Студенти от НАТФИЗ на работа в Пекин

Проф. Снежина Танковска

Проф. Снежина Танковска ще открие със свой спектакъл Международния театрален фестивал в Пекин

Голям реверанс към българската театрална школа е предложението на известния Международен театрален фестивал в Пекин към проф. Снежина Танковска да открие със свой спектакъл тазгодишното издание на феста.

Интернационалната среща на театралните университети по света е на всеки две години и отразява амбицията на Централната академия за драма в Пекин да е лидер в театралното образование не само в Далечния изток, но и в света. Организацията, която стои зад фестивала, носи абревиатурата WTEA и има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят.

Инициатор е катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование. Снежина Танковска, професор в НАТФИЗ по актьорство и режисура за драматичен театър, е предложила да работи постановка по пиесата “Бялата змия” от Мери Цимерман - американска авторка, режисьор и педагог от Северозападния университет в Илинойс.

Проф. Танковска е запозната с творчеството на Цимерман и е режисирала 2 нейни пиеси в Учебния театър на театралния институт - “Метаморфози” и “Аргонавтика”.

До края на август, когато започва фестивалът в Пекин, тя ще репетира с 12 студенти от 10 държави, между които е и възпитаникът на НАТФИЗ Тодор Каракачанов. Пиесата на Цимерман съчетава източни митологични мотиви със западното рационално мислене.

А в конкурсната програма на Пекинския фестивал ще участва спектакълът “Укротеният укротител” по класиката на Шекспир “Укротяване на опърничавата”.

Режисьори са Пенко Господинов и Росица Обрешкова, които репетират с 8 студенти от класовете на Стефан Данаилов и Пенко Господинов. Фестивалът в Пекин е сред осемте фестивала, в които участват студенти от НАТФИЗ до края на годината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене