играем със силни нации като Русия, Украйна, Италия и Унгария. Важното е да трупаме точки, а от следващата година вече ще гоним влизане в Топ 8."
Йоана Илиева е реалистка, че класиране на олимпийските игри в Токио ще бъде много трудно.
"Само първите две европейски в индивидуалната ранглистата получават квоти. Освен тях ще има и още една състезателка, която победи в квалификационния турнир. В него ще участват поне 30-40 сабльорки - обясни Йоана Илиева. - Квоти ще се дават и за отборите."
Илиева съчетава спорта с учението. Тя ще завърши своето средно образование догодина.
"Спортът ми е приоритет, но опитвам да не изоставам и с училището - добави сабльорката. - Получава се добре, когато се редува физически и умствен труд. Много ми помагат преподавателите, а моят успех е доста добър - 5,80."
България ще бъде представена от общо 9 състезатели на световното първенство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене