Цар и двама министри на културата гледат книги на по 500 години

Министърът на културата Боил Банов откри изложбата - първа проява на съвместната културна дейност с Република Черна гора   СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Изложбата “Черногорското печатане на кирилица” е подарък за 150-годишнината на БАН

Като блестяща първа проява на съвместната дейност в областта на културата между България и Черна гора определи изложбата “Черногорското печатане на кирилица” министърът на културата Боил Банов.

Той наскоро беше на посещение там, а сега предстои и следващата стъпка - у нас ще се съберат експерти по нематериалното културно наследство с участието на черногорци.

Изложбата бе открита вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, а специални гости бяха неговият колега от Черна гора Александър Богданович, посланикът на България там Меглена Плугчиева, Снежана Радович - посланик на Черна гора у нас.

Почетен гост беше Симеон Сакскобургготски, който с интерес разгледа над 500-годишните книги. 

Министърът на културата Боил Банов, Симеон Сакскобургготски, министърът на културана на Черна гора Александър Богданович, посланичките Снежана Радович и Меглена Плугчиева (от ляво на дясно) на откриването на изложбата
Министърът на културата Боил Банов, Симеон Сакскобургготски, министърът на културана на Черна гора Александър Богданович, посланичките Снежана Радович и Меглена Плугчиева (от ляво на дясно) на откриването на изложбата

Книгопечатането в Черна гора започва само 40 години след Гутенберг - един цивилизационен скок. Например издаването на “Октоих Първогласник” преди 525 г. е начин нотите (печатани тогава с букви) и текстовете на молитвите да достигнат до свещенослужителите - това е нещо като песнопойка. Иначе преписването на подобни молитви е отнемало години.

“Това е песнопение за един духовник, но има и петогласник. Чрез книгопечатането молитвениците са получили широко разпространение”, обяснява доц. Лизбет Любенова - директор на научния архив на БАН.

Всъщност идеята за тази изложба идва точно от този архив. “Псалтир с последование”, който е притежание на научния архив на БАН, принадлежи към тази епоха. Поискали са от колегите си разрешение за фототипно издание. Тази ценна книга се среща в още три екземпляра у нас. Това позволява да се пристъпи към критическо издание на пълния текст, с всички приписки и ръкописни бележки към тях. Така средновековната черногорска съкровищница ще оживее отново. Отговорът на молбата им е изложбата “Черногорското печатане на кирилица” - подарък за 150-годишнината на БАН.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене