Астронавтките Кристина Кук и Джесика Миър в станцията се прибраха след излизане в открития космос

СНИМКА: НАСА

Астронавтките на НАСА Кристина Кук и Джесика Миър се прибраха в Международната космическа станция (МКС) след първото историческо излизане на две астронавтки в открития космос, предаде ДПА.

Двете прекараха в открития космос седем часа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави астронавтките за постижението.

"Радвам се да разговарям с две храбри американски астронавтки, които творят история. Поздравявам ви. Това, което правите, е невероятно. Вие сте много смели хора", каза Тръмп.

Джесика Миър отдаде признание на предишни астронавтки, които вече са излизали в открития космос, но винаги придружавани от мъже. Миър каза, че тя и колежката й Кристина Кук "са вървели по техните стъпки".

НАСА първоначално планираше изцяло женското излизане в открития космос да се състои през пролетта, но се наложи да го отмени заради недостиг на подходящи по размер скафандри, припомня Асошиейтед прес.

Първата астронавтка на НАСА, излязла в открития космос преди 35 години - Кати Съливан, сподели, че е очарована от историческата първа разходка на изцяло женски състав. По думите й е прекрасно, че най-сетне в средите на астронавтите има достатъчно и добре обучени жени, за да може това да се случи.

Джесика Миър прави дебют в космическите разходки. Тя става 15-ата жена и общо 228-ият човек в света, излизал в открития космос. За Кристина Кук, която е на 11-месечна мисия на МКС - най-продължителното пребиваване за жена, това бе четвърто излизане в космоса.

Понастоящем на борда на МКС освен Кристина Кук и Джесика Миър пребиват още един астронавт на НАСА, Андрю Морган, руските космонавти Александър Скворцов и Олег Скрипочка, и астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА), италианецът Лука Пармитано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене